Teemu Hiilinen Vasemmistolainen AY-aktiivi

Kun musta muuttuu valkoiseksi

Yksityisten sotefirmojen vastareaktio käynnissä olevaan valtaisaan keskusteluun yritysten eettisyydestä on lähtenyt käyntiin. Attendo hoivapalveluiden johtaja Pertti Karjalainen puolusti tänään omaa yritystään Ylen A-Studiossa.

Hänen mukaansa Attendo henkilöstömitoitus on yli 0,5:n suosituksen ja vastaava kuin kunnissa. Se varmasti pitääkin paikkansa. Karjalainen jätti kuitenkin kertomatta, että yksityisellä puolella tukipalvelut on painettu täysin minimiin. Hoitotyönsä ohella hoitajat siivoavat, valmistavat ruoan, tekevät lumityöt ja kaikki paperityöt, huolehtivat kotieläimistä jne. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Tämän lisäksi monissa yrityksissä mitoitukseen lasketaan hallinto ja muuta kuin hoitotyötä tekevät työntekijät - ja löytyypä listoilta ns. haamuhoitajiakin eli täysin olemattomia henkilöitä.

Tilasto ei valehtele, mitoitus on varmasti yli suosituksen. Työtehtävät vain ovat niin laajat, ettei varsinaiseen hoitotyöhön jää aikaa.

Karjalainen vetosi myös rekrytointiongelmaan ja vieritti syyn yhteiskunnalle, joka ei kouluta tarpeeksi hoitajia, sekä hoitajille, jotka eivät tule töihin Attendolle. Attendo kuitenkin maksaa vain työehtosopimuksen mukaisen minimipalkan eikä euroakaan sen päälle. Voisi melkein jopa kuvitella, että isoilla soteketjuilla on palkkakartelli, jossa minimi on muuttunut maksimiksi. Jos henkilökunnasta kerran on pulaa, niin sitä voisi houkutella myös panostamalla palkkaukseen sekä työoloihin. 

Työoloista voisi mainita pikanttina yksityiskohtana, ettei Attendolla monissa toimipisteissä ole henkilökunnalle edes sosiaalitiloja. Henkilökunta syö asiakkaiden kanssa, jos ylipäätään ehtii syödä. Sana on varmasti kiirinyt. 

Karjalainen ei myöskään maininnut Attendon sijaiskäytännöstä. Jos työntekijä jää sairauslomalle, otetaan hänen tilalleen sijainen vain neljäksi tunniksi - jälleen työehtosopimuksen minimin mukaan. Näin saadaan tilastoihin yksi työntekijä, mutta todellisuudessa hän on paikalla vain osan ajasta. 

Kuka haluaisi mennä töihin tällaiseen yritykseen, jossa työnantaja ei tarjoa edes mahdollisuutta suorittaa työt asianmukaisesti? Rekrytointiongelmienkin suhteen Attendo voi siis lähinnä katsoa peiliin.

Lopettakaa vastuun siirto, yksityiset soteyritykset. Korjatkaa ongelmat, joista teille on kerrottu, panostakaa henkilökuntaan ja yrittäkää edes ansaita paikkanne hyvinvointipalvelujen tuottajina.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Eräs alle eläkeikäisenä Alzheimerin tautiin sairastunut tuttavani joutui Attendon ympärivuorokautiseen hoivakotiin. Tila oli uusi, mutta vaikutelma olosuhteista oli painajaismainen. Potilailla oli yksi yhteinen pieni tila, joka toimi sekä ruokailu- että oleskelutilana. Virikkeenä oli ainoastaan seinällä oleva suuri televisio.

Henkilökunta oli kokonaan eri kulttuureista tulleita, suomen kieltä huonosti, tai erittäin huonosti puhuvia hoitajia. Tuttavani koki olevansa eristetty vanki. Iso mies itki kuin lapsi, kun henkilökunnan puheistakaan ei saanut selvää.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Nyt vasta esille nousseet esimerkit ovat herättäneet suurta huolta ihmisissä oman tulevaisuutensa osalta.

Jokaisen alan toimijan ja hoivapalveluiden johtajan, tulisi ensin kysyä itseltään, minkälaista palvelua he toivoisivat hoivakodissa joskus saavansa.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Nykysysteemin nimi on "rahat pois vanhuksilta ja koittakaa pärjäillä."

"Kohun keskellä olevan Esperi Caren toimitusjohtaja on tienannut miljoonia hoivayhtiön johdossa"
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005980053....

Mukava irtisanoutua miljoonat mukanaan.
"Rähiskää keskenänne."

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Tämä episodi todistaa juuri kun 295 kunnan päättäjät suhmuroivat ja ostavat yksityisiltä hoivakotiyrittäjiltä palveluja niin ammattitaito ei riitä.
Hallituksella on lääke tähän tautiin ja se on uusi sote ja maakuntamalli joten eikun puolesta äänestämään.

Pasi Karlsson

Sä et nyt vaan hiffaa?

Samat kepulit ovat kuntapäättäjiä sekä kansanedustajia, jos ne ovat osaamattomia siellä kuntien päätöksissä, miten ne olisi parempia eduskunnassa tai maakuntavaltuustossa?

Vai saako ne pk seudun älyä, kun ne hengittää stadin ilmaa?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Attendo myytiin Terveystalolle 2018.Mehiläinen myytiin 2018.Taas.
Terveystalo nielaisee seitsemän kunnan terveyspalvelut yli 200 miljoonan euron kaupassa.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kilpailuviranom...

Hoivapalveluiden pääomasijoittajat tekevät velkavivulla tuottoa ja saavat samalla kilpailuetua

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/hoivapalveluide...

Nuo velat maksatetaan veronmaksajilla näiden firmojen palveluissa.Veroparatiisikonsultit ovat hoitaneet asiat kuntoon,niin firman pääoma sijoittajien kuin lääkäreiden osalta.Noiden konsernien pomojen palkka 500 000 -700 000 Eli sinne menee veronmaksajien rahat ja piste.Eivät palkkoihin hoitajille.Noissa firmoissa eivät tienaa kuin lääkärit ja he kuuluvat itse omistajiin kuten sisäpiirirenkaiden muukin porukka siellä.

Näillä kaupoilla tehdään tiliä näille johtajille ja muulle sisäpiirille suomessa,joka on mukana joka tasolla tässä bisneksessä.Hallitusta konsultoi firma jonka ainoa tehtävä on laatia suunnitelmia ja visioita kuinka kupata suomalaisten verorahat.Nämä tyypit jotka firman perustivat olivat ennen yliopiston kirjoilla mutta helppo raha ja poliitikoiden ja sisäpiiriläisten suositukset eli firma hallituksen yksityistämistä varten syntyi.

Petri Hämäläinen

Wanhaan kunnon aikaan Suomessa on ay-liike ja vasemmisto joka piti huolta työväenluokasta.

Nyt pitää pärjätä ilman.

Pitäkää tunkkinne.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Samalla kun lakiin tulee velvoittava kirjaus hoitajamitoituksesta sankitioineen, niin siihen tulee laittaa myös määräys siitä, että koulutetut hoitajat eivät tee siivoojille, tiskaajille tai laitosmiehille/ talonmiehille kuuluvia töitä.

Lakiin laitetusta velvoittavasta hoitajamitoituksesta ei ole mitään hyötyä, jos edelleen sallitaan hoitajien käyttö muuhun kuin heidän koulutustaan vastaavaan työhön. Jos hoitajilta siis j ä ä a i k a a y l i - niin tottakai he silloin voivat tehdä muitakin töitä kuten esim. siivousta. Mutta vain siinä tapauksessa.

Näin hoitotyön arvostus nousisi - myös hoitajan palkan tulisi vastaavasti nousta - ja tulevaisuudessakin nuoret haluaisivat hakeutua hoitoalalle.

Tätä ei saisi sanoa ääneen - mutta sanonpa kuitenkin - otetaan niitä työperäisesti Suomeen tulevia maahanmuuttajia näihin hoitotyön avustaviin tehtäviin ts. siivoojiksi ja talkkareiksi.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Tätä ei saisi sanoa ääneen - mutta sanonpa kuitenkin - otetaan niitä työperäisesti Suomeen tulevia maahanmuuttajia näihin hoitotyön avustaviin tehtäviin ts. siivoojiksi ja talkkareiksi.

Tässä on malliesimerkki siitä,kuinka sadaan siivoojien halveksittu ja huonopalkkainen raskas työ vielä huonompaan valoon.

Hoitajien ammatti myös.Saksan malli 1 euron palkasta alkaa olla jo siinä hilkulla,kun suomessa poljetaan jo nyt palkkoja j aihmisoikeuksia orjatyömallilla.Sosiaaliturvalla maksetaan tempputyöllistettyjen toimeentulo ja elanto.Koskee niin suomalaisia kuin näitä muitakin,joiden hyväksikäyttöä on mm.Helsingissä tehty 6 euron tuntipalkka ja 12 tunnin päivät.

Näiden samojen raharikkaiden omistamisa luukussa asuen josta nämä työnteettäjät nostavat as.tuen kautta voittojaan.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"Samalla kun lakiin tulee velvoittava kirjaus hoitajamitoituksesta sankitioineen, niin siihen tulee laittaa myös määräys siitä, että koulutetut hoitajat eivät tee siivoojille, tiskaajille tai laitosmiehille/ talonmiehille kuuluvia töitä"

Huh huijaa.Ammattiin kuuluvat työt on jo ihan siellä ammattipätevyysvaatimuksissa olemassa,niihin ei mitään erillisiä lakeja enää tarvita.Lähihoitajille ei kuulu siivous ei sairaanhoitajille jne.Mitään talonmiehiä ei suomessa enää valitettavasti niinkään ole,tilalla ovat kiinteistönhoitajat eli firmat yleensä,kiitos kokoomus ja keskustapolitiikan.Ei myöskään kodinhoitajia kiitos samoille puolueille.

Ennen oli sairaala-apulaiset,kodinhoitajat(auttoivat perheitä ja muita jotka tarvitsivat apua TARVITTAESSA ilman pakkoasiakkuuksia mm.lastensuojelussa Nämä auttoivat mm.kodinhoidossa,lastenhoidossa,pyykkihuollossa ,kauppa-asioinnissa jne.) ,oli omat talonmiehet Mutta "säästösyistä" eli bisnespolitiikan takia ammatit lopetettiin es.kodinhoitajien tilalle tuli perhehoitaja joka ei tosin tee mitään muuta kuin kirjaa mm.perheistä huostaanottoa alustavia kirjauksiaan.

Kiinteistönhoito taas tapahtuu firmojen asiakaspalvelun kautta josta tilataan mm.huoltomies pikkujuttujakin varten,koska ei ole enää talonmiehiä jne.Nämä kiertävät kohteesta toiseen.Vastuuta ei tarvitsekkaan enää kukaan kantaa mistään,kun valitukset lakaistaan maton alle,kuten valtion firmoissakin.

Joissakin harvoissa paikoissa ehkä mm.lähihoitaja vie keittiöstä roska pussin lähtiessään ja saattaa huom!saattaa tiskata jonkun kahvikupin.Heille eikä muillekkaan kuulu siivous eikä pyykkihuolto.Eivät siellä sairaanhoitajat mitään siivouksia tee tai muitakaan siivoojan tai kiinteistönhoitajan duuneja,eivät laitoshuoltajienkaan duuneja.

Nämä laitossiivoojat ja muut siivoojat saavat kyllä tehdä samalla huonolla palkalla niin lastenhoitoa,keittiöhommia kuin viedä vanhuksia vessaan joka on näiden hoitohenkilökunnan duuneja.Olette käsittäneet aivan väärin koko homman.

Että sillä lailla se homma pyörii hallituksen opeilla ja säästöillä.
Liittojen ja näiden naisten oma vika jos eivät pidä puolian.Koskee suomalaisi apalkansaajia muitakin jotka antavat polkea palkat ja oikeutensa suomessa hallituksen halpatyövoimapolitiikan takia.

Heikot liitot ei siinä muuta.Ja naisvaltaisten alojen huono ilmapiiri.Kateus,pahansuopaisuus,selän takana juoruaminen jne.Nykyisin kun siivojia haetaan on vaatimuksena suomi,ruotsi,englanti,ajokortti,hyvät asiakaspalvelutaidot,huippu kunto,joustavuus,siisti ulkonäkö jne.jne.Koskee tosin lähinnä suomenkielisiä vaatimukset kielitaidossa.Kokoomuksen ja keskustan mukaan ulkomaalaistaustaisten ei tarvitse osata suomenkieltä tai muutakaan.Hoitoala ja palveluammatit kuulemma hoituvat ilmankin.

Siivojanimikkeen alle mahtuu sitten kaikki työt joita firmoissa on samalla huonolla palkalla tietysti.7 euron ja hilut päälle tuntiliksoilla.Haetaan siivoojaa päiväkotiin.vaatimukset:laitossiivoojan ammattitaito,keittiöhenkilökunnan työt,avustaminen lasten kanssa,oma auto,kielitaito suomen lisäksi tietysti se pakkoruotsi ja englanti hyvä jne.Palkka se alin mahdollinen tietysti,ei mitään lisiä muista duuneista erikseen.

Myös pesulan kuljetukset saa tehdä kotisiivousten ,teollisuussiivousten,parakkien siivousten,toimistojen siivousten jne.ohella.Omalla autolla tietysti.

Palkka ei tietystikkään muutu miksikään.

Kunnan tai valtion leivissä ei niinkään teetetä kuin oman alan duuneja siistijöillä,laitossiivoojilla.Paitsi se suuntaus on ollut sielläkin yhdistää keittiö-ja siivoojan duuneja.

Sitten ovat hoitoapulaiset joita ei oikeastaan palkata ,koska siivoojia käytetään siihen.Eri ammatit mutta siivooja tulee halvemmaksi ja voi teettää mitä tahansa samaan hintaan.Vanhainkodeissa oli ennen sairaalaapulaiset,kokoomus ja keskusta lakkautti senkin ammatin,koska siivoojia voi käyttää samalla huonolla palkalla tekemään näitä heidän pätevyytensä ulkopuolella olevia duuneja.Eri asia sitten kuka vastaa oikeudessa kun laitoshuoltaja,siistijä,siivooja tekee kohtalokkaan virheen,joutuessaan vastoin omaa tahtoaan tekemään hänelle kuulumattomia duuneja.

Hallituksen pelottelu ja uhkailu politiikka on tehnyt sen,etteivät naiset uskalla puolustaa oikeuksiaan ja noiden jo mainittujen syiden vuoksi alistuvat hyväksikäyttöön Työnantajien viesti on:halpatyövoimaa on tulossa ja työttömiä riittää.Tämän viestin heille on antanut hallitus kokoomuksen ja keskustan suulla ja toimilla.Jo sieltä 90 asti,jolloin alkoi eri ammattien lakkauttaminen ja henkilökunnan karsiminen vanhainkodeista ja sairaaloista.Sosiaali ja terveydenhoidon palveluista ,lastensuojelusta jne.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Oksanen sekoittaa ammattipätevyysvaatimukset ja työnjohtooikeuden piiriin kuuluvat asiat. Työsopimuksissa yleensä sanotaan, että työntekijän on suoritettava joukko erikseen nimettyjä toimeen kuuluvia tehtäviä sekä "... ja muut työnantajan määrät tehtävät". Missään ei sitovalla tavalla määrätä mitä tuo lauselma saa ja ei saa sisältää. Oksiala-Mäki-Petäjän vaatimus on siis ihan paikallaan.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kullakin ammattiryhmällä on omat tehtävänsä ja ammattitaitovaatimuksensa sosiaali ja terveydenhoidossa.Se ettei suomi niitä noudata ei tarkoita että se on lainmukaista.Epäpätevien sos.työntekijöiden,varhaiskasvatuksen henkilökunnan vanhusten hoidon,lastensuojelun,kielitaidottomien lääkäreiden jne.käyttäminen ei ole lainmukaista.

Laki tarkalleen määrää sen kellä on oikeus harjoittaa mitäkin alan ammattia sos-ja terveydenhoidon alalla. Nyt ei puhuta mistään sekatyömiesten tai naisten töistä.Kotipalvelutyöntekijä,laitossiivooja,kiinteistönhoitaja,siistijä,kokoomuksen ja keskustan kielitaidoton ihmisorja,tempputyöllistetty kouluttamaton,puutarhuri jne.eivät ole hoitohenkilökuntaa eivätkä oikeutettuja tekemään heidän tehtäviään.

On erikseen hoiva-avustajat mutta hekään eivät ole mitään hoitajia vaan avustavaa henkilökuntaa joka ei hoida ketään yhtään mitenkään.Heillä ei ole mitään valtuuksia hoitotyöhön.Ennen vanhaan oli sairaala-apulaiset jotka siivosivat,keittivät kahvit henkilökunnalle,mutta eivät hekään saaneet mitään hoitotöitä tehdä.

Kokoomus ja keskusta heidätkin vei vanhainkodeista kuten kodinhoitajat lastensuojelusta ja muiden es.juuri vanhusten ja toipilaiden palveluista.Siksi "vanhaikodeissa" on ulkopuoliset firmat nykyään joiden palvelu laskutetaan erikseen.Saatiin lukot oviin vaihtamalla palvelutaloja vanhainkodeista.Vanhainkoteja onkin lakkautettu jatkuvasti.koska konsernien on saatava veronmaksajien rahaa ja voitot on luvattu jo sopimuksissa.

Hoiva-avustajat eivät työskentele lääkehoitoon liittyvissä tehtävissä eivätkä itsenäisessä terveydenhuoltoalan koulutusta vaativassa hoitotyössä.Mitkään siivous,keittiö,lumenluonti,pyykkihuolto eivät taas kuulu lääkärien tai sairaanhoitajien ynm.ammattitaitovaatimuksiin eivätkä sopimuksiin ja piste.

Ainoastaan sellaiset joiden mielestä kokoomuksen ja keskustan leikkaukset 90 luvulta asti ovat hyvä asia,ovat sitä mieltä että hoitoalan henkilökunnan toimenkuvaan kuuluvat nämä työt.Ja siksi niitä ovatkin nämä roistokonsernit alkaneet teettämään ammattiaan arvostamattomilla naistyöntekijöillä,ja koska suomen hallitus on sallinut tämän,on siitä tullut vakiintunut maan tapa.Siksi ei palkata erikseen keittiö,siivous,avustavaa henkilökuntaa ,ja jos palkataan heillä jopa teetetään laittomasti hoitotyötä.Ja piste.Enempää ei varmaan tarvitse vääntää.

Jollei arvosta ammattiaan on turha valittaa vuodesta toiseen mediassa.Ja jollei liitto saa asioita hoidettua ,on liitto heikko ja aivan muiden asialla kuin jäseniensä.Yli 100 000 liksoilla ja eduilla on jotakin myös tehtävä.Työnjohto,osaton hoitaja ... taas on se,jolle ensin voi valittaa ja jollei mitään tapahdu ovat liitot sitä varten.

Sen jälkeen muut tahot jolle saa valittaa niin paljon kuin jaksaa,ja jotka sitten vuosien päästä ehkä tekevät jotakin silmälumeeksi,niin kauan kun suomessa on sisäinen korruptio hyvä veli-sisko systeemit.Liitoilla on omat lakimiehet joiden avulla on saatu näitä työnantajia korvaamaan laittomia irtisanomisia ynm.sikailuja noissakin konserneissa ja muissa alan firmoissa.Mutta jos liittojen johtajat ovat samaa sakkia kuin korruptiopellet se on eri asia.

Älkää nyt naurattako ja väittäkö että lääkäri tai sairaanhoitaja,hoitaja,terveydenhoitaja jne.siivoaa ja keittää ,pyykkää,luo lunta,hoitaa kasveja työnsä ohessa.JOS oma häpeä ja hallituksen voitto.Mutta EI tarvitse myöskään julkisuudessa valittaa enää.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #12

Oksanen kertoo ihan oikein siitä miten asioiden pitäisi olla. Mutta todellisuus on juurikin tuota muuta eli eri aloilla eri ammattien ammattihenkilöstöllä teetetään muiden ammattien töitä juurikin tuohon työnjohto-oikeuteen perustaen. Siksi olisi tärkeää, että sellainen estettäisi ainakin sellaisissa työpaikoissa joissa ihmisten henki ja terveys voi olla sen takia vaarassa. Toki muutenkin resurssimitoitukset pitäisi mennä niin, että ammattien mukaisia osaamisia noudatettaisi ja sovellettaisi.

A-järjestöt ovat yrittäneet vastustaa tuota kehitystä mutta ovat voimattomia kun lainsäädäntömme on kirjoitettu niinkuin se on eli työnantajalla on ehdoton työnjohto-, lakien ja sopimusten tulkintaoikeus. sitä ovat a-järjestöjen lakimiehet koestaneet työ- ja muissa oikeuksissa mutta huonolla menestyksellä.

Mitähän pitäisi tehdä kun lakolla uhkaaminenkin on niin heikko viesti, että työnantajat eivät sitä kuule? Esimerkiksi tämä Aarnio-Isohanni kertoi etteivät he kuulleet henkilökunnan hiljaisia viestejä kun he olivat uhanneet lakolla henkilöresurssoinnin puutteeiden vuoksi. Tiedotusvälineille asioista kertoneiden perään hän oli laittanut poliisit. Mitkä olisivat niitä moderneja nyky-yhteiskuntaamme sovia työläisten keinoja?

Toimituksen poiminnat