Teemu Hiilinen Vasemmistolainen AY-aktiivi

Rajat ne on duunarillakin

Jos joskus on tullut aika puolustaa omia oikeuksiaan, niin se on nyt. Hallitus hyökkää suomalaisia työntekijöitä vastaan rajulla kädellä ja samalla heikentää sopimusjärjestelmää. Iskun ottavat vastaan naisvaltaiset alat, koska siellä selkärankaa on jo katkottu vuosien ajan.

Rajat ovat tulleet vastaan. Vuorotyö on jo itsessään raskasta. Työntekijä uhraa omaa vapaa-aikaansa, omaa sosiaalista elämäänsä, perheen yhteistä aikaa yhteiskunnalle ja poliitikoiden vastaus on lyödä märällä rätillä päin kasvoja. Se on kuvottavaa. Lisien leikkaaminen näkyy suoraan suomalaisten ostovoimassa.

Tämä joukko, jota eniten rangaistaan on samalla se joukko, joka varmistaa että yhteiskunta pysyy pystyssä. He kasvattavat lapsiamme päiväkodissa, he hoivaavat vanhuksia kotihoidossa ja palvelutaloissa, he auttavat meitä suurimman hädän aikana. Nöyryyden ajan on tultava tässä porukassa loppuun.

Ostovoimaa hallitus on yhteensä leikkaamassa 3,3%. Olen varmasti liian yksinkertainen ihminen ymmärtämään, miten leikkaamalla ostovoimaa luodaan työpaikkoja tilanteessa, missä vienti ei vedä. Yksikään yritys ei palkkaa uutta työntekijää, jos ei saa omia palveluitaan kaupaksi, jos palveluita ei voida ostaa niin kysyntä hiipuu. Leikkaamalla ostovoimaa saamme lisää työttömiä. Työttömyys ei ole pelkästään taloudellinen menetys yhteiskunnalle. Se on kokonaisvaltainen tragedia työpaikkansa menettävälle.

Sairastamisesta hallitus on tekemässä myös kallista. Jos työntekijä tienaa päivässä 100 euroa menettää hän kolmen päivän sairausloman aikana 140 euroa. On siis parempi tulla sairaana töihin, jolloin työnantaja joutuu määräämään työntekijän kotiin. Tällöin palkka juoksee heti alusta asti.

On aika sanoa ei. On aika puolustaa omia oikeuksia. Parhaiten se käy ammattiyhdistysliikkeen kautta. Nyt tarvitaan vahvaa ammattiyhdistysliikettä, joka voi jäsentensä äänellä neuvottelupöydässä sanoa:"Rajat ne on duunarillakin". 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat