Teemu Hiilinen Vasemmistolainen AY-aktiivi

Kolmen tarinan Vartiainen

Kokoomuksen kansanedustaja Vartiainen on kertonut iltasatuja koko kansalle. Tarinoissaan Vartiainen seikkailee PerusSuomalaisella linjalla, jossa ei ole merkitystä pitävätkö tarinat paikkansa, mutta näin asiat hänen mukaansa koetaan. Faktaa noiden takana ei kukaan pysty tarkistamaan ja syyllinen on jokaisessa tarinassa joko yhteiskunta tai työntekijä - yleensä molemmat.

Ensimmäisessä tarinassa Vartiainen ihmettelee kuinka konkurssiyrityksen työntekijät eivät suoraan lähde töihin toiseen yritykseen. Hän luo kuvan laiskoista työntekijöistä, joilla ei ole oikeutta käyttää ansiosidonnaista työttömyysturvaansa katsomallaan tavalla. Vartiaisen liberaalinen maailma ei ulotu työntekijöiden vapauteen käyttää omaa vapaa-aikaansa katsomallaan tavalla, vaan jos työntekijä ei suostu käyttäytymään työnantajien haluamalla tavalla on hän laiska ja saamaton. 

Tätä tarinaa, keksittyä tai ei, Vartiainen käyttää perusteluna koko ansiosidonnaisen työttymyysturvan poistamiseksi. Tutkijana varmasti Vartiainen tietää, ettei noin suoraa johtopäätöstä voi yhdestä hänen kaverilta kuulemastaan tarinasta voi vetää. 

Ansiosidonnaisen päivärahan poisto tulisi poistamaan monta miljardia suomalaista ostovoimaa. Sisämarkkinat heikentyisivät, työttymyyttä syntyisi lisää ja Kokoomuslaiset yrittäjät saisivat lisää yhdeksän euron päiväpalkalla tekeviä työntekijöitä.

Toinen hassu tarina kohdentuu suoraan Vartiaisen pyhään lehmään - sunnuntailisiin. Kuvaelmassa kerrotaan kuinka ravintola joutuu sulkemaan sunnuntaina ovensa, koska ei ole kannattavaa pitää ravintolaa enää sunnuntaisin pystyssä palkasta johtuen. Vartiainen mainitsee nyt, että hoitajat ja poliisit voivat hänen armostaan pitää sunnuntailisät, mutta poistetaan kirjaus laista. Syy ravintolan heikkoon tulokseen on jälleen hänen mukaansa työntekijöissä ja yhteiskunnassa. Ei yrityksessä. 

Jos kirjaus poistetaan laista tullaan samalla myös sunnuntailisien poistosta keskustelemaan jokaisen työehtosopimusneuvottelujen yhteydessä. Tämän tietää myös Vartiainen. Lisäksi sunnuntailisä on korvausta menetystä vapaa-ajasta. On täysin naurettavaa väittää, että suomalainen yhteiskunta on 24/7 yhteiskunta, jossa jokainen päivä on samanlainen. Tämän Vartiainen varmasti tietää myös omasta työpaikastaan ja edellisistä työpaikoistaan. Viikonloput ovat ihmisen sosiaalisen elämän kannalta kaikkein tärkeimmät päivät.

Kolmannessa kertomuksessa on löydetty laiska osaamaton työntekijä - painajaisuni! Syy työntekijän osaamattomuuten toki on työntekijässä itsessään. Ainoana ratkaisuna nähdään, että suoja uudelleenpalkkaamiseen pitäisi poistaa, ettei tällaisia työntekijöitä vain tulisi pilaamaan Vartiaisen tarinoiden työpaikkoja. Syyllinen on selvä - yhteiskunta ja työntekijä.

Voisiko asiaa myös katsoa koulutuksen silmin? Uusien tehtävien silmin? Paremman johtamisen silmin. Ei toki, syyllinen on työntekijä ja nyt muut joutuvat tekemään hänen työnsä. Lisäksi Suomessa on mahdollista erottaa työntekijöitä.

Kolme pientä tarinaa, joista jokainen palvelee Vartiaisen omaa maailmankuvaa. Kuinka osuvaa, että juuri nämä kolme ihmistä hänelle soittivat? 
 

Faktoilla ei ole merkitystä, mutta näin nämä asiat koetaan - sanoi populisti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Vartiaisen liberaalinen maailma ei ulotu työntekijöiden vapauteen käyttää omaa vapaa-aikaansa katsomallaan tavalla, vaan jos työntekijä ei suostu käyttäytymään työnantajien haluamalla tavalla on hän laiska ja saamaton."

Pystyyköhän kukaan tukemaan Vartaisen pointtia paremmin, kuin vasemmistolainen, joka pitää yhteiskunnan kustantamaa ansiosidonnaista "omana vapaa-aikana".

"Syy ravintolan heikkoon tulokseen on jälleen hänen mukaansa työntekijöissä ja yhteiskunnassa. Ei yrityksessä."

Hiilinen voisi tässä kohdin toimia konsulttina, ja kertoa miten ravintolan pitäisi toimia, jotta sen olisi kannattavaa pitää ovensa auki myös sunnuntaina. Laskuttaa ruoasta tuplahintaa sunnuntaisin, jotta tuplakulut tulevat katetuksi?

Käyttäjän PiviHTyni kuva
Päivi Tyni

Eikö vieläkään ole yleisesti tiedossa, että työstä kieltäytymisestä seuraa karenssi? Eli mitään työttömyyskorvausta ei makseta.

Jos ravintolalla pitäisi logiikkasi mukaan olla sunnuntaina tuplahinnat sunnuntailisien maksamiseksi, pitäisi varmaan kaikkina muinakin päivinä ruuat hinnoitella kyseisen päivän tuoton mukaan. Asiakkaille siis lähetettäisiin lasku ruuasta jälkeenpäin, kun olisi selvillä, montako ateriaa on saatu myytyä eli miten kustannukset jakautuvat annosta kohti.

Sunnuntainakaan ei kuitenkaan aterian hinta muodostu yksinomaan työntekijöiden palkoista. Muita osatekijöitä ovat ainakin raaka-aineiden hinta, ravintolan tilavuokra, sähkömaksu, verot, kirjanpito yms. Nämä kaikki maksavat sunnuntaisin saman, kuin arkisinkin.

Sunnuntailisät pitää tietenkin hinnoitella myyntiin, mutta tasaisesti kaikkina aikoina myytävään ruokaan – ei vain sunnutain ruokaan.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Jos ravintolalla pitäisi logiikkasi mukaan olla sunnuntaina tuplahinnat sunnuntailisien maksamiseksi, pitäisi varmaan kaikkina muinakin päivinä ruuat hinnoitella kyseisen päivän tuoton mukaan."

Niin, olennaista on se, että tuottojen pitää ylittää kustannukset. Jos kustannukset ovat jatkuvasti suuremmat kuin kustannukset, esimerkiksi sunnuntaisin, ei paikkaa kannata pitää auki.

"Sunnuntainakaan ei kuitenkaan aterian hinta muodostu yksinomaan työntekijöiden palkoista. Muita osatekijöitä ovat ainakin raaka-aineiden hinta, ravintolan tilavuokra, sähkömaksu, verot, kirjanpito yms. Nämä kaikki maksavat sunnuntaisin saman, kuin arkisinkin."

Oikein virkistävä liiketalous 1.0 -briiffaus. Jos jätetään pilkunnussiminen itsestäänselvyyksistä väliin, ja keskitytään siihen että henkilöstökulut ovat ravintola-alalla merkittävä kustannuserä, pointti pysyy tässmälleen samana. Jos paikkaa ei kannata liian korkeiden henkilöstökulujen takia pitää auki, työtunnit ja työpaikat jäävät syntymättä.

"Sunnuntailisät pitää tietenkin hinnoitella myyntiin, mutta tasaisesti kaikkina aikoina myytävään ruokaan – ei vain sunnutain ruokaan."

Ettämitä? Siis tuote kalliimmaksi ja myyntiä alemmaksi muina viikonpäivinä jotta voi sunnuntaina tehdä tappiota ja maksaa sunnuntailisiä. Nyt on jo sellaista pisnesneroutta, että menee ihan sanattomaksi.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

"os ravintolalla pitäisi logiikkasi mukaan olla sunnuntaina tuplahinnat sunnuntailisien maksamiseksi, pitäisi varmaan kaikkina muinakin päivinä ruuat hinnoitella kyseisen päivän tuoton mukaan"
Et taida olla käynyt koskaan muulloin kuin lounasaikaan syömässä ravintolassa, kyllä illalla ravintolaruoka on kalliimpaa kuin lounasaikaan, ainakin minun kokemukseni mukaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eikö lait tehneitä kansanedustajia lait koske? Ilmoittautuminen työnvälitykseen ? Uudelleen koulutus? Työharjoittelu 0 eurolla? Työn vastaanottaminen tai karenssi.
Perustuslain ,yhdenvertaisuuslaki? 100% muiden verovaroista!

-Jotkut alisuorittajat loisii verovaroilla tekosyillä vaikka töitä on tarjottu. Miten sattukin Kokoomusen oma Golf-kerhon "ministeri" koplauksen vuoksi joutui eroamaan ministerin pestistä .

Suvi Lindén - 5 000/kk
13.5.2015
Suvi Lindén (kok.) saa sopeutumiseläkettä noin 5 000 euroa kuukaudessa.
- "Eläkkeen ansiosta olen pystynyt keskittymään 12-vuotiaan tyttäreni koulunkäyntiin eikä ole tarvinnut lähteä töihin".
Näin sanoo Linden Ilta-sanomissa.

Mukava "ansiosidonnainen päiväraha kestänyt jo vuosia eikää närästä Vartiaista yhtään .Eikä tuo ole ainut "alisuorittaja" eduskunnasta joka on pudonnut sieltä sopeutumiseläkkeelle.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015042119554904_u...

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Vartiaisen blogin tarinat olivat yksittäistapauksia, jollaisia voi aina vääntää kukin halunsa ja tarkoituksensa mukaisiksi.

Tuo ravintolajuttu oli vähän paksu. Entäs jos sen paikkakuntalaiset eivät halunneet käydä sunnuntaina ravintolassa. Syynä oli silloin myynnin vähäisyys ja aivan luonnollista, että paikka oli järkevämpää pitää suljettuna.

Toivoisi, että asiantuntijaksi itseään tituleeraava ei ehdoin tahdoin aliarvioisi lukijoitaan.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Elämme hyviä aikoja kun käytössämme on aasialainen halpatyövoima.
Marketit ovat kattoon saakka täynnä aasiassa tehtyjä hyödykkeitä.
Minullakin on enemmän vaatekappaleita kuin osasin edes ajatella ennen aasialaisten ryntäystä.
Ilman aasialaisten apua köyhän elämä olisi vielä köyhempää.

Jukka Laine

Halpatyö on nostanut meidän elintasoa huomattavasti. Hyvä huomio! Elintasomme laskua voi hidastaa vain tekemällä enemmän, tehokkaammin ja alhaisella kustannustasolla. Meidän resurssit eivät riitä korkeateknologiakisassa edes ruotsalaisia vastaan. Voimme voittaa vain olemalla tuottavampia ja keskittämällä voimat. Ideologia tyhmentää entisestään.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Aika pitkälle vietyä tämä ravintolaesimerkki Vartiaiselta.

Syön usein ravintoloissa, eniten lounaspaikoissa ja arki-iltaisin työmatkalla ollessani.

Sunnuntainakin tulee käytyä mutta aika harvoin. Syy ei ole hinta tai työntekijöiden palkat vaan yksinkertainen syy ettei ole tarvetta eikä kiinnostusta.

Äitienpäivä ja isänpäivä ovat mainioita esimerkkejä miten ravintolat pullistelevat asiakkaista vaikka on sunnuntai. Hinnoittelukin osataan ja koska silloin on kysyntää niin kuluttaja sen maksaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

http://www.8tuntia.fi/artikkelit/ylitoista-jopa-ko...

Ontuva selitys Torkkupeitto Vartiaiselta.

Jos on kolmivuorotyö,la ja su työpäiviä. Ylityö kolmenviikon ajalta 18t 50% vasta sitten 100% .Yötyötunneista sukkahousun hinta halpakaupasta.
Ravintolassa tehdään töitä oli pyhä tai arki. Läjähtää 3 bussilastillista turisteja syömään .Työtä painetaan urakalla ilman ruoka tai kahvitaukoja.

Sairastapauksissa vedetään toinen vuoro oman vuoron jälkeen putkeen.
Mistä noita "työsyrjäytyneitä" työelämän asiantuntijoita löytyy?
Puoluekasvateista ,puoluetuilla eduskunnasta.

Pyhäkorvaukset on korvausta palkankorotuksista mitä muut alat on saanut mutta ei Majoitus ja Ravintola -ala ,ennen kuin se kuului PAM.

42v ravintoalan kokemuksella.
Sopii tulla kokeileen Pyhätöitä.
Sopii kokeilla mitä se on perhelämässä ja lastenhoidon kanssa.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Voisko joku viisas kertoa, miten suurta osaa kustannuksista sunnuntaina tehdyn työn palkat näyttelevät esim. ravintola-alalla? Tai tarkemmin sen sunnuntaityön 100%:n osuus.

Käyttäjän JaliKarjalainen kuva
Jali Karjalainen

No miksi pitää konkurssiyrityksen työntekijäiden ensin mennä ansiosidonnaiselle, jos kerran tarjotaan työtä. Työstä saisi isomman palkan kait vai. Asia pitäisi sopia paikallisesti eikä siihen tarvita muita sopimaan. Työsopimukset pitää tehän sen mukaan millainen kyky on yrityksellä maksaa palkkaa sillai, että työntekijä tulee toimeen ja palkka luo intoa työhön. Yritykset eivät voi työllistää ketään, jos ei rahat riitä tai ne hupenevat liiaksi. Viron mallin verotuksen mukaan kun yrityksessä pidetään varat, niin kun niitä varoja ei oteta pois yritykseltä, niin ei Virossa tarvitse yrityksen maksaa veroa, vaan varat voidaan käyttää investointiin ja sitä kautta luoda uusia työpaikkoja ja sillai saadaan työtä ihmisille. Valtion tehtävä on hoitaa veromarkat sillai, että niitä ei miten sattuu käytetä. Miksi maksaa hirmusia summia kansanedustajille kaikkine kuluineen ? Tai muita maksuja jne.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Vartiainen saa Eduskunnan tietopalvelusta varmasti kirjoja joiden kannessa lukee:
Työoikeuden Päätöksiä 20xx tai miltä vuosikymmeneltä vaan.
Ei tarvita mennä taksitolpalle kyselemään kauhutarinoita. Voi tosin olla etteivät nuo kirjatut lainrikkomukset tue Vartiaisen työlakien poistamisvimmaa.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Vartiainen saa Eduskunnan tietopalvelusta varmasti kirjoja joiden kannessa lukee:
Työoikeuden Päätöksiä 20xx tai miltä vuosikymmeneltä vaan.
Ei tarvita mennä taksitolpalle kyselemään kauhutarinoita. Voi tosin olla etteivät nuo kirjatut lainrikkomukset tue Vartiaisen työlakien poistamisvimmaa.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Olisi ollut kohteliasta antaa linkki ja suorat viitteet niihin Vartiaisen sanomisiin, mihin viittaat. Nyt vaikuttaa siltä, että lähinnä pieksät olkiukkoja AY-politrukin itsevarmuudella.

Käyttäjän JuhaniRantanen kuva
Juhani Rantanen

Tämä blogi sisältää kaikki ne syytökset toteutettuna, mitä Vartiaiseen kohdistetaan. Jokainen tässä blogissa kirjoitettu lause sisältää populismia - enemmän tai vähemmän. Kaikista suurinta populismia on esittää kysymyksiä ilman vastauksia, kun kysymyksessä on vastine jollekin toiselle lausumalle.

Pöyristelyllä ei muuteta yhteiskuntaa ja suosittelisin kirjoittajaa tutustumaan niihin rakenteisiin, mitä kovasti kritisoit, mutta et avaa. Esimerkiksi ansiosidonnainen työttömyysturva ei ole mikään universaali etuus, joka olisi turvana, kun työpaikka menee alta. Ansiosidonnainen ei koske missään määrin yrittäjiä, jotka nostavat pienestä yrityksestään osinkoa.

Tomi Solakiven esiin nostama ravintola-esimerkki on oiva kuvaamaan sitä syvyyttä, mikä usein työmarkkinoiden liberalisointia vastaan argumentoivissa teksteissä ja puheenvuoroissa esiintyy. Se, että työntekijälle maksetaan kaksinkertainen palkka yhdestä päivästä ei ole mielekästä silloin, kun yrittäjä ei verojen sekä veroluontoisten maksujen jälkeen saa käteensä kaksinkertaista tulosta tai enempää. Vasemmistolaiset puhuvat mielellään sorrosta, mutta eivät ole valmiita antamaan edellytyksiä luoda työpaikkoja.

Työpaikkoja syntyy vain menestyviin yrityksiin. Sellaiset esitetyt ihmetemput, että valtio voisi luoda työpaikkoja, ovat täysin vailla perusteita. Kaikki julkisen sektorin kustannukset on katettu veronmaksajien rahalla, jonka pohja on yrityksien ja yhteisöjen maksamissa palkoissa, joiden pohja on näiden toimijoiden asiakkaiden/lahjoittajien lompakoissa, joiden pohja on maksetuissa palkoissa jne.

Takaisin asiaan. Suosittelen miettimään uudemman kerran viimeisen virkkeesi mielekkyyttä. Tämä teksti ei sisällä yhtään faktaa perusteiksi niille melko voimakkaille lauseille, mitä olet kirjoittanut.

Toimituksen poiminnat