Teemu Hiilinen Vasemmistolainen AY-aktiivi

Ratkaisu on oppisopimus

Maahanmuuttajien työllistyminen on ollut haastavaa Suomessa viimeisten vuosien aikana. Ratkaisuna tähän talousnobelisti on ehdottanut vanhaa mantraa, eli palkanlaskua etnisyyden perusteella. Se kuitenkin loisi Suomeen pysyvät halpatyömarkkinat, joissa pelkästään syntymällä väärään etnisyyteen ajaisi sinut heikompaan palkkaan.

 

Ratkaisuna ongelmaan olisi oppisopimuskoulutuksen kehittäminen. Nykyisin oppisopimuksella toisen asteen ammattitutkinnon suorittaneita on tilastokeskuksen mukaan noin 17% kaikista valmistuneista. Määrä on vähäinen.

 

Oppisopimuskoulutuksen kehittämisestä hyötyisivät kaikki. Työnantaja saa siinä työvoimaa, jolle voi opiskelun aikana maksaa pienempää palkkaa, oppija saa itselleen tutkinnon sekä mahdollisen työpaikan ja yhteiskunnallisesti saamme koulutettua työvoimaa lisää.

 

Toimiakseen oppisopimuskoulutus tarvitsisi lisää valtion tukea. Nykyisellään työnantaja saa oppisopimusopiskelijasta koulutuskorvausta sekä mahdollisesti TE-toimiston palkkatukea. Tätä tulisi uudistaa vastaamaan paremmin työnantajan kuluja oppisopimusopiskelijasta.

 

Oppisopimusopiskelu ei myöskään ole pelkästään nuorten juttu tai pelkästään maahanmuuttajataustaisten, vaan se toimisi hyvin myös aikuisten ammatinvaihtajien kohdalla. Nyt monesti tuloihin tulee jopa muutaman vuoden selvä lasku opiskelun ajaksi. Oppisopimusopiskelulla tuo lasku ei olisi niin suuri ja tekisi ammatinvaihdon toimivammaksi.

 

Ratkaisu ei siis ole luoda kaksia markkinoita, jossa pelkästään ihmisen etnisyys määrittää tulevan palkan. Tämä muutenkin olisi vahvaa syrjintää. Sen sijaan luotaisiin toimivat opiskelumarkkinat, josta sekä oppijat että opiskelupaikan tarjoavat työnantajat hyötyisivät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Oppisopimus on hyvä. Mutta ennen kaikkea kielen opetus. Suomessa kotiuttaminen on epäonnistunutta juurikin kielen opetuksen kannalta.

Mitää alheisempaa palkkaa ei edes mamulle.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Oppisopimus sisältää myös opiskelua, jotoen kiellen opiskelu on helppo sisällyttää

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ihan ensin pitäisi vaatia jokaiselta tänne tulijalta. Siis heikossa paikassa työelämässä olevalta pakollinen Suomenkielen kurssit jotka voisivat kestää vaikka 1-2v. kunhan tietty taso on saatu! Sen jälkeen sitten muut oppisopimukset jne. Olet hyvällä ehdotuksella liikkeellä, mutta olet vähän liian etuajassa :)

Käyttäjän hiilinen kuva
Teemu Hiilinen

Hyödyllisiä kommentteja yllä. Tottakai oppijat tarvitsevat suomen kielen kursseja ennen oppisopimuskoulutusta. Oppisopimuksen kautta ja myös tavallisen arjen laajentuessa työelämän kautta kielenoppiminen varmasti helpottuu.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Eräs tuttu maahanmuuttaja samasta talosta on rampannut suomenkielen kursseilla monen monta kertaa monena vuonna.
Itse kertoi alkukielellään, jota osaan, että oppilaat ovat jakaantuneet kansallisuuskuppikuntiin luokassakin, ja hölisevät keskenään vailla mitään kiinnostusta opetukseen.

Opettaja oli hiilestynyt muutaman kerran, mutta opetuksen kanssa samanaikainen hölinä jatkui.
Porukkaa kiinnosti vain luokkaan ilmaantuminen, jotta päivärahat pyörivät.

Tuokin tuttava on asunut Suomessa toistakymmentä vuotta, mutta asiointi suomenkielellä on todella vaikeaa.
Koko aikana on toiminut ammatissaan autonkuljettajana vain muutaman kuukauden, vaikka ajamisessa ei sinästä kielitaitoa vaadita. Autokuskikin joutuu ammatissaan käsittelemään rahtikirjoja ja muita papereita, jotka pitäisi ymmärtääkin. Mitään muita töitä noiden muutaman kuukauden lisäksi hän ei ole Suomessa tehnyt ollenkaan.

Poliitikkojen harrastama hokema maahanmuuttajien kotouttamisesta on pääosin pelkkä toiveuni.

Käyttäjän hiilinen kuva
Teemu Hiilinen

Kommenttisi ei liittynyt millään tavalla ratkaisuun. Toit vain esille kuulopuheisiin perustuvan tarinan.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Kuinka niin toin esille vain kuulopuheisiin perustuvan tarinan, kun kerroin autenttisesta tuttavuudestani henkilön kanssa, jonka siis tunnen?
Kirjoitin myös hänen kertomastaan.

Käyttäjän hiilinen kuva
Teemu Hiilinen Vastaus kommenttiin #7

Eli toit esiin tarinan, jonka joku sinulle on kertonut - kuulopuheen. Tästä ei tarvitse jatkaa eteenpäin, vaan puhutaan asiasta.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Oppisopimuksenkin päiväraha 15 € /opetuspäivä ei taida juurikaan maahanmuuttajia kiinnostaa, kun työttömyyspäiväraha, asumistuki ja toimeentulotuki tulevat tekemättä mitään.

Käyttäjän hiilinen kuva
Teemu Hiilinen

Oppisopimusopiskelussa toki palkkaa maksetaan TES:n mukaan tehden siihen sitten vähennyksiä puuttuvasta pätevyydestä. Tuo koskee vain lähiopetuspäiviä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Näimpä, sen takia heitä pitäisi velvoittaa opiskelemaan! ja näyttää se osaaminen vaikka puolvuosittaisilla kokeilla!

Ja jos ei niin rangaistukset ovat rahan vähentäminen, ja jossain vaiheessa myös Suomen kansalaisuuden evääminen, ja ulos maasta jossain vaiheessa!

Niihän työttömiäkin rangaistaan vaikka miten "Aktiivimallit" jne.

Käyttäjän tuomaslantto kuva
Tuomas Lantto

Kielitaito on toki tärkeä kotoutumisen kannalta, mutta nykypäivänä työkieli ei enää läheskään joka paikassa ole Suomi, eikä kyllä joka työhön vaadita suomenkielen osaamista. Hyvin läheltä maahanmuuttoa seuranneena väitän kyllä, että tämä meidän järjestelmämme ei ole oikein työhön kannustava. Esimerkiksi juuri tätä suomenkielen koulutusta ei juurikaan järjestetä monimuoto-opetuksena, jolloin työn ja kielenopiskelun voisi yhdistää. Toinen iso ongelma on, että nämä maahanmuuttajat ovat tällä hetkellä kohtuuttoman pitkiä aikoja käsittelyjonoissa. Aloittajan ehdotus oppisopimuskoulutuksen käytön laajentamisesta on kyllä kaikin puolin kannatettava.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomesta on lähtenyt satojatuhansia aikoinaan siirtolaisiksi kielitaidottomana ja heti työhön. Myös työn kautta voi oppia Suomen kielen tasolle jota tietyissä töissä tarvitaan. Työelämässä ollessani työskentelin monen maahanmuuttajan kanssa joilla Suomen kieli oli puutteellinen, mutta toimeen tultiin ja siksi kannatan ajatusta, että oppisopimus maahanmuutajan kanssa voidaan aloittaa heti vaikka Suomen kielen taito olisi olematon. Voipi olla niin, että työn tuoksinnassa kielen oppiminen onnistuu paremmin kuin kuivilla luennoilla.

Petri Hämäläinen

Eikö olisi älyllisesti rehellisempää myöntää, ettei afgaanien, somalien ja irakilaisten työllistyminen tule suuressa mittakaavassa onnistumaan?

Merkittävän pieni osa heistä on työllistynyt tai tulee ikinä Suomessa työllistymään. He jotka ovat työllistyneet, tekevät hienosti maatamme kohtaan. Samalla he onnistuvat luomaan itselleen edellytykset arvokkaaseen elämään.

Merkittävin suuri osa heistä ei työllisty. Kaikki maailman tilastot puoltavat tätä arviota. Työllistymättömien osuus 10 vuotta maassa asuneiden tarkasteluryhmässä on monissa maissa (Suomessakin) 20-30% luokkaan.

Olennaista on verrukkiryhmien käyttö arvioinnissa. Venäläiset, virolaiset, ukrainalaiset ja esimerkiksi vietnamilaiset työllistyvät. Samoin Saksan turkkilaisten kokonaissaldo on erinomainen. Suomessa kurdien kohdalla havaitaan samaa.

Ei siinä oppisopimukset auta.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Asiallista ajankohtaista tietoa alla:

"Missä mennään ammatillisessa koulutuksessa?"

https://www.yrittajat.fi/blogit/missa-mennaan-amma...

- - "Haasteena on saada mikro- ja pienyrityksiä mukaan oppilaitosyhteistyöhön ja tarjoamaan koulutussopimus- ja oppisopimuspaikkoja. Heillä on lisäkäsien tarve ja opiskelijoilla tarvetta työpaikalla oppimispaikkoihin. Siinä miten tämä yhtälö saadaan ratkaistua, riittää haastetta.

Kaiken a ja o on oppilaitosten ja yrittäjien keskinäinen viestintä paikallisesti. Yrittäjät tarvitsevat selkeää tietoa siitä, millaista tukea heille on tarjolla opiskelijan kouluttamiseen ja mistä ottaa ensimmäiset askeleet oppilaitosyhteistyössä." - -

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Sosialistien lähtökohtainen ratkaisutapa olipa kyseessä sitten ongelma mikä tahansa:

"Toimiakseen oppisopimuskoulutus tarvitsisi lisää valtion tukea."...

Tätä voi käyttää mutatis mutandis ihan jokaisessa pulmassa/ esityksessä.

Margaret Thatcher lohkaisi aiheesta jotain tänne päin; "The problem with socialism is that eventually you run out of other people's money".

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ei maahanmuuttajille pidä maksaa vähempää kuin muillekaan. Samasta työstä sama palkka. Milloin sitten on kyse "samasta työstä"?

Palkkauksen perusteita voisi muuttaa niin, että peruspalkka olisi aika matala, mutta sen lisäksi saisi erilaisia lisiä. Esimerkiksi suomenkielen taito, luku- ja kirjoitustaito, ajokortti, jne. voisivat tuoda lisiä peruspalkan päälle. Silloin palkkaus olisi tasapuolista.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Miksi vaivautua, kun kerran yhteenlasketuilla tuilla tulee paremmin toimeen kuin opiskelemalla ja työharjoittelulla. Lisäksi menettää vapaa-aikansa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Saman työn" toiset tekevät paremmin kuin toiset.
Huonommin tekeville matalampi palkka.
Tekipä mitä työtä tahnsa kielen osaaminen on perusvaatimus.

Petri Lavonen

Oppisopimus on ihan oikea ratkaisu, jos ja kun joka tapauksessa meidän pitää huolehtia kuitenkin turvapaikanhakijoiden työllistymisestä. Tai vaihtoehtona on että jäävät ikuisesti sosiaaliavun varaan. Mutta on myös karkeaa ajatella että maahanmuuttajat sijoittuisivat ainoastaan vain matalapalkka alan töihin, ja vastuullista olisi jos esim YLE joka ei ole rekrytoinut kenties ainuttakaan turvapaikanhakijaa tms vastaava verovaroin toimiva laitos esimerkiksi toimittajan oppisopimuskoulutukseen.

Toimituksen poiminnat