Kolme hutia ja palo

Kirjoitin eilen artikkelin Vantaan apulaiskaupunginjohtajan liikelaitostamisideasta:

Hyvinvointisi on kaupan.

Olen yhdistänyt Hyvinvointisi on kaupan -artikkelin sekä kolme hutia ja palo -artikkelin Vantaan Sanomien keskustelupalstalla yhdeksi pitkäksi jutuksi. Keskustelua voi seurata Vantaan Sanomien -kotisivulla .

Liikelaitostaminen oli Jukka Salmisen ensimmäinen ohilyönti. Tänään Jukka Salminen pääsi herkuttelemaan 10 miljoonan euron vähennyksillä, jotka kohdistuvat sosiaali- ja terveydenhoitoalalle. Hän ei näe metsää puilta.

Vanhusten ja vammaisten ostopalveluita heikennetään. Tämä tarkoittanee kuljetuspalveluita, kotisiivousta ja kotihoitoa eli juuri niitä palveluita, jotka tukevat kotona asumista ja ehkäisevät ennenaikaista joutumista laitoshoitoon. Tämä tarkoittaa pahimmillaan täydellistä sosiaalista eristämistä. Vantaalla vanhuus on siis sairaus ja tätä sairautta hoidetaan kaupungin ulkopuolella sijaitsevassa sairaalassa, Kaunialassa.

Salmisen listalta löytyy myös Terhokoti. Terhokoti on tehnyt todella arvokasta työtä saattohoidossa. Se on viimeinen palvelus, jonka yhteiskunta voi tarjota jäsenelleen, mutta ei Vantaalla. Vantaalla se tarkoittaa kulua.

Salminen haluaa myös iskeä kyntensä mielenterveyspotilaiden asumiseen. Mielenterveyspotilaiden tukiasuminen on ennalta ehkäisevää toimintaa. Se estää asiakkaiden syrjäytymistä ja luo heille mahdollisuuksia työskennellä tavallisessa tai suojatyössä. Nyt heidät siirretään omiin koteihin, yksin. Toiset heistä varmaan ovatkin valmiita siihen, mutta toiset eivät. Onko Vantaalla varaa jättää mielenterveyspotilaat oman onnensa ojaan? Se tarkoittaa pitkällä tähtäimellä tuhansien eurojen menetyksiä. Mutta toki välillisesti, nythän ilmeisesti katsotaan vain välittömiä kuluja ja niiden leikkauksia.

Joku on listalle laittanut jopa omaishoidon tuen leikkaamisen. Siinä varsinkin katsotaan vain välittömiä kuluja eikä nähdä lainkaan tulevaisuuteen. Omaishoito on kuitenkin arvokasta ja yhteiskunnalle halpaa toimintaa. Nyt sen pienen tuen leikkaaminen on otettu säästölistalle.

Kolmatta hutia odottelen, kaksi on nyt jo tullut. Kyllä hävettää olla vantaalainen.

hiilinen
Vasemmistoliitto Vantaa

Olen 46-vuotias paljasjalkainen vantaalainen Askistosta. Liiton mies. Sopimusasiantuntijana liitossa, eli liiton mies.
Omaan lähihoitajan suuren sydämen.
Harrastan aktiivisesti myös tietokonepelaamista.
Yhteystiedot:
hiilinen(at)gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu