Teemu Hiilinen Vasemmistolainen AY-aktiivi

Hallitus terveysjättien talutusnuorassa

Markkinoinnin perussääntöihin kuuluu luoda tarve. Tarpeeseen vastataan omalla tuotteella, myydään ja tehdään voittoa. Tämä on ihan normaalia toimintaa.

Yksityinen terveysyritys ei voi kuitenkaan itse luoda tarvetta leikkaussalitoiminnalle. Nyt sen avuksi on astumassa Suomen hallitus, joka ensin poisti oikeuden nukutuksessa tapahtuvaan leikkaussalitoimintaan aluesairaaloilta vedoten potilasturvallisuuteen ja säästöihin. Leikkaukset keskitettiin keskussairaaloihin.

Keskittämällä leikkaussalitoiminnan luotiin samalla kuitenkin myös jonoja - heikennettiin kansalaisten palveluita. Nyt jonoja purkamaan hallitus esittää nukutuksessa tapahtuvan leikkaussalitoiminnan sallimista yksityiselle monikansallisille terveysjäteille. 

Koska nämä jättiyritykset eivät voineet luoda tarvetta itse, tarvitsivat he siihen avuksi hallituksen, joka on tarjoamassa niille miljardibisneksen. Samalla hallitus sivuuttaa kansalaisten terveyden.

Yksityinen yritys saisi toteuttaa leikkaussalitoimintaa, jos 30 minuutin ajomatkan päässä on julkinen erikoissairaanhoitoa tarjoava yksikkö. Se tuo valtavan säästön yksityiselle yritykselle, kun komplikaatiotapaukset voidaan lähettää välittömästi julkiselle sektorille hoidettavaksi. Samalla yrityksen ei tarvitse ottaa vastuuta tapauksesta. Tällöin luodaan virheellinen kuva yksityisen kilpailukyvystä julkiseen nähden. 

Hallitus on pelaamassa vaarallista leikkiä kansalaisten terveydellä. Toivottavasti jokainen spekulantti viimeinkin uskoo, että sote ei tuo säästöjä. Sote leikkaa palveluita, se vaarantaa terveyden ja samalla se tulee maksamaan enemmän. Hölmöläisten hommaa, sanoisi viisaampi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään." Albert Einstein

"Valistus on viritetty, järki hyvä herätetty", Risto Pelkonen, arkkiatri

https://www.laakarilehti.fi/ajassa/paakirjoitukset...

"Jos kilvoit­telu yh­teisen hy­vän puo­lesta muut­tuu kilpai­luksi val­lasta ja omasta hy­västä, huo­nosti käy."
https://www.youtube.com/watch?v=7Kmh0azEJw0

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Missä määrin verovaroja käytetään nyt väitteesi mukaisesti hallituksen taholta ns. kirurgisiin ostopalveluihin yksityisiltä terveysjäteiltä.

Tässä sotekeskustelussa on jäänyt kokonaan huomaamatta, että n. 2,5 miljoonaa suomalaista käyttää tänäkin päivänä perusterveydenhoidossa yksityisten yritysten tarjoamia palveluita ja jopa valinnanvapauden oloissa.

Tätä terveyskeskusten rinnalla toimivaa systeemiä nimitetään työterveydenhuolloksi, eikä tiettävästi mikään taho ole närkästynyt edes poliittisesti tästä tiettävästi hyvin toimivasta ja jonottomasta yksityisten yritysten palvelutarjonnasta.

Sinänsä työterveyshuollon järjestäminen Suomen tavoin on tavattoman harvinaista maailmalla.

Lauri Kosunen

hiilinen on lukenut huonosti läksynsä soten rahoituksest vastaa valtionvarain ministerio joka päättää rahoituksesta soteen voisin lyödä votkapullon vetoa siitä tuskin valionvarain ministerio syytää rahaa yksityisille tervys firmoille toinen asia mihin hiilinen kiinitti huomiota leikkaus toiminta jos yksityinen tyrii leikkaukssissa ja yhteiskunta maksaa kompikaatiot jos näin on silloin voidaan kysyä pitäisikö yksityisten tervys firmojen valvontaa lisätä meillä on siihen valvonta elin olemassa silloin säästyttisin turhilta kustanuksilta yhteikunnalle

Kalevi Kivelä

Ei tässä mitään utta ole.
Kapitalismin kaunein kukka on ollut jo kauan :" voitot yksityistetään ja tappiot kansallistetaan"

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

---
Tätä terveyskeskusten rinnalla toimivaa systeemiä nimitetään työterveydenhuolloksi, eikä tiettävästi mikään taho ole närkästynyt edes poliittisesti tästä tiettävästi hyvin toimivasta ja jonottomasta yksityisten yritysten palvelutarjonnasta.
---

Miten niin toimivaa, :)
- Ei se jonoton ole, 15minuutin vastaanottoaika pitää varata ja odottaa käytävällä jos ajat venyy. :)
- Eikä myöskään ilmainen.

Mutta, on ollut sinänsä toimiva, julkisen lisäksi niille jotka on töissä. Ja julkinen hoitanut sitten vaikeammat tapaukset yms.

Mutta, mutta, nyt ollaan ajamassa julkista puolta alas, ns, veronmaksajien omistama järjestelmää pois veronmaksajien omistuksesta ja päätäntävallasta.

Eli tulee tavallaan työterveyshuollon kaltainen julkinen järjestelmä nykyisen julkisen tilalle.

Lopputuloksena voi olla että nykyiset työterveyshuollon toimijat, suuret kansainväliset yritykset, valtaa koko terveydenhuoltojärjestelmän omistuspohjan,,tai voi olla,,siis on.

Ja sairauksien hoidosta tulee täysin osakeyhtiö-markkinatalousvetoinen hoitojärjestelmä.
Mikä on valtion ja kuntien rooli tässä järjestelmässä?
Ei mikään loppujen lopuksi, pakottaa kun ei voi itsenäisiä osakeyhtiöitä hoitamaan ketään.

Jos sotea oikeasti halutaan kehittää, pitää tehdä seuraavat asiat;
- kieltää ensiksi lääkärien ja hoitajien toiminta samaan aikaan sekä julkisella että yksityisellä puolella (eli kilpailevissa yrityksissä, kahden pallin toiminta, myös virkavapauskäytäntö,,)

(voi oletteko kuulleet että nokialta olisi päässyt virkavapaalle jotta voi menneä eriksonille töihin,,?)

- määritellä ne palvelut, sairauksien hoidot, yms, mitkä pidetään julkisella puolella ja mitkä annetaan yksityiselle puolelle,

- ja tehdä ne sote-alueet julkiselle puolelle toimivaksi käyttäen nykytekniikoita apuna

(yksityisellähän ei ole sote-alueita kun ne on koko maaassa toimivia pörssiyrityksiä, eli on vain yksi sote-alue)

- ja ylläpitää ne julkiset palvelut mitä pidetään, käytössä viisaasti ja järkevästi

- eikä sotessa pidä antaa kiinteistöjä osakeyhtiöille jotka voi myydä omistuksiaan kenelle vaan,,sehän on sama kun antaa omaisuutta pois

Ja varmaan pitäisi tehdä muutakin,,:)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Rinnemaalle lienee käsittämätöntä ymmärtää, että rahat eivät riitä kaikkeen luvattuun mannaan enää 2020-luvulla ja varsinkaan valtavassa menoluokassa sotessa.

Siihen asti voi toki houria mitä vain.

Maailaman korkein verotus ja maksulliset julkiset palvelut...

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Kyllä Rinnemaa ymmärtää miten raha liikkuu.:)

Kokonaisuudessa sote-puolelle menee nyt
- julkinen
- työterveys
- yksityinen
joku määrä rahaa.

Sen rahan maksaa niiden työpanosta ja palvelua tarvitsevat ihmiset joko, verojen kautta, tuotteen kautta yrityksien kautta työterveyteen, jne.

Kokonaisuudessa menee x määrä rahaa.

Rahapulaahan se ei helpota, jos julkiset muutetaan yksityiseksi, niin samat työntekijät siellä on, samat laitteet, samat palkkavaatimukset, jne.

Se mitä tulevaisuuden sote on jos julkinen puoli ajetaan alas, siitä tulee rahalla palvelua saavien organisaatio, jossa jonot ohittaa se jolla on rahaa ja köyhät pysyy jonossa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #11

Ei kai tässä ole mikään taho ajamassa alas julkista puolta, vaan lähinnä avaamassa vaihtoehtoja myös muulle toimintatavalle mm. Ruotsin tapaan.

Omitusta tämä hirmuinen maailmanlopun pelottelu täysin yleismaailmallisella asialla.

Maailman parahaaksi arvioitu terveydenhoito - vanhustenhoitosysteemi löytynee Hollannista, jossa perusterveydenhoidon ( terveyskeskustason ) hoitavat täysin yksityiset tahot yksityisine lääkäriasemineen ja erikoissairaanhoidon kokonaan julkinen taho. Vanhustehoidossa yksityiset palveluntarjoajat ovat tänä päivänänpaljon halutumpia julkiseen palvelutuotantoon nähden.

Kaarina Leinonen

Lauri Kiiski ethän sinä koskaan puhu siitä mitä "ihan oikeitten suomalaisten" hoito ja huolehtiminen maksaa ? Suomeen on tullut viime vuosina "järkyttävä määrä" maahanmuuttajia ja heidän jälkeensä "vielä järjettömämpi määrä ns vaimoja, lapsia, isoisiä, -äitejä ja niiden sukulaisista ei kyllä ota "erkkikään" selvää ! Sinähän lisäät käyttäytymiselläsi suomalaisten taakkaa vielä entisestään. Onko ihan pakko? Onko sulla sitä maniskukkelia niin paljon että pystyisit elättämään ne kaikki maahanmuuttajat ? Meillä köyhillä sitä ei ole ! Ilmoittaudu toki ! Kertoo köyhä !

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Hiilinen esittää kainon toivomuksen viimeistenkin spekulanttien uskoa hallituksen pelaavan ihmisten terveydellä ihmisten rahoja yksityisten suuryritysten omistajien pohjattomiin pusseihin. Mahtaneeko toivomus, johon on toki helppo yhtyä, toteutua nykyisen yhteiskunnallisen hegemonian (ks. A.Granscin hegemoniateoria) ja sen mukaisen yksisilmäisen kaupallisen tiedonlevityksen oloissa?

P.s. Kannattaa olla myös tarkkana ettei tämä ollut EK:lta koepallo ja harhautus. Kokeiltiinko miten härski vedätys saattaa mennä läpi? Toisaalta jos tässä antavat jonkin verran periksi, minkä pienemmän askeleen saavat sen varjolla läpi?

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Haloo !!!

Yksityiset sote-alan yritykset, pienet ja suuret, ovat investoineet Suomeen vuosien saatossa miljardeja euroja ja rakentaneet toimivat palvelut. Olisi järjen köyhyyttä jättää nämä resurssit hyödyntämättä uudessa sotessa ja rakentaa kaikki uudestaan julkisin varoin.

Jos yksityinen tuottaa palvelun samoilla kriteereillä ja kustannuksilla kuin julkinen, mikä tässä on kermankuorintaa ?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Haloo haloo

Nythän on kyse nimen omaan siitä, että yksityisen ei tarvitsisi investoida kuin siihen mistä tulee voittoa ja lykätä hankalat (lue: tappiolliset potilaat) julkiselle puolelle. Nimen omaan siitä, että ei ole samoja kriteerejä eikä samoja kustannuksia. Siis voitot yksityiselle ja kustannukset veronmaksajille.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Eihän se nyt aivan noin mene.

Kriteerit ovat samat sekä yksityiselle että julkiselle puolelle (hinta ja laatuvaatimukset).

Lisäksi potilas valitsee sote -palvelun tarjoajan eikä päinvastoin. Luuletko, ettei julkinen puoli mielellään myös työntäisi hankalia potilaita yksityiselle, jos se olisi mahdollista - ei sielläkään mitään enkeleitä ole töissä :)

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa Vastaus kommenttiin #9

:)

Olisihan se aika kallista pitää kilpailun vuoksi julkinen sekä 2-4 yksityistä toimijaa rinnalla,,,jotta saadaan urakkakilpailu tehtyä,,siinähän sitä rahaa palaa,, kunta kilpailuttaa 5 vapaana olevaa lääkäriä ja palkkaa yhden,,mitä ne muut tekee sitten seuraavat 5 vuotta,,?,,oottavat omaan vuoroansa maksellen opintolainojansa,,,

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #12

Siinähän se yksityisen puolen hienous onkin, että sitä ei tarvitse "ylläpitää", vaan tarjonta syntyy sinne, missä on kysyntää. Niinhän ne nykyiset yksityiset sote-palvelut ovat syntyneet - ilman käyntiä veronmaksajien kukkarolla. Nehän päivastoin maksavat veroja (esim. alv), joilla sitten voidaan rahoittaa hyvinvointiyhteiskunnan palveluita.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa Vastaus kommenttiin #17

:)

Unohit autuaasti kela-korvauksen ja sen historian,,:)

Ei yksityisessä mitään vikaa ole, en sitä sano.
Ei julkisessakaan mitään vikaa ole, en sitäkään sano.

Tosiasia vaan on se, että molemmat kulut maksaa veronmaksaja, asiakas, oli kyseessä kumpi vaan, ja yhteiskunta kouluttaa työntekijät molempiin yrityksiin, yksityiseen ja julkiseen.

Eli on suoranaista valehtelua jos sanotaan että kun siirretään julkisia toimintoja yksityiselle, niin yhteiskunta säästää,, tai edes kuvitellaan että näin käy.

Mistä se säästö tulee,,,
Siitäkö että suomalaisten rahaa annetaan mennä kansainvälisten yritysten pörssikassaan?

---
VR-trackin osakekannat jotkut pösilöt jo moi niin että suomalaiset omistaa enää 17% muistaakseni,,niin kuka hallinnoin nyt vr-trackia,,pörssiosakkeetko sitä ohjaa,,kurssin mukaan,,

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #19

En minäkään erityisesti ole ihastunut hallituksen sote -malliin, mutta on kuitenkin muistettava, että kaikki julkisten toimijoiden menot maksetaan viime kädessä veroilla, jotka kerätään yksityiseltä sektorilta.

Myös yksityiset sote -yritykset ja niiden työntekijät maksavat alv-, palkka- ym. verot Suomeen (vaikka yritysten voitoista ei perittäisi euroakaan veroa) ja sitä kautta osallistuvat julkisen puolen rahoitukseen.

Yksityiset yritykset myös ovat investoineet Suomeen miljardeja euroja - siihenkään ei ole tarvittu käyntiä veronmaksajien kukkarolla kuten olisi käynyt, jos ne investoinnit olisi tehnyt julkinen sektori.

Eli ei tämä asia ole niin mustavalkoinen kuin jotkut haluaisivat ymmärtää.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #22

Mustonen kertoo yksityisten sote-yritysten työntekijöiden maksavan veronsa Suomeen. Ei kuitenkaan kaikilta osin. Tiettävästi joidenkin yksityisten yritysten jotkut lääkärit kierrättävät palkkansa konsulttifirmojen kautta veroparatiiseihin ja nostavat sieltä verotta.

Kun joku yksityinen investoi johonkin, hän tai se olettaa saavansa investointinsa maksettua tuotoilla ja sen päälle vielä voittoa, mahdollisimman pikaisesti. Niin myös terveysalan yritykset. Siis veronmaksajat maksavat niiden investoinnit maksaessaan sairausvakuutusmaksuja y.m.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #24

Ei nyt takerruta lillukanvarsiin. Tuollaiset asiat hoidetaan veropoliitikalla ja tarvittaessa rikosoikeudella - ei ole todellakaan sen luokan asia, että sillä perusteella sote -soppa kääntyisi uuteen asentoon.

Ei valtiokaan ilmaiseksi saa rahaa investointeihinsa. Valtion ja kuntien velkojen korkomenot ovat jo nyt miljardeja euroja vuodessa, vaikka korot ovat ennatysalhaalla. Raha ei siis kasva puussa eikä ole ilmaista myöskään julkiselle sektorille :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #26

Vanha kansa tietää, että piru asuu yksityiskohdissa. Eihän silloin pidä pöyhiä epämiellyttävyyksiä peittämään kasattuja. Rubus saxatilis:n varret ja rönsyt ovat melko hentoisia joten olen aistinut peitteenä käytettävän myös rehevämpää kasvustoa jonka alle meidän kokonaiskuvan saadaksemme pitäisi porautua.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa Vastaus kommenttiin #22

:)

---
Eli ei tämä asia ole niin mustavalkoinen kuin jotkut haluaisivat ymmärtää.
---

Musta-valkoinen, kahtia-jakoinen ajattelu,se on joskun hyvä asia, kun sen tarve on tai kun se kuvaa todellista tilannetta parhaiten.

Jos sairaala kunnassa on kunnan omistama ja henkilökunnan palkka maksetaan kunnan rahalla, kyseessä on "julkinen laitos".

Jos sairaala kunnassa on yksityisen omistama ja henkilökunnan palkka maksetaan yksityisen rahalla, kyseessä on "ei julkinen laitos".

Mitä yhteneväistä ja eroavaista Suomen maassa;
Yhteneväistä;
- Henkilökunta saanut saman koulutuksen,,perus-jatko-yms, pääosin.
- Toimintapaikka sama.
- Elinkustannus, yhteiskunta, ympärillä sama.
- Lakivaatimukset hoidon ja lääkkeiden suhteen sama.

Eroavaisuutta;
- Julkinen on pakotuslainsäädännön alainen,,vähän kuin poliisi tai palokunta.
- Yksityinen on vapaa päättämään omista asioista.

- Julkinen saa tulonsa verovaroista (ali asiakkaan maksamista alv, kiinteisövero, yms, yhteiskunnan veroista) + asiakasmaksut
- Yksityinen saa tulonsa asikkaan kukkarosta suoraan. (jätin kela-korvauksen tästä pois)

- Julkisen puolen ylijäämä, eli toiminnan ylijäämä jaetaan takaisin toimintaan.
- Yksityisen puolen ylijäämä jaetaan osaketuottona osakkeenomistajalle.

Näitä listoja toki voi lisätä mielin määrin, mutta, pitkällä aikamitalla 30-50vuotta on näillä asioilla suuri merkitys sille miten ensinnäkin toiminta ja rahavirrat liikkuu, ja tämä asia ei ole musta-valkoinen vaan prosessikysymys.

Mikä on se toimivin prosessi?. millä saadaan tehokkaimmin yhteiskunnan henkilö- ja välinevoimavarat käyttöön, ottaen mukaan koulutuksen, yms, huomioon, siten että;
jokainen ihminen on samanarvoinen jonossa sekä sairautensa puolesta, myös riippumaton lompakon paksuudesta.

Onko se ratkaisu että sairaudenhoitojärjestelmä siirretään markkinatalouden kilpailun alaisuuteen, jossa yrityksien menestys ja osaketuotto on kiinni potilaiden lompakon paksuudesta tai henkivakuutuksesta?
Eli usa;n malli.

Ja tämä se toimivin prosessi taasen on se demokratian mittari,
ja siksi tuntuu kummalta että suomen järjestelmä on ollut hyvä,
mutta silti sitä ei saa parantaa.

Taas palataan alkuun;
Mitkä on ne ongelma tai ongelmat, miksi nykyistä järjestelmää halutaan muuttaa?
Vastaako muutos niihin ongelmiin?

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #28

Olen pitkälti samoilla linjoilla kommentin #28 kanssa. Tiivistän vielä oman näkemykseni:

1) Kannatan yksityisen sektorin mukanaoloa tuottamassa sote-palveluita. Pelisäännöt pitää tietysti olla kunnossa siten, että yksityinen ja julkinen sektori kirittävät toinen toistaan yhä parempaan suoritukseen.

2) Hallituksen sote-ratkaisu tuntuu liian suurelta kertamuutokselta ja turhan hallintobyrokratian rakentamiselta (esim. maakuntahallinto). Itse olisin mieluummin kehittänyt pienemmin askelin nykyistä systeemiä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #28

Rinnemaa on jaottelussaan aika yksioikoinen mutta todellakin, olisi paikallaan jättää KELA-korvaukset pois yksityisen puolen kustannusten korvaamisesta ja maksakoot heidän asiakkaansa todellakin laskut ihan itse. Olkoon KELA-korvaukset julkisista varoista maksettavina vain julkisen puolen asia.

Kuitenkaan en antaisi yksityisten toimijoiden pörrätä ihan omin nokkinensa vaan edellyttäisin heiltäkin yleisten terveydenhuollon normien noudattamista. Onhan kyse sentään ihmisten terveydestä ja elämästä.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #31

Tässä olemme Myyryläisen kanssa eri linjoilla.

Minusta KELA -korvauksia pitäisi päinvastoin lisätä. Nythän yksityisen puolen asiakkaat maksavat saamastaan palvelusta kahteen kertaan. Ensin verot julkiselle puolelle ja sitten vielä suora korvaus saadusta palvelusta yksityiselle palvelun tuottajalle.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #32

Julkiset ovat ihan kiitettävästi lähettäneet ainakin minulle laskuja käynneistä eri palveluissa vaikka ovat vero-euronikin jo saaneet. Suottako olen niitä maksellut?

Toisaalta tuo vain yksityisten terveyspalvelujen käyttäjien maksamien verovarojen käyttäminen julkisten terveyspalvelujen kustantamiseen on jokseenkin samaa kuin, että valtio lennättää minunkin verorahoillani puhalluslamppuja taivaalla vaikka en niitä käytä.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #33

No, mikä siinä julkisessa sitten niin viehättää, kun ensin maksat verot ja sitten tulee vielä lasku perään ?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #34

Siitä huolimatta ahneet kapitalistit ei vedä välistä minun sairauksieni avulla (paitsi mitä lääkkeistä j.n.e. siitä huolimatta). Minä haluan maksaa veroni juurikin sen takia, että terveydenhoito, koulutus j.n.e. toimii. En jotta vähiä rahoja levitellään suoraan kapitalisteille veroparatiiseihin.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #35

Harmittaako sinua samasta syystä käydä yksityisessä ruokakaupassa tai esim. parturissa ?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #36

Harmittaako? Hieman hedelmätön kysymys sillä elämme tällä hetkellä rupisessa *) kapitalistisessa yhteiskunnassa. Meillä on yhteiskunnalliset ja taloudelliset realiteettimme. Mutta kannattaako terveydenhoitoa sössiä vaikka muualla asioita ei olekaan hoidettu siten kuin ne terveydenhoidossa voi tehdä?

Olisi paikallaan tehdä hieman tarkempaa analyysiä missä taloudellisessa kehitysvaiheessa yhteiskuntamme on. Siis miten tuotantosuhteet ovat kehittyneet tähän nykyiseen tilaansa ja mitkä ovat niiden mahdolliset ja todennäköiset kehityssuunnat tulevaisuudessa. Historiahan ei ole loppunut vaikka sitä niin kovasti aikoinaan manattiinkin.

Toisaalta onhan hieman harmittavaa, että joudumme elättämään yksityisten kauppaketjujen omistajia vain koska ajottain tulee nälkä. Käynkin usein osuustoiminnallisessa kaupassa vaikka tokikin tiedän niiden toimivan ihan samassa talousjärjestelmässä ja samojen periaatteiden mukaan kuin yksityisetkin. Onneksi sentään vaimolla pysyy sakset sen verran käsissä että leikkaa tukkani tarvittaessa eikä siltä osin tarvitse.

---
*) Ilmaus ei sisällä ajatusta etteikö myös muunlaiset taloudelliset olosuhteet ennen kapitalismia olisi ja mahdollisesti myös tulevat tulisi olemaan omalla tavallaan rupisia.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa Vastaus kommenttiin #32

:)

Pitää Mika muistaa vielä työterveys,,siellä ei kela-korttia ole kyselty ainakaan minulta. Tosin sitten kun/jos työterveyslääkäri määrää tutkimuksiin,,niistähän maksetaan erikseen,,sielläkään jaa enpä tiedäkään miten se kela-kortti viuhahtelee sitten siellä työterveyspuolella?

Yritys maksaa työterveyskulut,,tai ei yrityskään vaan yrityksen asiakkaat ostamillaan tuotteilla tai palveluilla, eli kansalaiset maksaa viime kädessä työterveyshuollonkin palvelut, ostamiensa tuotteiden ja palveluiden hinnassa.

Mitenkähän se esimerkiksi pihlajalinna maksattaa nämä myymänsä palvelut työterveyden osalta yrityksillä ja/tai tuleeko muualta rahaa työterveyspalvelun ylläpidon kulujen maksamiseen?

Jaa,,me maksetaan verojen kautta sekä ostamiemme tuotteiden ja palveluiden kautta,
jotta saamme terveyspalveluja julkiselta sekä yksityiseltä puolelta+työterveyshoidosta.

Kunnon sotesta on turha puhua jos ei kela-korvauksia käydä läpi suurella kammalla kun lähdetään yksityistämään,
varsinkin koska suuret yksityisyritykset on samalla työterveyspalveluja tarjoavia,
https://www.kela.fi/historia
https://www.kela.fi/sairaanhoito
https://www.kela.fi/laakkeet

Sote-soppa on aikalailla mielenkiintoinen keitos, kunnon rössypottu,,,mitä enemmän siihen paneutuu sitä paremmalta tuntuu nykyinen olemassa oleva toimiva järjestelmä, kunhan sitä vain vuosittain ylläpitää kunnolla,,:)

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #38

Kyllähän se kansalainen (asiakas, potilas) aina viime kädessä maksaa saamastaan palvelusta tai tuotteesta, tuotti sen sitten julkinen tai yksityinen sektori. Ilmaisia lounaita ei ole :)

Kuitenkin edelleen olen sitä mieltä, että yrityksen tulos (voitto/tappio) on äärimmäisen hyvä toiminnan tehokkuuden mittari ja motivaattori. Julkisella puolella ei tällaista ole ja toimintaa ei siellä välttämättä kehitetä kovin aktiivisesti (koska veronmaksajilta on näihin päiviin asti saanut tarvittaessa lisää rahaa).

Olen kyllä samaa mieltä tuosta viimeisestä eli kehitettäisiin nykyistä toimivaa järjestelmää pienemmin askelin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #9

Eihän kriteerit ole samat koska päivystysvelvollisuutta noille yksityisille ei olla sälyttämässä.

Tuo valinnanmahdollisuuskin on pitkälle näennäinen ainakin käytännössä suurimmalle osalle.

Tämä "uudistus" on taas yksi askel pitkässä ketjussa jolla yksityiset kansainväliset suuryritykset päästetään kuorimaan verorahoista kermat päältä. Ja kiitolliset yritykset palkitsevat kokkuli- y.m. porvariedustajia hyväpalkkaisilla suojatyöpaikoilla.

Kaarina Leinonen

No , siihenhän yksityiset "vaativat" pitkän päälle valtion eli veronmaksajien rahaa. Mitä luulisit kuinka paljon veronmaksajat ovat "syytäneet rahaa" toimivaan terveydenhoitoon ja vielä aiotte ottaa veronmaksajien kustantamat kiinteistöt omaan käyttöönne ja vielä maksattaa näiden meidän omistamien kiinteistöjen korjaus-ym maksut yhä uudelleen ja uudelleen käyttäjillä - tämä on jotakin aivan järkyttävää ! Tämä on sitä kokoomuksen ja YRITYSMAAILMAN politiikkaa. Keskusta samanlainen paska+siniset. Terho on jo kauan aikaa yrittänyt "epätoivoisesti" saada jotakin kannatusta ja kaikkein pahin "luopio" Pirkko Mattila jolla ei ole koskaan mitään sanottavaa. Kun "joutuu" tentattavaksi sanoja ei vaan tule suusta. Naapurikunnan "ihminen". En kyllä ole häntä äänestänyt ja hyvä niin, hävettäisi!

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kansalaisten terveyden lisäksi myös heidän rahansa ovat pelissä. Tässä se Ameriikan ihmemaan malli, jota ollaan Suomeenkin tuomassa:

Medical Bills Are the Biggest Cause of US Bankruptcies: Study

"Bankruptcies resulting from unpaid medical bills will affect nearly 2 million people this year [2013] — making health care the No. 1 cause of such filings, and outpacing bankruptcies due to credit-card bills or unpaid mortgages, according to new data. And even having health insurance doesn't buffer consumers against financial hardship."

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

---
Kansalaisten terveyden lisäksi myös heidän rahansa ovat pelissä.
---

Terveys ja kansantalous.

Kokonaisuuden arviointi ja kokonaisuuden kustannuslaskenta,,ja sen prosessin ohjauksesta rahan suhteen.

Kokonaisuuden hallinta työprosessin suhteen, ja sen hallinta ja päätösvalta.

Kysymys joka on esitettävä;
Halutaanko pitää julkinen sairaidenhoitojärjestelmämme pystyssä?
Onko koko sote vain yksityistämisprosessi?

Entä vanhustenhoito, joka on mennyt siihen että jos on rahaa voit ostaa hyvä hoitopaikan, jos ei ole rahaa, et saa hyvää hoitopaikkaa kun ei ole henkilökuntaa tarpeeksi hoidettavaa kohti, eli työajat loppuu ja hoitajat uupuu vaipanvaihdossa vanhuksille.

Pitäisikö suosiolla sitten purkaa koko vanhustenhoitojärjestelmä ja sanoa että lapset ja sukulaiset hoitakoot vanhempansa,,palataan sata vuotta ajassa taaksepäin,, no ehkä sekin olisi jo usein inhimillisempi vaihtoehto,,mutta siinäkin rikkaat pärjää ja köyhät pärjää huonommin,,vaikka sama loppuhan se viime kädessä on kaikilla,,mutta sitä ennen pitää ketkutella päivästä toiseen ja yöstä aamuun odottaen parempaa huomista jos tämä päivä ei sitä ole.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset