Teemu Hiilinen Vasemmistolainen AY-aktiivi

Voitto vai ihmisen arvoinen elämä

  • Esperin arvot ja toiminta eivät toisiaan kohtaa.
    Esperin arvot ja toiminta eivät toisiaan kohtaa.

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton, SuPerin, jäsen käynnisti soitollaan tapahtumaketjun, joka johti Esperin hoivakodin sulkemiseen lukuisten räikeiden rikkomusten seurauksena aluehallintoviranomaisen toimesta.

Hallituksen kaavailema sotemalli on rakennettu yritysten omavalvontasuunnitelmien varaan,joita on pitänyt noudattaa jo viimeiset kaksi vuotta. Näiden suunnitelmien pitäisi kaavailujen mukaan riittää ohjaamaan yritystä lakien ja asetusten mukaiseen sekä ennen kaikkea eettiseen toimintamalliin sekä hoivattavia että työntekijöitään kohtaan. Nykyisen kaltainen laaja aluehallintoviranomaisten toiminta supistettaisiin minimiin. On täysin selvää, miksi tätä ajetaan vahvasti osaksi sotemallia. Viranomaisten valvonta heikkenisi, omavalvontasuunnitelmien noudattaminen olisi vielä heikompaa kuin nykyisellään, voitot kasvaisivat - ja kärsijöinä olisivat apua tarvitsevat.

Omavalvontasuunnitelmat eivät yksinkertaisesti riitä ohjaamaan monikansallisia suuryrityksiä, joiden ainoana tehtävänä on tuottaa voittoa omistajilleen. Tätä voittoa tehdään heikentämällä sekä asiakkaiden että työntekijöiden asemaa. Esperi Caren Kristiinankaupungin hoivakoti suljettiin seuraavin perustein: Aluehallintoviraston mukaan epäkohdat liittyivät muun muassa riittämättömään hoitohenkilökunnan määrään, puutteelliseen perushoitoon, lääkehoidon asianmukaisuuteen, asiakkaiden hoitoisuustietojen puutteellisuuteen sekä toimintayksikön lähiesimiestyöhön.

Voittoa tehtiin leikkaamalla hoitohenkilökunta alle mitoituksen, mikä on suoraan johtanut puutteelliseen perushoitoon. Kukaan hoitaja ei halua joutua tällaiseen tilanteeseen, jossa ei pysty toteuttamaan omaa ammattiaan eettisesti. Kuormitus on ollut valtava ja se myös johti yhteydenottoon oman ammattiliiton, SuPerin, edunvalvontayksikköön. Yksiköstä käsin tapausta lähdettiin selvittämään aluehallintoviranomaisen sekä kunnan kanssa.

Ensimmäinen yhteydenotto koski työsopimusta ja työpaikalla tapahtunutta väkivaltatilannetta. Asiaa yritettiin selvittää yhteistyössä Esperin kanssa, mutta yritys ei suostunut tekemään yhteistyötä liiton kanssa. Yritys kielsi ottamasta yhteyttä asiaan liittyen henkilöstöpäällikköön. Se kertoo paljon avoimuuden arvosta.

Uusi sote toisi meille valtavan määrän uusia vastaavia tapauksia - tapauksia joita kukaan ei pystyisi valvomaan. Tärkein kysymys on, kumpi ratkaisee, raha vai eettisyys? Voiton tavoittelu ei saa olla vaarana ihmishengelle tai esteenä ihmisen arvoiselle elämälle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Olen yritysmyönteinen ja säästäväisenä likkana onnistunut jopa ostamaan vähän osakkeita. Jos vähänkään ymmärtää bisnesmaailman logiikkaa, tietää ettei suuryrityksille voi antaa päävastuun sotesta, ja kaikkein vähiten ihan avuttomista henkilöistä. Bisneksen ideahan on voiton maksimointi.

Sote toimii parhaiten julkisena palveluna, yksityinen apuna. Mikäli suuret yritykset saavat monopolin, olemme hukassa. Esimerkkinä sähköverkon Caruna (hinnat nousseet) ja televisioverkko Digita.

Olen ammatiltani sairaanhoitaja ja tiedän mitä näissä hoitokodeissa tapahtuu, hienot tilat ja puitteet mutta sisältö puutteellinen. Liian vähän henkilökuntaa - Lääkehoito,haavanhoito, sairauksien hoito ja jopa perushoito puutteellista. Osaamisenkin puutetta on, koska näissä työpaikoissa liian vähän kokeneita työntekijöitä. Kokeneet ja osaavat ihmiset eivät halua tehdä siellä töitä, koska työolosuhteet ovat huonot, myös palkkataso kehno. En koskaan halua vanhana ja avuttomana joutua tällaisiin paikkoihin asumaan.

Jotkut pienet hoitajien vetämät hoitokodit saattavat olla ok. Näitä on myös helpompi valvoa. Julkisten laitosten huono puoli on se surullisen kuuluisa byrokratia - näin ei tarvitsisi olla mutta niin se vain on. Päätöksentekoa pitää enenevissä määrin saada mahdollisimman alas - silloin myös asiakas hyötyy, palvelu muuttuu joustavammaksi yms. Turhasta hierarkiasta siis syytä luopua.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Nykyinen talouspolitiikka johtaa ihmisten eriarvoistumiseen. Esperin hoivakodin tapaus on osoitus siitä, mihin voi johtaa voitontavoittelu, joka on kapitalismin päätavoite. Englannissa yritystoimintaan panostamisen aloitti Thatherin hallitus. On huomattava, ettei Esperi ole yksittäistapaus, vaan tietoisen politiikan seuraus.

Sen suuntauksen tuloksena maassa on nyt noin 4 miljoonaa köyhydessä elävää lasta. Tuloerot kasvavat edelleen. Samassa suhteessa lisääntyy köyhyydessä elävien määrä. Suomi on samalla tiellä. Suunta on muutettava. Kevään vaalit antavat siihen mahdollisuuden.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Joku vitsiniekka on joskus vääntänyt J.Džugašvilin suuhun sanat "luottamus hjuva, kontrolli parempi". Liekö generalissimus ja NL:n tiedeakatemian kunniajäsen niin todella sanonut mutta sopinee myös kapitalismin perusperiaatteiden mukaan toimivien yritysten velvoitteiden todentamiseen.

Toimituksen poiminnat