Tämän blogin uusimmat kirjoitukset http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/blogi/blog Wed, 09 Jan 2019 22:29:22 +0200 fi Hallitus terveysjättien talutusnuorassa http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267198-hallitus-terveysjattien-talutusnuorassa <p>Markkinoinnin perussääntöihin kuuluu luoda tarve. Tarpeeseen vastataan omalla tuotteella, myydään ja tehdään voittoa. Tämä on ihan normaalia toimintaa.</p><p>Yksityinen terveysyritys ei voi kuitenkaan itse luoda tarvetta leikkaussalitoiminnalle. Nyt sen avuksi on astumassa Suomen hallitus, joka ensin poisti oikeuden nukutuksessa tapahtuvaan leikkaussalitoimintaan aluesairaaloilta vedoten potilasturvallisuuteen ja säästöihin. Leikkaukset keskitettiin keskussairaaloihin.</p><p>Keskittämällä leikkaussalitoiminnan luotiin samalla kuitenkin myös jonoja - heikennettiin kansalaisten palveluita. Nyt jonoja purkamaan hallitus esittää nukutuksessa tapahtuvan leikkaussalitoiminnan sallimista yksityiselle monikansallisille terveysjäteille.&nbsp;</p><p>Koska nämä jättiyritykset eivät voineet luoda tarvetta itse, tarvitsivat he siihen avuksi hallituksen, joka on tarjoamassa niille miljardibisneksen. Samalla hallitus sivuuttaa kansalaisten terveyden.</p><p>Yksityinen yritys saisi toteuttaa leikkaussalitoimintaa, jos 30 minuutin ajomatkan päässä on julkinen erikoissairaanhoitoa tarjoava yksikkö. Se tuo valtavan säästön yksityiselle yritykselle, kun komplikaatiotapaukset voidaan lähettää välittömästi julkiselle sektorille hoidettavaksi. Samalla yrityksen ei tarvitse ottaa vastuuta tapauksesta. Tällöin luodaan virheellinen kuva yksityisen kilpailukyvystä julkiseen nähden.&nbsp;</p><p>Hallitus on pelaamassa vaarallista leikkiä kansalaisten terveydellä. Toivottavasti jokainen spekulantti viimeinkin uskoo, että sote ei tuo säästöjä. Sote leikkaa palveluita, se vaarantaa terveyden ja samalla se tulee maksamaan enemmän. Hölmöläisten hommaa, sanoisi viisaampi.</p> Markkinoinnin perussääntöihin kuuluu luoda tarve. Tarpeeseen vastataan omalla tuotteella, myydään ja tehdään voittoa. Tämä on ihan normaalia toimintaa.

Yksityinen terveysyritys ei voi kuitenkaan itse luoda tarvetta leikkaussalitoiminnalle. Nyt sen avuksi on astumassa Suomen hallitus, joka ensin poisti oikeuden nukutuksessa tapahtuvaan leikkaussalitoimintaan aluesairaaloilta vedoten potilasturvallisuuteen ja säästöihin. Leikkaukset keskitettiin keskussairaaloihin.

Keskittämällä leikkaussalitoiminnan luotiin samalla kuitenkin myös jonoja - heikennettiin kansalaisten palveluita. Nyt jonoja purkamaan hallitus esittää nukutuksessa tapahtuvan leikkaussalitoiminnan sallimista yksityiselle monikansallisille terveysjäteille. 

Koska nämä jättiyritykset eivät voineet luoda tarvetta itse, tarvitsivat he siihen avuksi hallituksen, joka on tarjoamassa niille miljardibisneksen. Samalla hallitus sivuuttaa kansalaisten terveyden.

Yksityinen yritys saisi toteuttaa leikkaussalitoimintaa, jos 30 minuutin ajomatkan päässä on julkinen erikoissairaanhoitoa tarjoava yksikkö. Se tuo valtavan säästön yksityiselle yritykselle, kun komplikaatiotapaukset voidaan lähettää välittömästi julkiselle sektorille hoidettavaksi. Samalla yrityksen ei tarvitse ottaa vastuuta tapauksesta. Tällöin luodaan virheellinen kuva yksityisen kilpailukyvystä julkiseen nähden. 

Hallitus on pelaamassa vaarallista leikkiä kansalaisten terveydellä. Toivottavasti jokainen spekulantti viimeinkin uskoo, että sote ei tuo säästöjä. Sote leikkaa palveluita, se vaarantaa terveyden ja samalla se tulee maksamaan enemmän. Hölmöläisten hommaa, sanoisi viisaampi.

]]>
43 http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267198-hallitus-terveysjattien-talutusnuorassa#comments Markkinointi Sote Yksityistäminen Wed, 09 Jan 2019 20:29:22 +0000 Teemu Hiilinen http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267198-hallitus-terveysjattien-talutusnuorassa
Maahanmuuttovastaiset kaappasivat Suomen keltaliiviliikkeen http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/266008-maahanmuuttovastaiset-kaappasivat-suomen-keltaliiviliikkeen <p>Tänään eduskuntatalon edessä laulettiin kurkkujen katkomisesta, huudettiin Suomen kansa ensin -iskuhuutoja sekä kerrottiin faktana, että Suomeen saapuu yli 60 miljoonaa maahanmuuttajaa.</p><p>Taustalla on keltaliivien mielenilmauksen itselleen kaapanneet maahanmuuttovastainen liike Reformi sekä Suomen kansa ensin -puolue.</p><p>Ranskassa keltaliivit vastustavat globalismia sekä uusliberalismia kansalaistottelumattomuuden keinoin. Suomessa keltaliivit kasasivat saman pienen maahanmuuttovastaisen väkensä eduskuntatalon eteen toistamaan samoja iskuhuutoja, joita he ovat huutaneet vuosien ajan Suomen turuilla ja toreilla. Tämän ydinryhmän lisäksi paikalle oli saapunut keltaliiviliikkeen toiminnasta kiinnostuneita kansalaisia. Heitä käytettiin hyväksi hyödyllisinä hölmöinä, kun he vahvistivat läsnäolollaan maahanmuuttovastaista sanomaa.&nbsp;</p><p>Keltaliivien toimintaan Ranskassa on vahvasti kuulunut, ettei sitä johda kukaan, mutta sen tavoitteet ovat kuitenkin yhdistäneet kansaa poliittisen spektrin laidasta laitaan. Suomessa sen johtoon pyrkii nyt maahanmuuttovastaiset poliittiset tahot, jotka pyrkivät valjastamaan koko liikkeen oman marginaalisen politiikkansa jatkoksi.</p><p>Viimeinen puhuja vielä korostaa, että he haluavat kansallismielisen hallituksen ja sitoo keltaliivitoiminnan kansallismieliseen toimintaan. Hän saa samalla tapahtuman järjestäjiltä kovan kannustuksen.&nbsp;</p><p>Suomen keltaliivitoiminta on tämän mielenilmauksen kautta otettu vahvasti yhdeksi työvälineeksi haittaisänmaalliseen toimintaan.&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Tänään eduskuntatalon edessä laulettiin kurkkujen katkomisesta, huudettiin Suomen kansa ensin -iskuhuutoja sekä kerrottiin faktana, että Suomeen saapuu yli 60 miljoonaa maahanmuuttajaa.

Taustalla on keltaliivien mielenilmauksen itselleen kaapanneet maahanmuuttovastainen liike Reformi sekä Suomen kansa ensin -puolue.

Ranskassa keltaliivit vastustavat globalismia sekä uusliberalismia kansalaistottelumattomuuden keinoin. Suomessa keltaliivit kasasivat saman pienen maahanmuuttovastaisen väkensä eduskuntatalon eteen toistamaan samoja iskuhuutoja, joita he ovat huutaneet vuosien ajan Suomen turuilla ja toreilla. Tämän ydinryhmän lisäksi paikalle oli saapunut keltaliiviliikkeen toiminnasta kiinnostuneita kansalaisia. Heitä käytettiin hyväksi hyödyllisinä hölmöinä, kun he vahvistivat läsnäolollaan maahanmuuttovastaista sanomaa. 

Keltaliivien toimintaan Ranskassa on vahvasti kuulunut, ettei sitä johda kukaan, mutta sen tavoitteet ovat kuitenkin yhdistäneet kansaa poliittisen spektrin laidasta laitaan. Suomessa sen johtoon pyrkii nyt maahanmuuttovastaiset poliittiset tahot, jotka pyrkivät valjastamaan koko liikkeen oman marginaalisen politiikkansa jatkoksi.

Viimeinen puhuja vielä korostaa, että he haluavat kansallismielisen hallituksen ja sitoo keltaliivitoiminnan kansallismieliseen toimintaan. Hän saa samalla tapahtuman järjestäjiltä kovan kannustuksen. 

Suomen keltaliivitoiminta on tämän mielenilmauksen kautta otettu vahvasti yhdeksi työvälineeksi haittaisänmaalliseen toimintaan. 

 

]]>
200 http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/266008-maahanmuuttovastaiset-kaappasivat-suomen-keltaliiviliikkeen#comments Haittaisänmaallinen Keltaliivit Maahanmuutto Rasismi Vihapuhe Mon, 17 Dec 2018 14:03:45 +0000 Teemu Hiilinen http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/266008-maahanmuuttovastaiset-kaappasivat-suomen-keltaliiviliikkeen
Patamusta porvaribingo http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/264016-patamusta-porvaribingo <p>Ministeri Iiro Viinanen kirjoitti tänään mielipidekirjoituksen Helsingin Sanomiin (<a href="https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005894177.html">https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005894177.html</a>). Kirjoituksessa hän jatkaa oikeiston hyökkäystä ammattiyhdistysliikettä kohtaan. Tekstiä lukiessa olisi voinut jälleen pelata patamusta porvaribingoa, kun tekstistä löytyvät fraasit jämähtäneisyys, verot, YTK jne. Bingon olisi voinut huutaa jo varmasti toisen kappaleen kohdalla.</p><p>Lisäksi Viinanen on joko tahallaan ymmärtänyt asioita väärin tai sitten ei vain muuten ymmärrä. Jälkimmäinen annettakoon anteeksi. AY-liike ei ole jämähtänyt, se neuvottelee ja sopii kokoajan jatkuvasti, niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Monesti asiat eivät vain ylitä valtakunnallista huomiota. AY-liike pystyy sopimaan, josta vahvana esimerkkinä ovat työehtosopimukset, KIKY-sopimus sekä muut kolmikannassa yhdessä sopien tehdyt sopimukset.</p><p>AY-liikettä on pidettävä huonon politiikan omanatuntona. Se rupeaa kolkuttamaan alkuun vihjaillen ja lopulta soimaten, jos politiikka on työväen vastaista. Kuten Viinasen esiin nostamassa irtisanomislaki kiistassa. Vaikka Viinanen toistelee, että laki olisi tuonut työpaikkoja, niin tämä on vastoin jopa hallituksen omien asiantuntijoiden lausuntoja. Viinasen mukaan:&rdquo;Turha on väittää, etteikö esitys toteutuessaan olisi tuonut myönteisen tuloksen.&rdquo; Asiantuntijoiden mukaan tilanne olisi ollut hyvin toinen. Lakien säätämisen valta on siis edelleen eduskunnalla, joka Suomessa lait säätää. Huonoja lakeja säädettäessä kansalaistottelemattomuudesta tulee kansalaisvelvollisuus. Se on kansan ja työväen oikeus.</p><p>On myös naurettavaa väittää, etteikö AY-liike olisi työttömien puolella. Ei työttömyys ole millään tavalla AY-liikkeelle hyvä asia. Jos nyt otetaan vertaus yritysmaailmasta, niin mikä liike haluaisi väkisin heikentää ostajiensa mahdollisuutta ostaa tuotetta? Niinpä.</p><p>Patamusta porvaribingo jatkuu maininnalla YTK:sta. YTK, joka on edelleen vain pelkkä työttömyyskassa, on aktiivisesti yrittänyt häivyttää rajapinnan liittojen ja itsensä välillä. Edelleen odotan sitä päivää, kun YTK jättää neuvottelukierroksella omat tavoitteensa neuvottelukierrokselle. Tämän lisäksi YTK ei edes ole halpa työttömyyskassa. Se vain on tuonut itsensä esille vahvalla markkinoinnilla. Samoja palveluja sieltä ei tule saamaan koskaan kuin liitosta. Liiton palveluihin kuuluvat vahvasti myös sopimus- sekä ammatillinen edunvalvonta sekä monet muut edut.</p><p>Toki myös esiin nostetaan verotus. Verotusta on huomattavasti paremmin avannut Lauri Finér omassa verotukseen keskittyvässä blogikirjoituksessaan (<a href="https://veropolitiikka.blog/2018/11/11/ay-liikkeen-veromyytit/">https://veropolitiikka.blog/2018/11/11/ay-liikkeen-veromyytit/</a>). Tälle kirjoitukselle annan vahvan lukusuosituksen.</p><p>Viinasen koko mielipidekirjoitus on kuin perussuomalaisen kirjoitus maahanmuutosta. Se tarjoaa sopivan maalitaulun, joka uppoaa omaan kannattajajoukkoon. On kuitenkin halpaa populismia ymmärtää tahallisesti väärin itse luomansa kliseensä AY-liikkeestä.</p><p>&nbsp;</p><p>Teemu Hiilinen<br />AY-aktiivi, Vantaa</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Ministeri Iiro Viinanen kirjoitti tänään mielipidekirjoituksen Helsingin Sanomiin (https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005894177.html). Kirjoituksessa hän jatkaa oikeiston hyökkäystä ammattiyhdistysliikettä kohtaan. Tekstiä lukiessa olisi voinut jälleen pelata patamusta porvaribingoa, kun tekstistä löytyvät fraasit jämähtäneisyys, verot, YTK jne. Bingon olisi voinut huutaa jo varmasti toisen kappaleen kohdalla.

Lisäksi Viinanen on joko tahallaan ymmärtänyt asioita väärin tai sitten ei vain muuten ymmärrä. Jälkimmäinen annettakoon anteeksi. AY-liike ei ole jämähtänyt, se neuvottelee ja sopii kokoajan jatkuvasti, niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Monesti asiat eivät vain ylitä valtakunnallista huomiota. AY-liike pystyy sopimaan, josta vahvana esimerkkinä ovat työehtosopimukset, KIKY-sopimus sekä muut kolmikannassa yhdessä sopien tehdyt sopimukset.

AY-liikettä on pidettävä huonon politiikan omanatuntona. Se rupeaa kolkuttamaan alkuun vihjaillen ja lopulta soimaten, jos politiikka on työväen vastaista. Kuten Viinasen esiin nostamassa irtisanomislaki kiistassa. Vaikka Viinanen toistelee, että laki olisi tuonut työpaikkoja, niin tämä on vastoin jopa hallituksen omien asiantuntijoiden lausuntoja. Viinasen mukaan:”Turha on väittää, etteikö esitys toteutuessaan olisi tuonut myönteisen tuloksen.” Asiantuntijoiden mukaan tilanne olisi ollut hyvin toinen. Lakien säätämisen valta on siis edelleen eduskunnalla, joka Suomessa lait säätää. Huonoja lakeja säädettäessä kansalaistottelemattomuudesta tulee kansalaisvelvollisuus. Se on kansan ja työväen oikeus.

On myös naurettavaa väittää, etteikö AY-liike olisi työttömien puolella. Ei työttömyys ole millään tavalla AY-liikkeelle hyvä asia. Jos nyt otetaan vertaus yritysmaailmasta, niin mikä liike haluaisi väkisin heikentää ostajiensa mahdollisuutta ostaa tuotetta? Niinpä.

Patamusta porvaribingo jatkuu maininnalla YTK:sta. YTK, joka on edelleen vain pelkkä työttömyyskassa, on aktiivisesti yrittänyt häivyttää rajapinnan liittojen ja itsensä välillä. Edelleen odotan sitä päivää, kun YTK jättää neuvottelukierroksella omat tavoitteensa neuvottelukierrokselle. Tämän lisäksi YTK ei edes ole halpa työttömyyskassa. Se vain on tuonut itsensä esille vahvalla markkinoinnilla. Samoja palveluja sieltä ei tule saamaan koskaan kuin liitosta. Liiton palveluihin kuuluvat vahvasti myös sopimus- sekä ammatillinen edunvalvonta sekä monet muut edut.

Toki myös esiin nostetaan verotus. Verotusta on huomattavasti paremmin avannut Lauri Finér omassa verotukseen keskittyvässä blogikirjoituksessaan (https://veropolitiikka.blog/2018/11/11/ay-liikkeen-veromyytit/). Tälle kirjoitukselle annan vahvan lukusuosituksen.

Viinasen koko mielipidekirjoitus on kuin perussuomalaisen kirjoitus maahanmuutosta. Se tarjoaa sopivan maalitaulun, joka uppoaa omaan kannattajajoukkoon. On kuitenkin halpaa populismia ymmärtää tahallisesti väärin itse luomansa kliseensä AY-liikkeestä.

 

Teemu Hiilinen
AY-aktiivi, Vantaa

]]>
1 http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/264016-patamusta-porvaribingo#comments Ammattiyhdistysliike Ay-liike Irtisanomislaki Verot Yleinen Työttömyyskassa Sun, 11 Nov 2018 16:33:06 +0000 Teemu Hiilinen http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/264016-patamusta-porvaribingo
Suuri kauhistus http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/263619-suuri-kauhistus <p>Suomea uhkaa suuri tuho, jos meille valitaan vasemmistolainen hallitus. Näin on ainakin EK ilmoittanut.</p><p>Vasemmistolainen hallitus olisi EK:n mukaan reilun työelämän ja sosiaalisen vastuun -hallitus. Tämä lause kannattaa lukea vielä toisen kerran uudelleen: Vastuullinen ja reilun työelämän -hallitus.</p><p>Voiko parempaa vaalislogania ollakaan? Vastuullinen hallitus EK:n mukaan ottaisi pääomaverot tarkasteluun. Siirtäisi rahaa opiskelijoille, työttömille ja eläkeläisille. Kehittäisi suomalaista infraa ja vahvistaisi koulutusta. Kehittäisi kansalaispalkkaa ja toimisi yhteiskunnallisesti vastuullisesti kaikkia kohtaan. Ei pelkästään pientä marginaalista kansanryhmää kohtaan.</p><p>Hyvän työelämän hallitus taas tekisi uudistuksia suomalaiseen työelämään kolmikannassa - keskustellen ja sopien. Näin työelämää saataisiin kehitettyä ilman riitoja ja rauhassa. Samalla myös ei tarvitsi poukkoilla asiasta toiseen.</p><p>Suurin kauhistus Häkämiehen mukaan on kuinka kalliiksi tällainen hallitus Suomelle tulisi. Se maksaisi meille rahaa.</p><p>Meillä on paha tapa Suomessa mitata kaikki vain rahassa. Ainoastaan vasemmistopuolueet puhuvat myös hyvinvointivelasta. Velasta, joka on huomattavasti vaikeampaa maksaa takaisin kuin rahallinen velka.</p><p>Hyvinvointivelka on tuhoutuneita unelmia. Se on syrjäytyneitä nuoria, joilla ei ole enää tulevaisuutta. Se on vanhuksia, työttömiä ja matalapalkkaisia ruokajonoissa. Se on lisääntyneitä mielenterveysongelmia, väsymistä työssä. Pahimmassa tapauksessa se on ihmishenkien menetystä. Se on velkaa, jota ei voi maksaa takaisin.</p><p>Nykyinen hallitus on tehnyt selväksi, ettei sillä ole halua kantaa vastuuta päätöksistään. Hallitus on heikentänyt lasten mahdollisuuksia jo aivan varhaiskasvatuksesta lähtien. Se on leikannut koulutuksesta kaikilla tasoilla. Kaikki tämä on tehty rahan ehdoilla. Tämä velka lankeaa meille vielä maksettavaksi ja sitä me emme pysty maksamaan.</p><p>Kuka ei haluaisi vastuullista ja reilun työelämän hallitusta?&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Suomea uhkaa suuri tuho, jos meille valitaan vasemmistolainen hallitus. Näin on ainakin EK ilmoittanut.

Vasemmistolainen hallitus olisi EK:n mukaan reilun työelämän ja sosiaalisen vastuun -hallitus. Tämä lause kannattaa lukea vielä toisen kerran uudelleen: Vastuullinen ja reilun työelämän -hallitus.

Voiko parempaa vaalislogania ollakaan? Vastuullinen hallitus EK:n mukaan ottaisi pääomaverot tarkasteluun. Siirtäisi rahaa opiskelijoille, työttömille ja eläkeläisille. Kehittäisi suomalaista infraa ja vahvistaisi koulutusta. Kehittäisi kansalaispalkkaa ja toimisi yhteiskunnallisesti vastuullisesti kaikkia kohtaan. Ei pelkästään pientä marginaalista kansanryhmää kohtaan.

Hyvän työelämän hallitus taas tekisi uudistuksia suomalaiseen työelämään kolmikannassa - keskustellen ja sopien. Näin työelämää saataisiin kehitettyä ilman riitoja ja rauhassa. Samalla myös ei tarvitsi poukkoilla asiasta toiseen.

Suurin kauhistus Häkämiehen mukaan on kuinka kalliiksi tällainen hallitus Suomelle tulisi. Se maksaisi meille rahaa.

Meillä on paha tapa Suomessa mitata kaikki vain rahassa. Ainoastaan vasemmistopuolueet puhuvat myös hyvinvointivelasta. Velasta, joka on huomattavasti vaikeampaa maksaa takaisin kuin rahallinen velka.

Hyvinvointivelka on tuhoutuneita unelmia. Se on syrjäytyneitä nuoria, joilla ei ole enää tulevaisuutta. Se on vanhuksia, työttömiä ja matalapalkkaisia ruokajonoissa. Se on lisääntyneitä mielenterveysongelmia, väsymistä työssä. Pahimmassa tapauksessa se on ihmishenkien menetystä. Se on velkaa, jota ei voi maksaa takaisin.

Nykyinen hallitus on tehnyt selväksi, ettei sillä ole halua kantaa vastuuta päätöksistään. Hallitus on heikentänyt lasten mahdollisuuksia jo aivan varhaiskasvatuksesta lähtien. Se on leikannut koulutuksesta kaikilla tasoilla. Kaikki tämä on tehty rahan ehdoilla. Tämä velka lankeaa meille vielä maksettavaksi ja sitä me emme pysty maksamaan.

Kuka ei haluaisi vastuullista ja reilun työelämän hallitusta? 

]]>
20 http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/263619-suuri-kauhistus#comments Kotimaa hallitus Kolmikanta Työelämä Vasemmisto Vastuullisuus Sat, 03 Nov 2018 20:16:45 +0000 Teemu Hiilinen http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/263619-suuri-kauhistus
Ratkaisu on oppisopimus http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/263285-ratkaisu-on-oppisopimus <p>Maahanmuuttajien työllistyminen on ollut haastavaa Suomessa viimeisten vuosien aikana. Ratkaisuna tähän talousnobelisti on ehdottanut vanhaa mantraa, eli palkanlaskua etnisyyden perusteella. Se kuitenkin loisi Suomeen pysyvät halpatyömarkkinat, joissa pelkästään syntymällä väärään etnisyyteen ajaisi sinut heikompaan palkkaan.</p><p>&nbsp;</p><p>Ratkaisuna ongelmaan olisi oppisopimuskoulutuksen kehittäminen. Nykyisin oppisopimuksella toisen asteen ammattitutkinnon suorittaneita on tilastokeskuksen mukaan noin 17% kaikista valmistuneista. Määrä on vähäinen.</p><p>&nbsp;</p><p>Oppisopimuskoulutuksen kehittämisestä hyötyisivät kaikki. Työnantaja saa siinä työvoimaa, jolle voi opiskelun aikana maksaa pienempää palkkaa, oppija saa itselleen tutkinnon sekä mahdollisen työpaikan ja yhteiskunnallisesti saamme koulutettua työvoimaa lisää.</p><p>&nbsp;</p><p>Toimiakseen oppisopimuskoulutus tarvitsisi lisää valtion tukea. Nykyisellään työnantaja saa oppisopimusopiskelijasta koulutuskorvausta sekä mahdollisesti TE-toimiston palkkatukea. Tätä tulisi uudistaa vastaamaan paremmin työnantajan kuluja oppisopimusopiskelijasta.</p><p>&nbsp;</p><p>Oppisopimusopiskelu ei myöskään ole pelkästään nuorten juttu tai pelkästään maahanmuuttajataustaisten, vaan se toimisi hyvin myös aikuisten ammatinvaihtajien kohdalla. Nyt monesti tuloihin tulee jopa muutaman vuoden selvä lasku opiskelun ajaksi. Oppisopimusopiskelulla tuo lasku ei olisi niin suuri ja tekisi ammatinvaihdon toimivammaksi.</p><p>&nbsp;</p><p>Ratkaisu ei siis ole luoda kaksia markkinoita, jossa pelkästään ihmisen etnisyys määrittää tulevan palkan. Tämä muutenkin olisi vahvaa syrjintää. Sen sijaan luotaisiin toimivat opiskelumarkkinat, josta sekä oppijat että opiskelupaikan tarjoavat työnantajat hyötyisivät.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Maahanmuuttajien työllistyminen on ollut haastavaa Suomessa viimeisten vuosien aikana. Ratkaisuna tähän talousnobelisti on ehdottanut vanhaa mantraa, eli palkanlaskua etnisyyden perusteella. Se kuitenkin loisi Suomeen pysyvät halpatyömarkkinat, joissa pelkästään syntymällä väärään etnisyyteen ajaisi sinut heikompaan palkkaan.

 

Ratkaisuna ongelmaan olisi oppisopimuskoulutuksen kehittäminen. Nykyisin oppisopimuksella toisen asteen ammattitutkinnon suorittaneita on tilastokeskuksen mukaan noin 17% kaikista valmistuneista. Määrä on vähäinen.

 

Oppisopimuskoulutuksen kehittämisestä hyötyisivät kaikki. Työnantaja saa siinä työvoimaa, jolle voi opiskelun aikana maksaa pienempää palkkaa, oppija saa itselleen tutkinnon sekä mahdollisen työpaikan ja yhteiskunnallisesti saamme koulutettua työvoimaa lisää.

 

Toimiakseen oppisopimuskoulutus tarvitsisi lisää valtion tukea. Nykyisellään työnantaja saa oppisopimusopiskelijasta koulutuskorvausta sekä mahdollisesti TE-toimiston palkkatukea. Tätä tulisi uudistaa vastaamaan paremmin työnantajan kuluja oppisopimusopiskelijasta.

 

Oppisopimusopiskelu ei myöskään ole pelkästään nuorten juttu tai pelkästään maahanmuuttajataustaisten, vaan se toimisi hyvin myös aikuisten ammatinvaihtajien kohdalla. Nyt monesti tuloihin tulee jopa muutaman vuoden selvä lasku opiskelun ajaksi. Oppisopimusopiskelulla tuo lasku ei olisi niin suuri ja tekisi ammatinvaihdon toimivammaksi.

 

Ratkaisu ei siis ole luoda kaksia markkinoita, jossa pelkästään ihmisen etnisyys määrittää tulevan palkan. Tämä muutenkin olisi vahvaa syrjintää. Sen sijaan luotaisiin toimivat opiskelumarkkinat, josta sekä oppijat että opiskelupaikan tarjoavat työnantajat hyötyisivät.

]]>
20 http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/263285-ratkaisu-on-oppisopimus#comments Kotimaa Ammatinvaihto Koulutus Maahanmuuttaja Oppisopimus Sun, 28 Oct 2018 16:33:11 +0000 Teemu Hiilinen http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/263285-ratkaisu-on-oppisopimus
Kahden päivän nälkäkuolema http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262849-kahden-paivan-nalkakuolema <p>Vaalien lähestyessä vanhuksilla ja lapsilla on aina ystäviä. Tämä totuus on tullut esiin nyt myös JHL:n julistaman lakon johdosta.</p><p>Hallituksen edustajat ja heidän kannattajansa kilvan huutavat kuinka lasten ja vanhusten kahden päivän ruoasta on tullut pelinappula ay-liikkeelle. Kuinka osalle lapsista kouluruokailu on ainoa ruoka, minkä he päivässä saavat. Tässä kohtaa peli pitää jo viheltää poikki.</p><p>Jos lapsen ainoa, minkä hän päivässä saa on kouluruoka, niin silloin lapsi ja hänen perheensä tarvitsevat kattavasti sosiaalihuollon palveluita. Ei voi vain hyväksyä, että se yksi kouluruoka riittää lapselle ja nostaa meteliä silloin, kun hän ei sitä yhtä ruokaa saa. Niin se ei voi olla.</p><p>Tämän lisäksi hallitus on nyt kovasti huolissaan lapsista ja vanhuksista, vaikka on toteuttanut hallituskaudella lapsi- ja vanhusvihamielisimpää hallitusta aikoihin.</p><p>Tämä hallitus on kasvattanut varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja sekä poistanut subjektiivisen päivähoito-oikeuden. Tämä tulee varmasti tulevaisuudessa näkymään koulumenestyksessä sekä myös syrjäytyvien lasten määrässä. Yhä useampi erityistä tukea tarvitseva lapsi jää sitä ilman tai hänen erityistuen tarvetta ei huomata kasvaneessa ryhmäkoossa.&nbsp;</p><p>Tästä ei kuitenkaan ole oltu huolissaan, vaan tämä on täysin hyväksytty pelinappula.</p><p>Tämän lisäksi koulutuksesta on leikattu sekä tehty täysin toimimaton amisreformi, mikä varmasti lisää syrjäytymistä niiden nuorten keskuudessa, jotka eivät ole vielä valmiita ottamaan vastuuta itsestään. Puhutaan kuitenkin 15-16 -vuotiaista nuorista. Näiden nuorten tulisi kantaa kokonaisvastuu oppimisestaan. Osa varmasti pystyy, osa ei ja sillä osalla on suuri vaara syrjäytyä.</p><p>Tämäkin on hyväksytty.&nbsp;</p><p>Nyt kun JHL on julistanut kahden päivän työnseisauksen, joka ulottuu myös osaan päiväkodeista ja kouluista, niin suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on tuhoutumassa ja lapset kuolemassa nälkään. Kahdessa (2) päivässä. Posketon väite, jonka tarkoitusperät hyvin tiedetään. Hallitus käyttää sopivasti &quot;Eikö kukaan ajattele lapsia&quot; -mantraa, vaikka on itse koko hallituskauden toteuttanut lapsivihamielistä politiikkaa, jolla voi olla kauaskantoisia seurauksia.</p><p>Tästä bluffista on vain katsottava läpi.&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Vaalien lähestyessä vanhuksilla ja lapsilla on aina ystäviä. Tämä totuus on tullut esiin nyt myös JHL:n julistaman lakon johdosta.

Hallituksen edustajat ja heidän kannattajansa kilvan huutavat kuinka lasten ja vanhusten kahden päivän ruoasta on tullut pelinappula ay-liikkeelle. Kuinka osalle lapsista kouluruokailu on ainoa ruoka, minkä he päivässä saavat. Tässä kohtaa peli pitää jo viheltää poikki.

Jos lapsen ainoa, minkä hän päivässä saa on kouluruoka, niin silloin lapsi ja hänen perheensä tarvitsevat kattavasti sosiaalihuollon palveluita. Ei voi vain hyväksyä, että se yksi kouluruoka riittää lapselle ja nostaa meteliä silloin, kun hän ei sitä yhtä ruokaa saa. Niin se ei voi olla.

Tämän lisäksi hallitus on nyt kovasti huolissaan lapsista ja vanhuksista, vaikka on toteuttanut hallituskaudella lapsi- ja vanhusvihamielisimpää hallitusta aikoihin.

Tämä hallitus on kasvattanut varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja sekä poistanut subjektiivisen päivähoito-oikeuden. Tämä tulee varmasti tulevaisuudessa näkymään koulumenestyksessä sekä myös syrjäytyvien lasten määrässä. Yhä useampi erityistä tukea tarvitseva lapsi jää sitä ilman tai hänen erityistuen tarvetta ei huomata kasvaneessa ryhmäkoossa. 

Tästä ei kuitenkaan ole oltu huolissaan, vaan tämä on täysin hyväksytty pelinappula.

Tämän lisäksi koulutuksesta on leikattu sekä tehty täysin toimimaton amisreformi, mikä varmasti lisää syrjäytymistä niiden nuorten keskuudessa, jotka eivät ole vielä valmiita ottamaan vastuuta itsestään. Puhutaan kuitenkin 15-16 -vuotiaista nuorista. Näiden nuorten tulisi kantaa kokonaisvastuu oppimisestaan. Osa varmasti pystyy, osa ei ja sillä osalla on suuri vaara syrjäytyä.

Tämäkin on hyväksytty. 

Nyt kun JHL on julistanut kahden päivän työnseisauksen, joka ulottuu myös osaan päiväkodeista ja kouluista, niin suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on tuhoutumassa ja lapset kuolemassa nälkään. Kahdessa (2) päivässä. Posketon väite, jonka tarkoitusperät hyvin tiedetään. Hallitus käyttää sopivasti "Eikö kukaan ajattele lapsia" -mantraa, vaikka on itse koko hallituskauden toteuttanut lapsivihamielistä politiikkaa, jolla voi olla kauaskantoisia seurauksia.

Tästä bluffista on vain katsottava läpi. 

]]>
61 http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262849-kahden-paivan-nalkakuolema#comments Kotimaa Irtisanomislaki JHL Poliittinen mielenilmaus Sat, 20 Oct 2018 10:28:24 +0000 Teemu Hiilinen http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262849-kahden-paivan-nalkakuolema
Varhaiskasvatuksen kriisi http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260219-varhaiskasvatuksen-kriisi <p>Elokuun alkupuolella pääkaupunkiseudun kunnilla oli yli 300 lastentarhanopettajan vakanssia vailla työntekijöitä. Kompensoidakseen puuttuvia lastentarhanopettajia kunnat palkkasivat lastenhoitajia toimimaan epäpätevinä lastentarhanopettajina. Tämä on aiheuttanut valtavan pulan koulutetuista lastenhoitajista.</p><p>Sen sijaan, että lastenhoitajapulaa korjattaisiin esimerkiksi paremmalla palkauksella, on Seure&nbsp; pääkaupunkiseudulla ruvennut tarjoamaan neljän päivän perehdytystä kenelle tahansa.&nbsp;</p><p>Moni kuvittelee työskentelyn päiväkodissa olevan samanlaista kuin lasten hoitamisen kotona. He eivät ole ollenkaan ymmärtäneet sitä todellisuutta, mitä työskentely päiväkodissa oikeasti on. Lapsiryhmässä saattaa olla pahimmillaan yli 24 lasta paikalla ja hoitajia kaksi tai kolme. Noin isoon lapsiryhmään mahtuu lapsia joilla on hyvin erilaiset sosiaaliset taidot, terveydentila sekä kulttuurillinen tausta. Niistä huolimatta jokainen lapsi tulisi ottaa huomioon yksilönä.</p><p>Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen totesi Helsingin Sanomissa, että tutkimusten mukaan varhaiskasvatus on vaikuttavaa lasten oppimisen ja myöhemmän kehityksen tukea. Se mahdollistaa esimerkiksi oppimisvaikeuksien aiemman tunnistamisen ja avun.</p><p>Nyt yhden teoriapäivän, kahden perehdytyspäivän ja yhden päivän palautetta kuunnelleen kouluttamattoman aikuisen tulisi tunnistaa lapsen oppimiskyvyt sekä kasvun mahdolliset viivästymiset. Tunnistamisen lisäksi tulisi hänen vielä löytää keinoja tukea lasta.&nbsp;</p><p>Ministeri Grahn-Laasonen myös iloitsi, kuinka vuoteen 2030 mennessä yksi lastenhoitaja tullaan korvaamaan lastentarhanopettajalla, jolloin päivähoidon ryhmässä olisi kaksi opettajaa ja yksi hoitaja. Tämä hänen mukaan nostaa pedagogista osaamista lapsiryhmässä.</p><p>Nyt kun pikaperehdytetyt kouluttamattomat ihmiset vyöryvät varhaiskasvatukseen on ministeriö vaiennut täysin. Huoli lapsista on lakannut.&nbsp;</p><p>Tämä kriisi ei voinut tulla yllätyksenä pääkaupunkiseudulla, koska merkit tähän ovat olleet ilmassa jo vuosikausia. Yhä enenevässä määrin lastenhoitajat ovat työskennelleet epäpätevinä lastentarhanopettajina. Vuosien ajan tämä määrä on kasvanut, mutta kunnat eivät ole tehneet työtä tehdäkseen alasta houkuttelevampaa ja saadakseen muissa töissä olevan koulutetun henkilökunnan palaamaan koulutusta vastaavaan työhön. Sen sijaan tarjotaan purkkaratkaisuja kouluttamattoman henkilökunnan kautta, joiden rikosrekisteriä ei edes tarkasteta.</p><p>Jos varhaiskasvatusta oikeasti arvostetaan, niin sen eteen pitää tehdä työtä ja arvostuksen tulee näkyä palkkauksessa, pienemmässä mitoituksessa sekä paremmassa johtamisessa. Ei vain ministerin korulauseissa matkalla kohti vaalivuotta.</p> Elokuun alkupuolella pääkaupunkiseudun kunnilla oli yli 300 lastentarhanopettajan vakanssia vailla työntekijöitä. Kompensoidakseen puuttuvia lastentarhanopettajia kunnat palkkasivat lastenhoitajia toimimaan epäpätevinä lastentarhanopettajina. Tämä on aiheuttanut valtavan pulan koulutetuista lastenhoitajista.

Sen sijaan, että lastenhoitajapulaa korjattaisiin esimerkiksi paremmalla palkauksella, on Seure  pääkaupunkiseudulla ruvennut tarjoamaan neljän päivän perehdytystä kenelle tahansa. 

Moni kuvittelee työskentelyn päiväkodissa olevan samanlaista kuin lasten hoitamisen kotona. He eivät ole ollenkaan ymmärtäneet sitä todellisuutta, mitä työskentely päiväkodissa oikeasti on. Lapsiryhmässä saattaa olla pahimmillaan yli 24 lasta paikalla ja hoitajia kaksi tai kolme. Noin isoon lapsiryhmään mahtuu lapsia joilla on hyvin erilaiset sosiaaliset taidot, terveydentila sekä kulttuurillinen tausta. Niistä huolimatta jokainen lapsi tulisi ottaa huomioon yksilönä.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen totesi Helsingin Sanomissa, että tutkimusten mukaan varhaiskasvatus on vaikuttavaa lasten oppimisen ja myöhemmän kehityksen tukea. Se mahdollistaa esimerkiksi oppimisvaikeuksien aiemman tunnistamisen ja avun.

Nyt yhden teoriapäivän, kahden perehdytyspäivän ja yhden päivän palautetta kuunnelleen kouluttamattoman aikuisen tulisi tunnistaa lapsen oppimiskyvyt sekä kasvun mahdolliset viivästymiset. Tunnistamisen lisäksi tulisi hänen vielä löytää keinoja tukea lasta. 

Ministeri Grahn-Laasonen myös iloitsi, kuinka vuoteen 2030 mennessä yksi lastenhoitaja tullaan korvaamaan lastentarhanopettajalla, jolloin päivähoidon ryhmässä olisi kaksi opettajaa ja yksi hoitaja. Tämä hänen mukaan nostaa pedagogista osaamista lapsiryhmässä.

Nyt kun pikaperehdytetyt kouluttamattomat ihmiset vyöryvät varhaiskasvatukseen on ministeriö vaiennut täysin. Huoli lapsista on lakannut. 

Tämä kriisi ei voinut tulla yllätyksenä pääkaupunkiseudulla, koska merkit tähän ovat olleet ilmassa jo vuosikausia. Yhä enenevässä määrin lastenhoitajat ovat työskennelleet epäpätevinä lastentarhanopettajina. Vuosien ajan tämä määrä on kasvanut, mutta kunnat eivät ole tehneet työtä tehdäkseen alasta houkuttelevampaa ja saadakseen muissa töissä olevan koulutetun henkilökunnan palaamaan koulutusta vastaavaan työhön. Sen sijaan tarjotaan purkkaratkaisuja kouluttamattoman henkilökunnan kautta, joiden rikosrekisteriä ei edes tarkasteta.

Jos varhaiskasvatusta oikeasti arvostetaan, niin sen eteen pitää tehdä työtä ja arvostuksen tulee näkyä palkkauksessa, pienemmässä mitoituksessa sekä paremmassa johtamisessa. Ei vain ministerin korulauseissa matkalla kohti vaalivuotta.

]]>
6 http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260219-varhaiskasvatuksen-kriisi#comments Kotimaa Varhaiskasvatus Thu, 30 Aug 2018 15:35:21 +0000 Teemu Hiilinen http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260219-varhaiskasvatuksen-kriisi
Tarina kolmesta miehestä http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251766-tarina-kolmesta-miehesta <p>Kolme miestä istuivat iltaa todella hyvän päivän päätteeksi. Kutsutaan heitä nyt tässä Juhaksi, Petteriksi ja Timoksi, vaikka se ei ihan kokonaan paikkaansa pidä.</p><p>&nbsp;</p><p>Nämä kolme miestä olivat juuri saaneet kansalta vallan tehdä päätöksiä koko Suomaan puolesta. Illalla heidän istuessaan ja miettiessään kujeitaan myös Pörriäinen saapui paikalle.</p><p>&nbsp;</p><ul><li><p>Kuulkaa te kolme viisasta ja suurta johtajaa. Neljän vuoden sisään laitetaan koko kansa hyppäämään suohon. Vastineeksi tästä lupaan teille kaikille, että valtanne jatkuu, kun rahantekokoneemme teille rahaa syytävät ja voitte kansan sillä hurmata.</p></li></ul><p>&nbsp;</p><p>Kolme miestä katsoivat toisiinsa ja totesivat Pörriäisen ehdotuksen hyväksi. Olivathan he kolmistaan Suomaan viisaimmat ja nokkelimmat johtajat.</p><p>&nbsp;</p><p>Niin kului aika ja kolmen miehen ehdotukset saivat luiden päälle lihaa. He olivat löytäneet keinon, millä todellakin saadaan koko kansa upotettua suohon ja samalla uskoteltua heille tämän olevan parasta, mitä koskaan Suomaalle on tapahtunut. Urheasti he toivat tämän ehdotuksensa julki, mutta valtakunnan kansliassa kokoontunut perustuslakivaliokunta päätti, ettei tämä käy.</p><p>&nbsp;</p><ul><li><p>Törkeätä, huusivat miehet, me olemme yhden valiokunnan panttivankeina, he jatkoivat.</p></li></ul><p>&nbsp;</p><p>Silloin saapui Pörriäinen uudestaan kuiskuttelemaan miehille.</p><p>&nbsp;</p><ul><li><p>Ei hätä ole tämännäköinen, tämä se vasta vanhan kansan rahasampo on.</p></li></ul><p>&nbsp;</p><p>Pörriäinen kertoi kuinka jättämällä erikoissairaanhoito Suomaan maakunnille hoidettavaksi voisi Pörriäinen hyödyntää maakuntaa vielä tehokkaammin. Kas, kun nyt perusterveydenhuollosta voitaisiin kirjoittaa valtava määrä lähetteitä erikoissairaanhoitoon, jolloin Pörriäiselle ei näistä asiakkaista hoitokuluja tulisi. Kun erikoissairaanhoito tukkeutuisi, joutuisivat maakunnan päättäjät lähettämään suuren osan takaisin palveluseteleillä Pörriäiselle hoidettavaksi. Näin maksajaa voitaisiin rahastaa kahdesti samasta asiakkaasta. Kolme viisasta miestä totesi tämän olevan suurta viisautta.</p><p>&nbsp;</p><p>Petterin vaimo Elina oli kuitenkin räknännyt itse paperilla uusimmat suunnitelmat ja totesi, ettei kansaa kannata suohon laulaa. Sehän tuhoaa koko Suomaan. Avioerohan tästä näyttäisi syntyvän. Ongelmana oli myös Timon muuttuminen siniseksi kesken hyvän tarinan. Toisaalta sinisenä Timo oli täysin hengetön ja hiljaisuus on myöntymisen merkki, totesivat Juha ja Petteri yhdessä.</p><p>&nbsp;</p><p>Tarinan uusi jakso on alkamassa. Loppuun sitä ei vielä ole kirjoitettu, mutta Petterin veli Harry on myös kääntymässä veljeään vastaan. Pörriäinen katselee vierestä huolestuneena, miten käy heidän veroparatiisirahoilleen. Juha taas vain mököttäessään murisee samaa mantraa:</p><ul><li><p>Se mikä on sovittu on sovittu, ei ole väliä mitä on sovittu, mutta on sovittu ja sovitusta pidetään kiinni, vaikka kukaan ei sopiessaan tiennyt mitä on sovittu, mutta sovittu on ja niin tehdään. Tämä on parasta Suomelle. Suorastaan toinen Talvivaaran ihme!</p></li></ul><p>&nbsp;</p><p>Suomaan kansa - se katsoo peloissaan johtajiaan, jotka ovat valtansa sokaisemina upottamassa koko kansaa suohon.</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kolme miestä istuivat iltaa todella hyvän päivän päätteeksi. Kutsutaan heitä nyt tässä Juhaksi, Petteriksi ja Timoksi, vaikka se ei ihan kokonaan paikkaansa pidä.

 

Nämä kolme miestä olivat juuri saaneet kansalta vallan tehdä päätöksiä koko Suomaan puolesta. Illalla heidän istuessaan ja miettiessään kujeitaan myös Pörriäinen saapui paikalle.

 

 • Kuulkaa te kolme viisasta ja suurta johtajaa. Neljän vuoden sisään laitetaan koko kansa hyppäämään suohon. Vastineeksi tästä lupaan teille kaikille, että valtanne jatkuu, kun rahantekokoneemme teille rahaa syytävät ja voitte kansan sillä hurmata.

 

Kolme miestä katsoivat toisiinsa ja totesivat Pörriäisen ehdotuksen hyväksi. Olivathan he kolmistaan Suomaan viisaimmat ja nokkelimmat johtajat.

 

Niin kului aika ja kolmen miehen ehdotukset saivat luiden päälle lihaa. He olivat löytäneet keinon, millä todellakin saadaan koko kansa upotettua suohon ja samalla uskoteltua heille tämän olevan parasta, mitä koskaan Suomaalle on tapahtunut. Urheasti he toivat tämän ehdotuksensa julki, mutta valtakunnan kansliassa kokoontunut perustuslakivaliokunta päätti, ettei tämä käy.

 

 • Törkeätä, huusivat miehet, me olemme yhden valiokunnan panttivankeina, he jatkoivat.

 

Silloin saapui Pörriäinen uudestaan kuiskuttelemaan miehille.

 

 • Ei hätä ole tämännäköinen, tämä se vasta vanhan kansan rahasampo on.

 

Pörriäinen kertoi kuinka jättämällä erikoissairaanhoito Suomaan maakunnille hoidettavaksi voisi Pörriäinen hyödyntää maakuntaa vielä tehokkaammin. Kas, kun nyt perusterveydenhuollosta voitaisiin kirjoittaa valtava määrä lähetteitä erikoissairaanhoitoon, jolloin Pörriäiselle ei näistä asiakkaista hoitokuluja tulisi. Kun erikoissairaanhoito tukkeutuisi, joutuisivat maakunnan päättäjät lähettämään suuren osan takaisin palveluseteleillä Pörriäiselle hoidettavaksi. Näin maksajaa voitaisiin rahastaa kahdesti samasta asiakkaasta. Kolme viisasta miestä totesi tämän olevan suurta viisautta.

 

Petterin vaimo Elina oli kuitenkin räknännyt itse paperilla uusimmat suunnitelmat ja totesi, ettei kansaa kannata suohon laulaa. Sehän tuhoaa koko Suomaan. Avioerohan tästä näyttäisi syntyvän. Ongelmana oli myös Timon muuttuminen siniseksi kesken hyvän tarinan. Toisaalta sinisenä Timo oli täysin hengetön ja hiljaisuus on myöntymisen merkki, totesivat Juha ja Petteri yhdessä.

 

Tarinan uusi jakso on alkamassa. Loppuun sitä ei vielä ole kirjoitettu, mutta Petterin veli Harry on myös kääntymässä veljeään vastaan. Pörriäinen katselee vierestä huolestuneena, miten käy heidän veroparatiisirahoilleen. Juha taas vain mököttäessään murisee samaa mantraa:

 • Se mikä on sovittu on sovittu, ei ole väliä mitä on sovittu, mutta on sovittu ja sovitusta pidetään kiinni, vaikka kukaan ei sopiessaan tiennyt mitä on sovittu, mutta sovittu on ja niin tehdään. Tämä on parasta Suomelle. Suorastaan toinen Talvivaaran ihme!

 

Suomaan kansa - se katsoo peloissaan johtajiaan, jotka ovat valtansa sokaisemina upottamassa koko kansaa suohon.

 

]]>
2 http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251766-tarina-kolmesta-miehesta#comments hallitus Juha Sipilä Kunta ja sote-uudistus Ministeri Petteri Orpo Timo Soini Sun, 04 Mar 2018 15:42:01 +0000 Teemu Hiilinen http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251766-tarina-kolmesta-miehesta
Pääsykoeuudistus vaarantaa tasa-arvon http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242991-paasykoeuudistus-vaarantaa-tasa-arvon <p>Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen haluaa poistaa pääsykokeet korkeakouluihin haettaessa. Ministerin kaavailemat muutokset eriarvoistavat nuoret hyvin monella eri tavalla.</p><p>Asiasta on tehty&nbsp;<a href="http://cre8.fi/wp-content/uploads/2017/02/Raportti_Pattajille.pdf">selvity</a>s&nbsp;CRE8:n viestintätoimistolta. Selvityksestä käy hyvin ilmi koko Suomea koskeva eriarvoistava kehitys:</p><ul><li>Suomeen syntyy eliittilukioiden verkosto.&nbsp;</li><li>Lukioverkostoa tullaan mitä todennäköisemmin karsimaan rajusti.</li><li>Lukion opiskeluaika tulee pitenemään käytännössä neljään vuoteen (ks. lukiolaistutkimus).</li><li>Päätösvaltaan liittyvät seikat muuttavat merkittävästi opiskelijan asemaa.</li><li>Alueellinen-, sukupuolten välinen tasa-arvo kuten myös nykymuotoinen mahdollisuuksien tasa-arvo jäävät toteutumatta.</li><li>Ammatti- ja ammattikorkeakoulujen opiskelijat jäävät umpiperään.</li><li>Opiskeluajat tulevat keskeyttämisten ja alanvaihtojen vuoksi pitenemään.&nbsp;</li><li>Siirtyminen työelämään tulee hidastumaan.&nbsp;</li></ul><p>Ministeriö on itse pyrkinyt vastaamaan sivuillaan näihin huoliin hyvin ympäripyöreillä vastauksilla:</p><ul><li>Suosiiko uudistus jompaa kumpaa sukupuolta?</li><li>Opiskelijavalintojen uudistamisella edistetään mahdollisuuksien tasa-arvoa, sillä sen tarkoitus on varmistaa opiskelupaikka mahdollisimman monelle. Kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet päästä opiskelemaan.</li></ul><p>Tilannehan ei sukupuolen suhteen ole ollenkaan näin. Poikien ja tyttöjen välillä on jo peruskoulussa havaittavissa valtavia oppimiseroja. Nykyinen koulujärjestelmä suosii tyttöjä ja syrjäyttää poikia. Jos lukion keskiarvo on yli yhdeksän, niin 90% lukion opiskelijoista on tyttöjä. Vaikka kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet päästä opiskelemaan korkeakouluun, niin todellinen valinta on tehty jo peruskoulussa. PISA-tutkimuksen mukaan ero tyttöjen ja poikien välillä oppimistuloksissa ei ole missään muualla niin suuri kuin Suomessa.</p><p>Tytöt tulevat valtaamaan valtaosan opiskelupaikoista eliittilukioissa ja sitä kautta sukupuolijakauma korkeakouluissa tulee entisestään painottumaan tyttöihin. Pääsykokeiden poistamisesta tehtiin myös pilotti keväällä, jossa laskennallisesti verrattiin lääkikseen päässeitä. Jos pääsykoe olisi poistettu vielä suurempi osa valituista olisi ollut tyttöjä.</p><p>Ministeriö ei vastauksissaan ole vastannut myös toiseen hyvin eriarvoistavaan faktaan. Noin 30% lukiolaisista käy töissä lukio-opintojen ohessa. Heistä osa varmasti tienatakseen taskurahaa, mutta osalla se on ainoa keino elättää itsensä lukio-opintojen ohella.&nbsp;</p><p>Opiskelijat eivät lähde lukioon ja valmistu lukiosta samalta sosioekonomiselta viivalta. Työntekeminen opintojen ohelta pidentää ja heikentää opintotuloksia. Kun jatko-opinnot ovat suurimmalta osaltaan kiinni nimenomaan opiskelusta lukioaikana olemme luomassa eliittilukioiden verkkoa, jossa pärjäävät ne opiskelijat joiden sosioekonominen asema mahdollistaa keskittymisen pelkästään opintoihin.&nbsp;</p><p>Myös Suomen maantieteellinen koko tulee tuomaan eriarvoistumista. Eliittilukiot tulevat Japanin tavoin syntymään suurimpiin kaupunkeihin. Ne perheet joilla ei ole varaa lähettää lapsiaan syrjäseuduilta kaupunkeihin tai ne, joiden lapset eivät yksinkertaisesti ole valmiita 16-vuotiaana asumaan yksin, jäävät uudistuksessa kakkossijalle.&nbsp;</p><p>Umpiperien luominen ammatti- ja ammattikorkeakouluopiskelijoille on myös todella huolestuttavaa. Ammatillisissa oppilaitoksissa olevien jatko-opintomahdollisuudet heikkenevät. Se valinta, jonka ihminen tekee 16-vuotiaana lapsena heijastuu vahvasti koko hänen loppuelämäänsä. Siinä ei puhuta vielä rationaalisen ihmisen tekemästä valinnasta.</p><p>Vaikka nykyisen kaltainen pääsykokeisiin perustuva hakujärjestelmä ei ole täydellinen, sillä ei ole lähellekään niin suuria ongelmia kuin sen tilalle ehdotetulla mallilla. Toki erilaiset valmennuskurssit luovat nykyiseen malliin myös sosioekonomisia eroja, mutta ne eivät ole samassa mittakaavassa kuin ehdotetun mallin ongelmat.</p><p>Uudistus ei ole vielä edennyt perustuslakivaliokuntaan. Jään mielenkiinnolla odottamaan, minkälaisen kannan perustuslakivaliokunta ottaa uudistukseen.</p><p>&nbsp;</p><p>Muokattu 17.9.2017 kello 13:50: Opetusministeriö ei ollut tilannut selvitystä, vaikka näin blogissa alunperin kirjoitin.</p> Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen haluaa poistaa pääsykokeet korkeakouluihin haettaessa. Ministerin kaavailemat muutokset eriarvoistavat nuoret hyvin monella eri tavalla.

Asiasta on tehty selvitys CRE8:n viestintätoimistolta. Selvityksestä käy hyvin ilmi koko Suomea koskeva eriarvoistava kehitys:

 • Suomeen syntyy eliittilukioiden verkosto. 
 • Lukioverkostoa tullaan mitä todennäköisemmin karsimaan rajusti.
 • Lukion opiskeluaika tulee pitenemään käytännössä neljään vuoteen (ks. lukiolaistutkimus).
 • Päätösvaltaan liittyvät seikat muuttavat merkittävästi opiskelijan asemaa.
 • Alueellinen-, sukupuolten välinen tasa-arvo kuten myös nykymuotoinen mahdollisuuksien tasa-arvo jäävät toteutumatta.
 • Ammatti- ja ammattikorkeakoulujen opiskelijat jäävät umpiperään.
 • Opiskeluajat tulevat keskeyttämisten ja alanvaihtojen vuoksi pitenemään. 
 • Siirtyminen työelämään tulee hidastumaan. 

Ministeriö on itse pyrkinyt vastaamaan sivuillaan näihin huoliin hyvin ympäripyöreillä vastauksilla:

 • Suosiiko uudistus jompaa kumpaa sukupuolta?
 • Opiskelijavalintojen uudistamisella edistetään mahdollisuuksien tasa-arvoa, sillä sen tarkoitus on varmistaa opiskelupaikka mahdollisimman monelle. Kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet päästä opiskelemaan.

Tilannehan ei sukupuolen suhteen ole ollenkaan näin. Poikien ja tyttöjen välillä on jo peruskoulussa havaittavissa valtavia oppimiseroja. Nykyinen koulujärjestelmä suosii tyttöjä ja syrjäyttää poikia. Jos lukion keskiarvo on yli yhdeksän, niin 90% lukion opiskelijoista on tyttöjä. Vaikka kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet päästä opiskelemaan korkeakouluun, niin todellinen valinta on tehty jo peruskoulussa. PISA-tutkimuksen mukaan ero tyttöjen ja poikien välillä oppimistuloksissa ei ole missään muualla niin suuri kuin Suomessa.

Tytöt tulevat valtaamaan valtaosan opiskelupaikoista eliittilukioissa ja sitä kautta sukupuolijakauma korkeakouluissa tulee entisestään painottumaan tyttöihin. Pääsykokeiden poistamisesta tehtiin myös pilotti keväällä, jossa laskennallisesti verrattiin lääkikseen päässeitä. Jos pääsykoe olisi poistettu vielä suurempi osa valituista olisi ollut tyttöjä.

Ministeriö ei vastauksissaan ole vastannut myös toiseen hyvin eriarvoistavaan faktaan. Noin 30% lukiolaisista käy töissä lukio-opintojen ohessa. Heistä osa varmasti tienatakseen taskurahaa, mutta osalla se on ainoa keino elättää itsensä lukio-opintojen ohella. 

Opiskelijat eivät lähde lukioon ja valmistu lukiosta samalta sosioekonomiselta viivalta. Työntekeminen opintojen ohelta pidentää ja heikentää opintotuloksia. Kun jatko-opinnot ovat suurimmalta osaltaan kiinni nimenomaan opiskelusta lukioaikana olemme luomassa eliittilukioiden verkkoa, jossa pärjäävät ne opiskelijat joiden sosioekonominen asema mahdollistaa keskittymisen pelkästään opintoihin. 

Myös Suomen maantieteellinen koko tulee tuomaan eriarvoistumista. Eliittilukiot tulevat Japanin tavoin syntymään suurimpiin kaupunkeihin. Ne perheet joilla ei ole varaa lähettää lapsiaan syrjäseuduilta kaupunkeihin tai ne, joiden lapset eivät yksinkertaisesti ole valmiita 16-vuotiaana asumaan yksin, jäävät uudistuksessa kakkossijalle. 

Umpiperien luominen ammatti- ja ammattikorkeakouluopiskelijoille on myös todella huolestuttavaa. Ammatillisissa oppilaitoksissa olevien jatko-opintomahdollisuudet heikkenevät. Se valinta, jonka ihminen tekee 16-vuotiaana lapsena heijastuu vahvasti koko hänen loppuelämäänsä. Siinä ei puhuta vielä rationaalisen ihmisen tekemästä valinnasta.

Vaikka nykyisen kaltainen pääsykokeisiin perustuva hakujärjestelmä ei ole täydellinen, sillä ei ole lähellekään niin suuria ongelmia kuin sen tilalle ehdotetulla mallilla. Toki erilaiset valmennuskurssit luovat nykyiseen malliin myös sosioekonomisia eroja, mutta ne eivät ole samassa mittakaavassa kuin ehdotetun mallin ongelmat.

Uudistus ei ole vielä edennyt perustuslakivaliokuntaan. Jään mielenkiinnolla odottamaan, minkälaisen kannan perustuslakivaliokunta ottaa uudistukseen.

 

Muokattu 17.9.2017 kello 13:50: Opetusministeriö ei ollut tilannut selvitystä, vaikka näin blogissa alunperin kirjoitin.

]]>
11 http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242991-paasykoeuudistus-vaarantaa-tasa-arvon#comments Kotimaa Korkeakoulutus Pääsykokeet Sun, 17 Sep 2017 08:56:32 +0000 Teemu Hiilinen http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242991-paasykoeuudistus-vaarantaa-tasa-arvon
Maakuntauudistus tuhoaa lähidemokratian http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242456-maakuntauudistus-tuhoaa-lahidemokratian <p>Mikäli Suomen kunnat eivät lähde kapinaan hallituksen maakuntauudistusta vastaan tulee valta Suomessa keskittymään muutamalle suurella kaupungille. Tämä selviää hyvin Suomen lähi- ja perushoitajaliiton tekemästä <a href="https://www.superliitto.fi/viestinta/superin-sote-malli/">laskelmasta</a>.</p><p>Laskelmassa on käytetty hyödykseen dataa viimeisimmistä vaaleista ja niiden perusteella tehty paikkajako tuleviin maakuntavaltuustoihin. Esimerkiksi Uudellamaalla Helsinki tulee saamaan 55 edustajaa 99 paikkaiseen maakuntavaltuustoon. Espoon ja Vantaan ottaessa lähes tulkoon loput paikat.</p><p>Tilanne on vielä rajumpi esimerkiksi Pirkanmaalla, missä Tampere saa 79 paikkaisesta valtuustosta 50 paikkaa. Tampereella kytee myös potentiaalinen mahdollisuus Vihreille nousta maakunnan suurimmaksi puolueeksi.&nbsp;</p><p>Valtaosa Suomen yli 200 kunnasta ei tule saamaan yhtään paikkaa maakuntavaltuustoon. Maakuntavaltuustosta muodostuu todennäköisesti harvan valta, vallan keskittyessä vain suurille kaupungeilla.</p><p>Ongelmalliseksi tämä vallan keskittyminen tulee, kun tarkastelee maakunnan tehtäviä. Maakunnan tärkein tehtävä on huolehtia sosiaali- ja terveyspalveluista. Sen lisäksi maakunta myös vastaa kaavoituksesta sekä elinkeinojen edistämisen tehtävät.</p><p>Nykyisellä vaalimatematiikalla suuret kaupungit tulevat myös seuraavissa vaaleissa ottamaan yksinkertaisen enemmistön maakunnissa. Tämä johtaa siihen, ettei maakuntapäättäjien tarvitse olla vastuussa kuin oman kaupunkinsa äänestäjille. Tilanne tulee todennäköisesti johtamaan siihen, että esimerkiksi SOTE-palvelut tulevat voimakkaasti keskittymään suuriin kaupunkeihin jättäen syrjäkylien palvelut hyvin minimiin.&nbsp;</p><p>Myös kaavoituksessa huolehditaan oman kaupungin eduista ensin, eikä todennäköisesti nähdä maakuntaa kokonaisuutena. Lyhyt nelivuotiskausi pitää huolen siitä, että jatkoa haluavien edustajien on huolehdittava omasta äänestäjäkunnastaan.&nbsp;</p><p>Suurin haaste tulee nimenomaisesti olemaan SOTE. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat niitä palveluita, joita ihminen tarvitsee koko elinkaarelleen. Jos nämä palvelut karkaavat kauaksi tulee se aiheuttamaan eriarvoistumista kansalaisten terveydentilassa ja palvelujen saannissa.</p><p>Vaihtoehdoksi maakuntamalliselle SOTE:lle tulisikin ottaa kuntayhtymämallinen uudistus, missä kunnat voisivat yhdessä muodostaa järkeviä kokonaisuuksia omalla alueellaan ja näin pystyttäisiin huomioimaan jokaisen alueen oma todellinen palveluntarve. Kuntayhtymämallissa myös kuntien vaikuttamismahdollisuudet säilyisivät omiin palveluihinsa parempina, kun kuntayhtymässä jokaisella kunnalla olisi edustajia.&nbsp;</p><p>Mikäli huono maakuntauudistus halutaan väkisin luoda, niin se tulisi luoda ilman SOTE:a. Nämä kaksi kokonaisuutta tulisi pitää erillään ja tehdä malli, mikä olisi paras koko Suomelle - ei vain suurille kaupungeille.</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Mikäli Suomen kunnat eivät lähde kapinaan hallituksen maakuntauudistusta vastaan tulee valta Suomessa keskittymään muutamalle suurella kaupungille. Tämä selviää hyvin Suomen lähi- ja perushoitajaliiton tekemästä laskelmasta.

Laskelmassa on käytetty hyödykseen dataa viimeisimmistä vaaleista ja niiden perusteella tehty paikkajako tuleviin maakuntavaltuustoihin. Esimerkiksi Uudellamaalla Helsinki tulee saamaan 55 edustajaa 99 paikkaiseen maakuntavaltuustoon. Espoon ja Vantaan ottaessa lähes tulkoon loput paikat.

Tilanne on vielä rajumpi esimerkiksi Pirkanmaalla, missä Tampere saa 79 paikkaisesta valtuustosta 50 paikkaa. Tampereella kytee myös potentiaalinen mahdollisuus Vihreille nousta maakunnan suurimmaksi puolueeksi. 

Valtaosa Suomen yli 200 kunnasta ei tule saamaan yhtään paikkaa maakuntavaltuustoon. Maakuntavaltuustosta muodostuu todennäköisesti harvan valta, vallan keskittyessä vain suurille kaupungeilla.

Ongelmalliseksi tämä vallan keskittyminen tulee, kun tarkastelee maakunnan tehtäviä. Maakunnan tärkein tehtävä on huolehtia sosiaali- ja terveyspalveluista. Sen lisäksi maakunta myös vastaa kaavoituksesta sekä elinkeinojen edistämisen tehtävät.

Nykyisellä vaalimatematiikalla suuret kaupungit tulevat myös seuraavissa vaaleissa ottamaan yksinkertaisen enemmistön maakunnissa. Tämä johtaa siihen, ettei maakuntapäättäjien tarvitse olla vastuussa kuin oman kaupunkinsa äänestäjille. Tilanne tulee todennäköisesti johtamaan siihen, että esimerkiksi SOTE-palvelut tulevat voimakkaasti keskittymään suuriin kaupunkeihin jättäen syrjäkylien palvelut hyvin minimiin. 

Myös kaavoituksessa huolehditaan oman kaupungin eduista ensin, eikä todennäköisesti nähdä maakuntaa kokonaisuutena. Lyhyt nelivuotiskausi pitää huolen siitä, että jatkoa haluavien edustajien on huolehdittava omasta äänestäjäkunnastaan. 

Suurin haaste tulee nimenomaisesti olemaan SOTE. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat niitä palveluita, joita ihminen tarvitsee koko elinkaarelleen. Jos nämä palvelut karkaavat kauaksi tulee se aiheuttamaan eriarvoistumista kansalaisten terveydentilassa ja palvelujen saannissa.

Vaihtoehdoksi maakuntamalliselle SOTE:lle tulisikin ottaa kuntayhtymämallinen uudistus, missä kunnat voisivat yhdessä muodostaa järkeviä kokonaisuuksia omalla alueellaan ja näin pystyttäisiin huomioimaan jokaisen alueen oma todellinen palveluntarve. Kuntayhtymämallissa myös kuntien vaikuttamismahdollisuudet säilyisivät omiin palveluihinsa parempina, kun kuntayhtymässä jokaisella kunnalla olisi edustajia. 

Mikäli huono maakuntauudistus halutaan väkisin luoda, niin se tulisi luoda ilman SOTE:a. Nämä kaksi kokonaisuutta tulisi pitää erillään ja tehdä malli, mikä olisi paras koko Suomelle - ei vain suurille kaupungeille.

 

]]>
2 http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242456-maakuntauudistus-tuhoaa-lahidemokratian#comments #maakuntavaalit %23maakuntauudistus Kunta ja sote-uudistus Maakunta Sosiaali- ja terveydenhuolto Thu, 07 Sep 2017 06:15:45 +0000 Teemu Hiilinen http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242456-maakuntauudistus-tuhoaa-lahidemokratian