Teemu Hiilinen - Teemu tarttuu toimeen

Peijaksen sairaalan päivystyksen ulkoistus tuli todella kalliiksi

Vantaan kaupunki on tänään tiedottanut Finnish Consulting Groupin tekemästä selvityksestä Peijaksen päivystyksen suhteen. Tiedotteen mukaan Vantaan kaupunki on säästänyt 700 000 euroa ulkoistuksen myötä tai ainakin 100 000 euroa, kun lasketaan triagen aiheuttamat lisääntyneet erikoissairaanhoidon kustannukset. Tiedotteessa sivumennen mainitaan henkilökunnan vähentynyt määrä.

Triage-luokitukseen siirtyminen pääkaupunkiseudulla on vähentänyt käyntejä TK-päivystyksissä. Lasku on ollut huomattava myös Vantaalla. Triage-luokituksen käyttöönotto on johtanut rajuun kasvuun erikoissairaanhoidon lähetteiden määrässä. Kustannukset on siis siirretty terveyskeskuspäivystyksestä erikoissairaanhoitoon ja 700 000 euron säästö supistuu tässä kohtaa 100 000 euron säästöksi. FCGn mukaan Vantaa maksaa 3,4% enemmän jokaisesta käynnistä Peijaksen päivystyksessä kuin aikaisemmin päivystyksen ollessa vielä kunnan omaa työtä. Todellista säästöä ei siis ole syntynyt.

Attendo MedOne on toteuttanut päivystyksessä todellisen henkilökuntasaneerauksen. Henkilökunnan määrä on laskenut radikaalisti. FCGn mukaan 1,5 lääkäristä on luovuttu sekä myös 13 hoitajasta. Varovasti arvioidenkin tämä on tuonut säästöä Attendo MedOnella 750 000 euroa. Säästöt on siis revitty henkilökunnan selkänahasta.

Mikäli Vantaa olisi itse kehittänyt päivystyksen toimintaan samaan suuntaan kuin Attendo MedOne olisi säästöt tulleet suoraan Vantaan kaupungille. Nyt 750 000 euron säästöistä vain 100 000 euroa palautuu. Säästöjen repiminen henkilökunnan selkänahasta on myös hyvin arveluttavaa.

Johtopäätöksenä voi siis todeta, että ulkoistus on nostanut päivystyksessä käynnin kustannusta/asiakas 3,4 % per käynti, joka on otettu takaisin vähentämällä henkilökuntaa rajusti. Peijaksen TK-päivystyksen ulkoistus on siis tullut huomattavasti kalliimmaksi, kuin on annettu ymmärtää. Sopimus on katkolla syksyllä, tilastojen valossa sitä ei pitäisi missään nimessä jatkaa. Valitettavasti ideologiset kannat Vantaalla ajavat hyvän talouden hoidon edelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Hyvä Teemu, nyt mulla on valtuustossa lukujakin, jos se Salminen vihdoin vastaisi. Erikoista demokratiaa kun kokoomus virkamiehineen ei vastaa kysymyksiin ja muut hyssyttelee.

JST (nimimerkki)

Lääkäribusines on kaikista armottominta , se tehdään veronmaksajien, potilaiden ja henkilökunnan kustannuksella.

Kaikki lähti liikkeelle 90 luvun laman aikana, kun (eduskunnan) lääkärit saivat pudotettua lääkisten aloituspaikkoja rajusti, kun muutama kymmenen (!) lääkäriä oli kortistossa.

Lisäämällä lääkäreiden määrää siten että aina on ainakin 100 lääkäriä kortistossa katoaa työvoimapula terveyskeskuksista ja lääkäribusinekselta pohja.

Esa Kärnä

Lääkäreillä on kuitenkin täysi oikeus valita työpaikkansa myös yksityisiltä lääkäriasemilta.

Käyttäjän kaminiitto kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Puolisivistynyt arvaukseni on, että yksityisellä terveydenhoitopuolella, varsinkin koskien lääkäri- ja hammaslääkäripalveluita, on odotettavissa rajuja hinnankorotuksia. Palvelut alkavat valtaosin olla suurten ulkomaisten ketjujen hanskoissa. Kotimaiset pienyrittäjät on kohta kokonaan syöty pois markkinoilta. Seuraava, ehkä jo alkanut, vaihe onkin sitten rahastus eli asiakkaiden kannalta palvelujen hinta-/ laatusuhteen raju heikentäminen. Sillä puolella puhutaankin sitten jo miljardeista. Päivystysten ulkoistamiset ovat näihin asioihin verrattuna näpertelyä.

Visitor (nimimerkki)

#4. "on odotettavissa rajuja hinnankorotuksia. Palvelut alkavat valtaosin olla suurten ulkomaisten ketjujen hanskoissa. Kotimaiset pienyrittäjät on kohta kokonaan syöty pois markkinoilta. Seuraava, ehkä jo alkanut, vaihe onkin sitten rahastus..."

Tuo on se rakennesopeutusohjelmien/rakenneuudistusten neljäs kohta ja sen seuraus. Aiemmasta...

"Isokallio kirjoitti jo pari vuotta sitten hauskasti:

”Suomalaistenkin poliitikkojen tulisikin seurata miten trendit maailmalla muuttuvat. Chicagon koulukunnan oppi palveluiden yksityistämisen autuudesta luotiin kaksikymmentä vuotta sitten, jotta amerikkalaisille rahoitusyhtiöille syntyisi uusia tuottoisia sijoituskohteita. Monen pienen maan kansallisvarallisuus siirrettiinkin alihintaan sijoittajille. Nyt kun alihinnoitteluun ei suostu enää kuin Suomi, yksityistäminen on menossa pois muodista. Tavaramarkkinoiden täydellinen vapautus taas luotiin siksi, että amerikkalaisille tuotteille avautuisi markkinat kehittyviin maihin.”

Eli jokaisesta suomalaisten yksityisellä terveysasemalla tai yksityisessä työterveyshuollossa kulutetusta rovosta osa menee Yhdysvaltoihin…"

http://lempan.blogit.uusisuomi.fi/2010/05/06/alan-...

Käyttäjän kaminiitto kuva
Jaakko Korpi-Anttila

#5: "Eli jokaisesta suomalaisten yksityisellä terveysasemalla tai yksityisessä työterveyshuollossa kulutetusta rovosta osa menee Yhdysvaltoihin…"

Jottei meidän veromarkoilla kustanneta USAn eläkkeitä, niin pitääkö meidän luopua kela-korvauksista ja "pakottaa" kansa käyttämään terveyskeskusten (vast.) palveluita, joita ehkä silloin on jonkin verran vahvistettu kela-korvauksista kertyneillä säästöillä?

Visitor (nimimerkki)

#6. "Jottei meidän veromarkoilla kustanneta USAn eläkkeitä, niin pitääkö meidän luopua kela-korvauksista "

Niistähän kela-korvauksista olisi kait pakko luopua(mahdoton ajatusko?) josko se on enään edes sallittua?

"Jos kansallisvaltiot ja julkinen sektori vastaavat jatkossakin terveys- ja sosiaalialan palvelujen tuottamisesta Euroopassa, suuret amerikkalaisyritykset menettävät hyvin paljon rahaa.

Tästä syystä USA haluaa ulottaa monenkeskisen investointi-sopimuksen (MAI) sekä palvelujen kansainvälistä kauppaa säätelevän sopimuksen (GATS) koskemaan myös sosiaali- ja terveyssektoreita.

Jos Euroopassa toimivat kaupalliset terveys- ja sosiaalialan yritykset myisivät samoja palveluja kuin mitä julkinen sektori tarjoaa, amerikkalaisyritykset voisivat vapaan kilpailun ja kansallisen kohtelun periaatteiden pohjalta vaatia julkisen terveydenhuoltojärjestelmän saaman valtion tuen lopettamista, tai samojen tukiaisten tarjoamista myös julkisen sektorin kanssa kilpaileville yksityisille yrityksille.

Myös Euroopan Unionin omaa kilpailulainsäädäntöä tullaan jatkossa yhä useammin käyttämään yhteiskunnan eri sektorien yksityistämiseen. Pää avataan yleensä kilpailuttamalla joillakin valituilla paikkakunnilla erilaisia valtion tai kuntien laitoksia ja samojen palvelujen yksityisiä tuottajia "

http://saramo.blogit.uusisuomi.fi/2010/05/10/vasem...

Ja riittäisikö se kelan korvausten säästö edes paikkaamaan julkisen terveydenhuollon vajetta, tuskin. Yksityinen kuitenkin muuttuisi monelle aivan liian kalliiksi, ei kenties työterveyshuollolle. Molempia tarvitaan, mutta kunnat yksityistämisinnoissaan ostavat kalliimpaa ja siitä seuraa nykyisen globalisaation oloissa rahan valuminen maasta ulos niille "Ameriikan mummoille", kun tarpeeksi aloja on vastaavalla tavalla muiden hallussa rahaa tietysti valuu paljon enemmän, jo yksin Neste ja Fortum maksavat vuodessa satoja miljoonia ulkomaille(Esko Seppänen).

Noinhan useat kehitysmaat on pakotettu tekemään jo aikaa sitten, eivätkä ne sillä tapaa pysty kehittymään, vaan pysyvät paikallaan tai taantuvat "velkapakkopaitaisina", kuten Chossudovsky niitä kuvasi.

Arsi Ikonen poistuneessa US-blogissaan kuvasi tapahtumia yksityistämisen jälkeen briteissä ja muuallakin kohtuu hyvin noiden hintojen osalta.

”Kuten jo vaalien alla kirjoitin, myös Isossa-Britanniassa on havaittu, että kuntapalvelujen yksityistäminen käy erittäin kalliiksi veronmaksajille. Isossa-Britanniassa on 1980-luvulta alkaen yksityistetty mm. terveyspalveluja, jätehuoltoa ja teiden kunnossapitoa. Luvattujen säästöjen sijaan palvelujen yksityistäminen on johtanut viidessä vuodessa palveluiden hinnan tuplaantumiseen. Niinpä Britannian kunnallisvero on noussut 84 prosenttia vuosina 1997-2007.”

Selvitys tästä löytyy Taloussanomien kirjoituksesta:

”Ulkoistaminen käy kalliiksi brittikunnille

Pitkään rummutettu kunnallisten palvelujen ulkoistaminen on tuomassa Britannian kunnille odotettujen säästöjen sijasta jättilaskun.”

http://ehdokas8blogituusisuomifi.blogit.uusisuomi....

Eli onko järkevaa yksityistää?

Pitäisikö erota EU:sta ja sen palvelu/kilapiludirektiiveistä?

Pertti Heinonen (nimimerkki)

Käyttäkää vain edelleen näitä "konsultteja" niin hyvin pyyhkii. Ihmettelen mihin helvettiin Suomalaisten oma näkemys ja tietämys on kadonut kun konsultteja pitää käyttää joka tilanteessa? Jo hallitus tilasi USA:sta konsulttipalvelua kartoittamaan maan tulevaisuutta. Herää kysymys, mihin tarvitsemme ministereitä jotka eivät pysty itse luomaan tulevaisuudenvisioita suomesta?
Sama pätee sairaanhoitoon. Hei haloo! Mitä ne tyypit oikein tekee siellä sairaanhoitopiirissä? Kyllä näyttää sairaalta maailmalta tämä nyky Suomi!

holopainen (nimimerkki)

Potilaana taitaa nykyisin olla talous. Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintakertomuksessa on apulaiskaupunginjohtajan sivun mittainen katsaus, joka käsittelee vain taloutta ja säästämistä. Kyselinkin miten kävi vantaalaisten terveyden?

K Veikko

"erikoissairaanhoidon lähetteiden määrässä. Kustannukset on siis siirretty terveyskeskuspäivystyksestä erikoissairaanhoitoon"

Millä tavalla asiakas kärsii, jos hänen vaivansa on erikoislääkärin tutkittavana kuin, jos sen tutkisi yleislääkäri?

Toimituksen poiminnat