Teemu Hiilinen Vasemmistolainen AY-aktiivi

Selkeä laki hampaattoman suosituksen tilalle

 • Mitä desimaalit oikeasti tarkoittavat.
  Mitä desimaalit oikeasti tarkoittavat.
 • Puutarhuri vai hoitaja?
  Puutarhuri vai hoitaja?

Nykyinen laatuasetus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi on tullut tiensä päähän. Asetuksen aikana ikääntymisestä on tullut entistä turvattomampaa ja palvelujen laatu on suorastaan romahtanut, kuten Esperi Caren tapaus selvästi osoittaa.

 

Tarvitsemme ehdottomasti lakiin asti viedyn mitoituksen ja samalla myös selkeät säännöt siitä, ettei hoitajien tarvitse työaikana tehdä myös laitoshuoltajan, keittäjän, talonmiehen, eläintenhoitajan, puutarhurin jne. tehtäviä. Hoitajan työpanosta tarvitaan nimenomaan asiakkaiden kanssa työskentelyyn.

 

Kokoomus on puolueena asettunut tätä vastaan. Kokoomuksen mukaan minimistä tulisi maksimi ja he haluaisivat, että mitoitus joustaa tarvittaessa. Nykymallissahan mitoitus on voinut joustaa ja on joustanutkin laatusuosituksen minimiin 0,5:een ja jopa sen alle. Mitoituksen kirjaaminen lakiin toisi tuhansia hoitajia lisää vanhusten palveluihin.

 

Petteri Orpon mukaan ihmiset eivät ole desimaaleja. Tämä on totta: jos paikalla on puolikas hoitaja, niin asiakas joutuu aina jännittämään, tuleeko häntä hoitamaan “pää vai perse”. Desimaalit ovat kuitenkin arvovalinta. Olemmeko valmiita yhteiskuntana huolehtimaan hyvinvointiyhteiskuntamme rakentaneiden pioneerien viimeisistä vuosista ihmisen arvoisesti vai annammeko voiton tavoittelun sokaisemien suuryritysten riistää heiltä viimeisetkin inhimillisyyden rippeet?

 

Kokoomus myös vetoaa siihen, että uuden soten myötä valinnanvapaus korjaa kaikki ongelmat, kun ihmiset voivat äänestää jaloillaan. Kokoomukselta vain unohtuu tässä mallissa asiakkaiden tosiasiallinen tilanne. Monet hoitokotien asiakkaat ovat monisairaita ja muistamattomia. He eivät pysty tunnistamaan syitä, joista heidän kurjuutensa johtuu, saati etsimään vaihtoehtoja. He eivät ole kävelemässä mihinkään.

 

Valinnanvapaus ei myöskään tule toteutumaan koko maassa. Ei jokaiseen niemennokkaan rakenneta kaikkien eri yritysten hoivakoteja. Alkuinvestointi on liian suuri. Näin valinnanvaraa ei jää, koska paikkoja ei ole rajattomasti ja muuttaminen kauas omaisista on kohtuuton vaatimus. Soten “valinnanvapaus” ei siis ole ratkaisu. Se on toimimaton malli, josta realistisuus on hukassa.

 

Attendon toimitusjohtajan mukaan nykyiset ongelmat ovat olleet rikkaruohoja, jotka tulee hoitaa pois. Tämä on kylmäävää puhetta. Yksikin inhimillinen kärsimystapaus, jonka nämä yritykset ovat aiheuttaneet voiton tavoittelulla, on liikaa. Se ei ole pikkuasia, joka hoidetaan rikkaruohomyrkyllä pois.

 

Teemun teesit:

 

 1. Riittävä hoitajamitoitus sitovaksi lakiin
 2. Hoitajamitoitukseen lasketaan vain ne henkilöt, jotka tekevät välitöntä asiakastyötä
 3. Hoitajien työaika kuuluu asiakkaille. Siihen eivät kuulu hoitoalan ulkopuoliset tehtävät.
 4. Työuorosuunnitteluun vain todelliset henkilöt. Haamujengi on jo hoitanut oman osuutensa.
 5. Nollatuntisopimusten käyttöä on rajattava. Nollatuntisopimuksen tulee olla työntekijän tahto.
 6. Sijaisia on käytettävä tosiasiallisesti korvaamaan poissaolevan henkilön työaika. Nyt kahdeksan tunnin poissaoloon otetaan sijainen neljäksi tunniksi.
 7. Työntekijöitä ei voi rangaista, jos he toteuttavat lakiin kirjattua ilmoitusvelvollisuuttaan
 8. Kuntien ja valtion valvontaa on tehostettava
 9. Sanktioita lain tai suositusten rikkomisesta on kovennettava rajusti
 10. Kuntien rahoitus hyvään vanhustenhoitoon on turvattava

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Jospa laitan esille vanhan jutun 10 -7 vai toisin päin?

Työvuorolistojen laatiminen on tuskin kovin paljon vuosien varrella muuttunut, joten tästä saanee jonkun tuntuman, miten sitä henkilöstöä yhden työpäivän ajalle riittää, kun on kymmenen vanhusta, seitsemän hoitajaa

28.8.2012 21:30 Marjatta Halkilahti

En ole tänään telkkariuutisia katsonut, mutta äsken näin tämän lööpin: Ei sopua!

http://www.hs.fi/politiikka/Guzenina-Richardson+Va......

”Guzenina-Richardsonin mukaan kompastuskivenä on kysymys sitovasta hoitajamitoituksesta. Hän itse on esittänyt, että kymmentä vanhusta kohden olisi seitsemän hoitajaa.”

Kymmenen vanhusta ja seitsemän hoitajaa!
Olen mallintanut vanhusten hoitolaitoksen henkilöstön kiertävää työvuorotaulukkoa viimeksi keväällä 2008. Jos vanhasta muistista tempaisisin tähän miltä tuo livenä näyttää:

On siis kymmenen hoidettavaa vanhusta. Heidän kuntoaan en nyt määrittele.
On seitsemän työntekijää, enkä nyt korosta, että hoitaja pitää olla. Riittää, kun työparista toinen on.

Sitten kirjataan allekkain nämä työntekijät, yhdestä seitsemään.
Heidät jaetaan tasaisesti työvuoroihin maanantaista sunnuntaihin.
Ja kaksi vapaapäivääkin tarttis löytää per viikko.

Kun tuon toimituksen olet tehnyt, niin mitä saat.
Vastaus: Jokaiseen viikonpäivään 5 työntekijää, jotka jaat edelleen: pari pitäisi saada iltavuoroon ja vähintään yksi yöhön.

Montako sait aamuvuoroon alkaen klo 7- ?
Taisit saada kaksi.
Ja montako niitä hoidettavia olikaan?

Löytyy tämän linkin takaa: http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv...

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Ihan hirveästi en enää jaksa innostua näistä eri puolueitten vanhustenhoidon parantamis-/korjaamislistoista tai ehdotuksista.

Olen sen verran vuosien varrella nähnyt, kuullut ja kokenut, että vanhustenhoidon parannukset ovat tätä, mitä paikallislehtemme toimitus tätä mieltä -palstan juttuuni 1.2.2019 otsakkeeksi laittoi: Vanhukset unohdetaan nopeasti vaalien jälkeen!

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/leh...

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Hyvä hanke, mutta ryhmäkurin sitomat kumileimasimet tekevät hankkeesta työlään.

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso

Tuon linkin kommentin pitäisi jo kertoa todellisuuden. Määrä ei tarkoita laatua jos kilpailutus on alunperin jo epäonnistunut. Meillä on aivan liikaa julkisia toimijoita ylipäätään hoitamassa kilpailutuksia, joten kuntien karsimistalkoot ja kilpailutuksen siirtäminen valtion tasolle ratkaisee jo monta ongelmaa. https://www.verkkouutiset.fi/esperi-caren-johtaja-...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Pikemmin pitäisi luopua tilaaja-tuottaja -mallista ja panostaa kuntien omaan tekemiseen. Silloin ei tarvittaisi osto-organisaatioita eikä sopimushallintaa ja niihin uppoavat resurssit voitaisi ohjata itse tekemiseen. Samaten kuin ne rahat jotka menevät yritysten omistajien voittoihin. Riittävän valvonnan voisi hoitaa aluehallintoviranomaiset sopivasti ulkopuolisena.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Vanhusten hoiva-asiaa ajankohtaisena alla:

"Asiakkaiden tarpeiden tulisi ohjata sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailuttamista" (UEF)

https://blogs.uef.fi/oikeuttakohtuudella/2019/02/0...

---

Tuntuisi, että vanhuksen huonosta hoidosta tai hoivasta voi tehdä asiakasmaksun oikaisuvaatimuksen ihan yksittäinenkin hoitokodin tai kotipalvelun asiakas, jos hän ei saa mielestään rahoilleen vastinetta?

Onko kellään kokemuksia asiaan?

---

Jotta asiat sujuisivat paremmin tulevaisuudessa:

"Hyvinvointioikeuden instituutin lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi uudeksi asiakas-ja potilaslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksiVIITE: STM Dnro(STM074:00/2018)"

http://www.uef.fi/documents/300201/0/HVO+lausunto+...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset