Teemu Hiilinen Vasemmistolainen AY-aktiivi

Haittakorvaukset ovat korvaus menetetystä vapaa-ajasta

Kauaa ei vettä virrannut Vantaassa, kun Kokoomus on päättänyt lähteä hakemaan ”kilpailukykyä” uusilla käänteillä. Pussin pohjalta löytyi nyt EK:n märkä uni – sunnuntain haittakorvausten poistaminen. Tosin Kokoomus kutsuu tätä haitallisen sunnuntailisän poistamiseksi. 

Viimeksi Porissa SuomiAreenalla Kokoomuksen kansanedustaja, itseään liberaaliksi kutsuva, Juhana Vartiainen ehdotti sunnuntailisien poistoa. Vartiaisen mukaan kyllä niihin töihin duunarit saadaan. Vartiainen myös huomautti, että liitot voivat edelleen sopia hoitajille ja poliiseille sunnuntailisät. Pari viikkoa sitten sama Vartiainen oli lakkauttamassa yleissitovuutta ja hänen kolleegansa puhuvat yleisesti jopa ammattiliittojen sopimusoikeuksien leikkaamisesta ja kaiken sopimustoiminnan siirtämistä paikallisesti sovittavaksi. Sellaisia velikultia.

Yhteiskuntamme ei ole 24/7 yhteiskunta, vaikka sitä kuinka puhuisi. Yhteiskuntamme toimii arkipäivisin kello 8-16 välisenä aikana. Tuo on meidän ylivoimaisesti yleisin työaikamme. Myös kaikki muu sosiaalinen toiminta ihmisen sekä perheen välillä rakentuu tuon ajan ulkopuolelle.

Harrastukset, sosiaalinen elämä, juhlat, nämä kaikki tapahtuvat arkipäivien kello 8-16 ulkopuolella. Monet vuorotyöntekijät tekevät työtä juuri sinä aikana, jolloin muut viettävät ns. normaalia elämää. Tästä syystä heille maksetaan siitä haittakorvauksia.

Troijan hevosena yleisessä keskustelussa käytetään esimerkkinä ravintola-alaa. Sen varjolla halutaan poistaa pyhien haittakorvauksien maksaminen laista. Jolloin se siirtyisi suoraan neuvoteltavaksi työehtosopimuksiin.

Ensinnäkin matalapalkkaisella ravintola-alalla työskentelevät tarvitsevat jo pelkästään pienen palkkansa johdosta haittakorvauksensa. Toisekseen, jos kirjaus laista poistetaan, niin sen jälkeen siitä tullaan käymään isoa vääntöä kaikilla aloilla – ei pelkästään ravintola-alalla.

Kokoomuksen mallilla leikattaisiin taas suomalaisten ostovoimaa. Leikkaus kohdentuisi jälleen samaan ryhmään, eli matalapalkkaisiin vuorotyöntekijöihin. Samalla myös kokoomuksen ajattelumalli ontuu. Kokoomus lähtee lähtökohtaisesti siitä olettamuksesta, että työntekijöiden vapaa-aika on uhrattavissa, jotta heidän omat kahvihetkensä eivät missään nimessä vaarantuisi. Lähtökohtaisesti liberaali Vartiainen ajattelee aina vain yritystä. Tästä syystä hänellä ei ollut vaikeuksia laatia orjatyölakeja nyt keväällä tai pakkotyölakeja työmarkkinakierroksella. Liberaali Vartiainen on todellisuudessa patamusta porvari, joka tarvittaessa säätää pakottavaa lainsäädäntöä ajakseen omaa sokeaa ideologiaansa. Siinä on libeeralius kaukana, kun liberaali joutuu tarttumaan valtion pakottavaan lainsäädäntöön ajaakseen omaa sokeaa uskoaan markkinatalouteen.

Sen sijaan, että käymme keskustelua haittakorvausten poistamisesta sunnuntailta. Meidän pitäisi ruveta käymään keskustelua haittakorvausten nostamiseksi lauantain osalta. Viikonloput ovat kuitenkin ihmisille tärkeimpiä päiviä vapaa-ajan sekä sosiaalisen elämän suhteen. Tekemällä työtä viikonloppuisin kärsii siitä sekä ihminen itse että hänen sosiaalinen lähipiirinsä. Lauantain haittakorvaukset tulisi siis nostaa samalle tasolle kuin pyhäpäivien korvaukset ovat.

Vastakkainasettelun aika ei ole ohi. Se on vasta alkamassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Mun vapaa-aika on samanarvoista päivästä riippumata. Toisilla ei ilmeisesti ole. Saisinko minä silti myydä vapaa-aikaani haluamallani hinnalla?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Ilmeisesti sinulla ei ole perhettä tai juuri muutenkaan sosiaalista elämää. Muuten kommenttisi on hyvin omituinen.

Pekka Pylkkönen

Ainakin itse arvostan paljon enemmän joustavuutta. Voin mennä maanantaina lääkäriin ja torstaina muksun päiväkodin isänpäiväaamiaiselle. Niin ja tehdä ne työt sitten vaikka sunnuntaina.

Eivät kaikki ihmiset ole samanlaisia. Hirttäytyminen virka-aikaan on yksi suurimpia tappiota hyvinvoinnille.

Yövuorosta maksettavat korvaukset ymmärrän sillä niistä on tutkimusten valossa haittaa ihmisille. Sunnuntai taas on päivä muiden joukossa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #3

Itse ainakin arvostan aikaa lasteni ja läheisteni kanssa kaikkein korkeimmalle. Viikonloppuisin tätä aikaa on kaikkein eniten, koska yhteiskunta pyörii tuon toimistotyöajan mukaan. Viikonloppuisin järjestetään suurin osa urheilu- ja kulttuuritapahtumista, jne. Koitappa järjestää juhlat maanantai-iltana. Voi olla osallistuminen aika hiljaista. Jos joku väittää, ettei ole mitään eroa työskennellä arkena tai viikonloppuna, niin hän ei ole joko koskaan tehnyt viikonloppuisin töitä tai on sosiaalinen erakko.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #5

Työpaikkojakin on erilaisia. Toisissa teet virka-aikaa ja toisissa et. Sekin on vielä vaihtoehtona että rupeaa yrittäjäksi ja päättää itse työaikansa.

Ehkä paras esimerkki virka-ajan ihanuudesta oli, oliko se nyt viime vuonna Malmin sairaalasta. Sairaalan ruuhkat olivat älyttömät ja johtava lääkäri totesi että asialle ei oikein voi mitään. He tietävät kyllä milloin ruuhkat tulevat mutta henkilökunta on paikalla pääasiassa virka-aikana. Jolloin ei ole ruuhkia. Heittäisivät vaikka työntekijät mieluummin pihalle kuin istuttaisivat tyhjän panttina virka-aikana sitten.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #6

Joo olisihan se kivaa, jos homma toimisi päivästä ja kellonajasta huolimatta, mutta se muutos pitäisikin aloittaa valtion ja kuntien virastoista, kouluista ja laitoksista. Niin kauan, kun yhteiskunta pyörii tuon virastoajan mukaan, pitää muina aikoina työskentelystä maksaa haittakorvausta.

Vapaa-aika on eri arvoista päivästä ja kellonajasta riippuen.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #7

"Vapaa-aika on eri arvoista päivästä ja kellonajasta riippuen."

Äläkä unohda että se riippuu myös ihmisestä. Kaikkien kannalta parasta olisi saada joustavia rakenteita aikaan. Niin että työntekijät voisivat mahdollisimman vapaasti päättää milloin töitä tekevät. Joissain tilanteissa se on täysin luonnollista. Suorittavammassa työssä taas työntekijöiden mahdollisimman vapaa vuorojen vaihtelu taas veisi pitkälle.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #8

Tottakai joustavuus palvelee kaikkia, kun se on vapaaehtoista. Kuitenkin suuri enemmistö ihmisistä elää juuri tuon virka-ajan mukaan ja tämä on täysin luonnollista. Kaikki harrastukset ajoittuvat vapaa-aikaan ja suurin osa harrastuksista on sellaisia, joissa tarvitaan useampi harrastaja samaan aikaan paikalle. Ei konserttiakaan kannata järjestää keskellä arkipäivää.Jne.

Kaikkien perheiden elämä pyörii lasten päivähoito- ja kouluaikojen mukaan. Ei olisi mitään mieltä tehdä siitä seitsemänä päivänä viikossa vaihtelevien kellonaikojen mukaan pyörivää hullunmyllyä.

Joustavuus työpaikoilla vapaavuorojen suhteen toimii vain tiettyyn pisteeseen asti juuri mainitsemieni asioiden takia. Vain hyvin pieni osa ihmisistä elää niin, ettei yhteiskunta ympärillä vaikuta heidän vapaa-aikaansa.

En ole joustavuutta vastaan, mutta sen pitää syntyä yhteisestä sopimuksesta. Lomarahojen leikkaus ja kiky-tunnit ovat pientä siihen verrattuna mitä tämä haittalisien poisto aiheuttaisi ja sen protestoinnin minäkin hyväksyisin, vaikka sosialismia karsastankin.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #9

Haitta on subjektiivinen käsite tässä. Minä en esimerkiksi saa sunnuntailisiä lainkaan eikä se haittaa minua lainkaan. Silti teen useimpina sunnuntaina ainakin jonkun verran töitä. Tästä syystä voin sitten lähteä esimerkiksi perjantaina aamusta ajelemaan landelle ennen mökkiruuhkia.

Kyllä meillä kaikki ovat tähän systeemiin todella tyytyväisiä.

Eikä niitä viikonloppuja yleensä tarvitse missään järjestäen uhrata. Jos kaikki tekisivät niitä, lähes joka mestassa varmaan riittäisi yksi viikonloppu kuukaudessa duunissa.

Kun perjantaina joudut sairaalaan, siellä ei tehdä sinulle yhtään mitään ennen maanantaita. Ihan vain siksi että kaikko maksaa niin pirusti. Kalliit laitteet ja tilat makaavat joutilaana ja yksittäinen hoitsu yrittää pitää osaston jossain järjestyksessä.

Ihmisten elämä tapahtuu 24/7. Minusta siihen olisi hyvä mennä työelämässäkin. Parantunut tehokkuus näkyisi myös kaikkien palkassa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #10

Sinulle sopii, että itse saat päättää tekeväsi vähäsen töitä joskus sunnuntaisin, kun saat siitä itsellesi hyötyä (kuulostaa aika tavalla haittalisältä). Miksi teet vain jonkun verran töitä sunnuntaisin? Jos asia on sinulle ihan sama, niin tee ihmeessä täysi päivä ja pidä tiistai vapaapäivänä. Saattaa tuo subjektiivinen positiivinen kokemus hiukan muuttua.

Ei tällaista asiaa voi lähteä purkamaan subjektiivisten kokemusten perusteella. Tuo sinun esimerkkisi vastaa lähinnä työaikapankkia, eikä sitä voi verrata vuorotyöläisen työvuoroihin. Työaikapankki perustuu vapaaehtoisuuteen ja sen takia sen tunnit lasketaankin yhden suhde yhteen. Tällaiset vapaaehtoisuuteen perustuvat järjestelyt ovat hyviä ja kannatettavia, mutta avainsana onkin vapaaehtoisuus.

Kun lähdetään purkamaan jotain koko työmarkkinoita koskevaa asiaa, pitää siinä ottaa huomioon se suorittava porras, jota asia oikeasti koskee. On aika koomista huudella asiasta, jos ei oikeasti ole sen kanssa koskaan joutunut tekemiseen. Normaalissa epäsäännöllisessä vuorotyörytmissä kuukaudessa ollaan töissä kaksi viikonloppua. Lisäksi tulevat kaikki muut pyhäpäivät, jotka sattuvat osumaan kohdalle (oletan, että myös arkipyhien haittalisästä tulisi luopua samalla). Kyllä se rajoittaa sosiaalista elämää huomattavan paljon. Jos ei tätä ole koskaan tehnyt, niin ei voi tietää mistä puhuu.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kokoomuksella on hirvittävä hinku apinoida Yhdysvaltojen työmarkkinoita.

Siellähän ei ole yleissitovasti sovittuja työaikoja, minimipalkkoja, ei yö- tai viikonloppulisiä. Vuosilomaakin on kaksi viikkoa, jos joku uskaltaa olla niin kauan poissa työpaikalta ilman irtisanomisen pelkoa. Niin ja työviikkokin on kuusipäiväinen.

Jos joku on kateellinen toisen saamasta yö- tai viikonloppulisästä, niin ainahan voi itsekin hakeutua tekemään niitä yö- ja viikonlopputöitä.

Jos nämä lisät poistettaisiin, niin vähiin kävisivät yö- ja viikonloppuvuoroihin hinkuvat.

Mistä siis ne poliisit ja sairaanhoitajat ikäviin työvuoroihin, vai mentäisiinkö yleisesti siihen kulttuuriin, että vanhat ja kokeneet valitsisivat parhaat työvuorot päältä ja kokemattomat tekisivät ns. paskatunnit?

Ei se valvominen pakotettuna mitään herkkua ole. Tästä syystä haittalisäkään ei ole mikään turhake.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Elämäntilanteet muuttuu ja vaihtelee. Kaipaan enemmän sopimusmahdollisuuksia suoraan firman kanssa.

Aikanaan perheen kasvaessa se oli mukavaa että sunnuntaiduunista sai lisäliksaa. Nykyisin yritän kieltäytyä lisätöistä, olipa ne arkena tai pyhänä, loppuun asti. Jos ei sitten ketään muuta löydy niin pakkohan se on mennä.

Pikemminkin kaipaisin mahdollisuutta ottaa pyhätyö ylimääräisenä korotettuna vapaana ja sitten taas rahana jos sellainen ahnetta kiinnostaa. Tehkööt rahaa ne joita kiinnostaa.

Mä voin ja mulle sopii pitää vapaani arkisin jolloin kaikki ruuhkat ovat pienempiä. Sitähän se on kun kansalaiset haluavat itse päättää asioistaan liittojen ja poliitikkojen pelleilyistä huolimatta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset