Teemu Hiilinen - Teemu tarttuu toimeen

Kukaan ei valvonut valvojaa

Valviran ylläpitämä Netti-Terhikki aukesi viime vuoden syyskuussa. Valviran mukaan avoin tietojenhakupalvelu vapautti sen työntekijöitä muihin tehtäviin, ja tietoja pystyi nyt hakemaan myös virka-ajan ulkopuolella.Valviran, valvonta viranomaisen, tavoitteena oli luoda rekisteri, mistä olisi helppo tarkastaa hoitosuhteessa olevien lääkärien sekä hoitajajien kelvollisuus. Tämän uskottiin parantavan potilas- sekä asiakasturvallisuutta. Valvira vain unohti mainita, ettei kukaan valvo sitä itseään.

Syyskuussa tänä vuonna Terhikki täytti vuoden ja Valvira kertoi sen täyttäneen tehtävänsä. Samaan aikaan Valvira antoi oheisen lausunnon Terhikistä:"Valvira pitää tärkeänä, että työnantaja tarkistaa aina terveydenhuollon ammattihenkilön palkatessaan hänen tietonsa myös ammattihenkilörekisteristä, eikä luota pelkästään opinto- ja työtodistuksiin." Valvira unohti taas mainita, ettei se itsekään tarkastanut rekisteriin pääseviä tarkemmin.

Laihon kohdalla Valviran ylijohtaja Marja-Liisa Partanen mainitsee MTV3:n uutisessa:"Valviraan on tullut yksi ainoa nimetön ilmoitus vuosi sitten hänen todistuksistaan. Valvira on selvittänyt asiaa opetushallituksen kanssa ja on katsottu että nämä todistukset näyttävät aidoilta. Nimetön ilmoitus ei ole johtanut muihin toimenpiteisiin." Valvira siis kehoittaa, ettei hoitajien sekä lääkäreiden todistuksiin tulisi luottaa. Nimettömän vihjeen saatuaan he ovat tarkastaneet Laihon lääkärintodistukset, jotka näyttävät aidolta. Tätä tragikomediaa tuskin tarvitsee avata teille kenellekään tämän enempää.

Valviralla on nyt vakava peiliin katsomisen paikka edessä. Kovalla kohulla tuotu JulkiTerhikki ja koko rekisteri on parhaimmillaankin vain vessapaperia, kun valelääkäreitä paljastuu viikottain. Valviran omat prosessit ovat pettäneet pahasti. Nyt näiden prosessien heikkouksien takia joudutaan sijoittamaan satojatuhansia euroja korjaamaan hutaisten tehtyä työtä. Näillä sadoillatuhansilla Valvira aikoo käydä läpi 500 EU:n ja ETA:n ulkopuolella valmistuneen lääkärin tiedot.

Kukaan ei valvonut valvojaa - maan tapa?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

En oikein pidä th-ammattilaisen rivien välisestä viestistä sen populistisuuden ja irrallisuuden takia.

Luottamustehtävissä olevalla terveydenhuollon (jota itse mieluummin kutsun sairauksien hoidoksi) ammattilaisella tulee olla - ainakin etelä-suomalaisella - paremmat tiedot kuin Hiilisen heittely antaa ymmärtää.

Turvanarkomania (liikenne, ilmasto, ympäristä, ravinto, homeet, päivähoito, peruskoulu, keskiaste, yliopistot, vierastyöläiset jne) on länsimaissa lisääntynyt potensseissa samaan aikaan kun sen (turvanarkomanian) hoitaminen ja hoitamisen hinta lisääntyy enemmän kuin lineaarisesti.

Vale-hoitotiimi on tässä vienyt kissan kokoisin kirjaimin tilannetta aina vain pahempaan suuntaan (THL ja Valvira menettivät legitimiteettiään jo H1N5-rokotusten aikaan melko lailla).

Me elämme maailmassa, jossa valheella saa ja hevosella pääsee, emme maailmassa, jossa solidaarisuudella, integraatiolla ja maltilla tulisi muuta kuin perussuomalaisittan turpiin (anteeksi, Soini & al, mutta en ulkolaisia puolueita tohdi ottaa vertauskuvaksi).

Odotan, että jossain vaiheessa media kiinnostuu ottamaan selvää, kuka ja millä lisenssillä hoitaa sairauksia tai yrittää edistää terveyttä niissä maissa, joiden edellä Suomi on omissa hoito/huolto-järjestelmissään valovuosia (Englanti, Saksa, Ranska, Espanja, Italia, Ruotsi, Norja, Tanska, Hollanti jne).

Kertaan ytimen: missään tuntemassani maassa ei niin halvalla/taloudellisesti ja turvallisesti tehdä niin laadukasta jälkeä väestön sairauksien hoidossa ja ehkäisyssä kuin Suomessa.

Tätä eivät kauheimmatkaan jutut Koukkuniemistä muuksi muuta.

Tuula Hölttä

Antti L. "En oikein pidä th-ammattilaisen rivien välisestä viestistä sen populistisuuden ja irrallisuuden takia."

Sama täällä. Kun olen vapaaehtoistyössä osallistunut mm. siihen, että Unicef on kolmen kuukauden koulutuksella kouluttanut köyhiin maihin ns. "paljasjalkalääkäreitä" ja oma iso-mummonikin on ollut jonkinlainen kansanparantaja ilman lääketieteellistä koulutusta - ja kun tiedän, että virallisen lääkärikoulutuksen omaavat lääkäritkin ovat tehneet potilaan kuolemaan johtaneita diagnooseja ja jopa jouduttaneet esim. dementiapotilaiden kuolemaa, pidän nykyistä "valelääkärikohua" erittäin populistisena.

Tottakai on hyvä, että ihmiset voivat luottaa heitä hoitavaan lääkäriin, mutta kaikesta huolimatta on hyvä muistaa, että lopultakaan "elämästä selviä ei hengissä", kun lääketieteestä löytyy ainakin tällä hetkellä vielä niin paljon muuttujia, että tuskin koskaan pystytään löytämään rohtoa, joka olisi hyvä kaikille eikä aiheuttaisi kenellekään mitään kenties kohtalokkaitakin sivuvaikutuksia.

Käyttäjän hiilinen kuva
Teemu Hiilinen

Kirjoituksessa ei kritisoitu suomalaista erittäin hyvää ja tehokasta terveydenhuolto. Kirjoituksessa kritisoitiin valvonta viranomaista, joka kehui omia systeemejään vielä tämän vuoden syyskuussa. Valvira itse ei pystynytkään takaamaan sitä laatua, mitä heidän olisi pitänyt taata. Nyt on peiliin katsomisen paikka ja uusien prosessien luonti. Niissä Valviran on onnistuttava!

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Kritisoin sitä, että Sinä, joka olet asemassa, jossa taustoitus on mahdollista muutakin kautta kuin iltapäivälehdistä ja TV:n ajankohtaisohjelmista, lähdet soitellen sotaan tietämättä, kuka asiassa on IRL tehnyt ja mitä.

Ja toisaalta voit asemastasi käsin ottaa selvää noista asioista ja sitten asetella vastuullisena th:n työntekijänä ja päättäjänä sanojasi pohtien samalla - stetari kaulallasi ja valkea takki päälläsi (molemmat mielestäni ehdottomasti vääriä kuvallisia viestejä US-blogeissa)- mitä ja miksi.

Olemme ennenkin vastaavissa tilanteissa olleet vähän eri puolella aitaa, joten en itse asiassa odota vastaustasi vaan esitän näkemykseni.

Käyttäjän hiilinen kuva
Teemu Hiilinen

Antti, se ei muuten edelleenkään ole stetoskooppi vaan kulkukortin kaulanauha. Jo aikanaan, kun nettiterhikkiä luotiin vastustin sitä mielenosoitukseen asti. Silloin saimme siihen muutoksia aikaan. Nykyiset selvitykset Valvirasta vain vahvistavat tietoa, ettei NettiTerhikki ole mikään hyvä työkalu kelpoisuuden selvittämiseksi, koska Valvira ei ole hoitanut omaa osuttaan työkalun perustyöstä.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Kuittaan lukeneeni korjauksesi "stetoskoopista".

Nettiterhikki ja moni muu asia on toki isonkin messun arvoinen, mutta edelleen jään eri puolelle aitaa suomalaisen terveydenhuollon (siis sairaanhoidon) käsittelyn tavasta, agendasta ja tarkoitusperistä.

Sen verran olemme samalla asialla, että "politiikka on yhteisten asioiden hoitamista".

Leikkaan vähän eurooppalaisemman heiton, jossa myös on hiven "mukaanmenoa Moska-maailmaan":

"Kaikkien ulkomailla valmistuneiden lääkärien paperit pitäisi tarkasta, sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve. Asiasta uutisoi uutisoi Yle.

Tällä haavaa sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira tarkastaa vain ne tutkintotodistukset, jotka tulevat EU:n ulkopuolelta.

Ylen Aamu-TV:ssä vieraillut Pälve piti tärkeänä yleisen luottamuksen palauttamista ja kannatti tämän takia kaikkien tutkintojen tarkastamista.

Hän sanoi, että etenkin Etelä-Euroopassa on tullut ilmi tapauksia, joissa ulkomailta tulleet lääkärit ovat saaneet vahvistuksen toiminnalleen, mutta myöhemmin on huomattu, etteivät todistukset olleetkaan kunnossa."

Katsoin, mitä Pälve sanoi enkä _ihan_ näin olisi sanomista uutisoinut.

Tärkein kuitenkin tulee esiin: ongelma on globaali, kuten eräs keskustelija tässä ketjussa jo - asiaa vähän toiselta kantilta katsoen - kertoikin.

Arhi Kuittinen

Viimeisten kahdeksan vuoden aikana on ollut huikeita juridisia huipentumia, kun virkamiehet on vapautettu oikeusjärjestelmässä aivan selvistä laiminlyönneistä, lahjonnasta ja ammattitaidottomuudesta.

Virkamiehet ovat nyt oikeiston linjauksien mukaan koulutettu ja kovistelut ja niin kokoomus on ottanut nyt virkamiehet erityissuojelukseensa ällistyttävällä tavalla. Historiallisesti uusi ilmiö, sosiaalidemokraateilta kaapattu systeemi.

Valtion virkakoneistosta on tehty ideologisesti valtion alasajon koneisto, suuryritysten tukija ja siinä siis paradoksaalinen motivaatio kokoomuksen tiukalle virkamiessuojalle.

Kokoomuksen virkamiesvalta on nyt valtakulttuuri.

Ja ihmiset alistuvat, koska virallinen taho hyväksyy viralliset virheet sillä virallinen on nyt suomalaisten ainoa usko ja ideologia yhteiskuntajärjestykseen.

Ilkka Flirtti Kanerva voi olla nyt uuden kynnyksen ja moraalisen muutoksen kokija.

Hän on tottunut 45 vuoden aikana huikean turvalliseen valtaan Kekkoslandian eliittiklubeissa, usean klaanin korruptio-"yhteistyöhön" (korruption hajauttamistapoihin suoran lahjonnan peittämiseksi), salaisiin monopoleihin ja siis virkamiesten ja poliitikkojen usean sisäpiirin suojeluun ja piti lakia vain lastenloruna ja iltasatuna tsuhnille, luonnollisesti.

Suomessa ammattijärjestöt voivat toki jatkaa eri ammattiryhmien palkkatason valvomista mutta tämä ikuisen viran kulttuuri ja säädökset ovat kestämätön ilmiö.

Miten joku ihminen voi olla muka automaattisesti pätevä koko loppuikänsä vaativaan ammattiin vain lain suojaamana?

Kaikki virka- ja ammattisuhteet rajallisiksi, kolmen tai viiden vuoden määräaikaisiksi suhteiksi. Varsinkin johtajien. Ainakin heidän työsuhteensa. Pätkäsuhteet tai ainakin palkkojen eriarvoisuus kiellettäisiin palkkatason selkeyttämiseksi.

Virkamiesjohtajien palkat ovat karanneet aivan perusteettomiin lukuihin. Ei mitään suhteellisuudentajua omahyväisyyden kulttuurissa edes viran toimittamiseen, vain eliittiajattelun pönkittämistä hyvinvointiyhteiskunnan romuttamispippaloissa.

Timo L

Kukahan sitten valvoisi valvojan valvojaa.

Paavo Karppinen

Veikkaan, että viimeistään tässä vaiheessa aletaan siirtyä lähemmäs Iso-Britannian mallia, jossa terveydenhuollon työntekijät joutuvat rekisteröimään itsensä uudelleen vuosittain. Hiphurraa taas sitä paperiruljanssia...

Käyttäjän tonyvuori kuva
Tony Vuori

Hyvä kirjoitus Teemu, vaikka tuossa edellä esitetäänkin kritiikkiä siitä. Nämä valeammattilaiset on helppo asia hoitaa, kun siihen paneudutaan asian vaatimalla vakavuudella. Näen Valviran toiminnassa vähän samaa kuin lääkärikunnassa (anteeksi että nostan tämän yhden ammattikunnan erityisesti esiin, mutta...) yleensäkin, eli lääkärit ovat erityissuojeluksessa eikä heistä tehtyihin kanteluihin haluta puuttua niin että todella selvitettäisiin onko kantelulle perusteluja. Tiedä sitten mistä tämä johtuu.

Valelääkäreitä yleisempi ongelma terveydenhuollossa ovat ns. muodollisesti pätevät ammattilaiset, joiden ammattitaito ei ole riittävä. Lääkärikunnassa ei kovin helposti lähdetä kritisoimaan kollegan hoitolinjauksia. Terveydenhuollon yksiköiden sisäinen laadunvalvonta on tältä osin vielä lapsenkengissään

Toimituksen poiminnat