Teemu Hiilinen Vasemmistolainen AY-aktiivi

Hoitajat jäämässä vuorotteluvapaan ulkopuolelle

Tänään hyväksytyt muutokset vuorotteluvapaajärjestelmään tulevat sulkemaan hoitajat vuorotteluvapaajärjestelmän ulkopuolelle. Vuorotteluvapaata on hoitotyössä käytetty nimenomaan pidentämään työuraa antamalla pidempi tauko työuran loppupuolelle. Hoitotyön raskaudesta kertoo lähi- ja perushoitajien keskimääräinen eläkeikä, joka jää 57,6 ikävuoteen. 

Hyväksytyssä muutoksessa täytyy vuorotteluvapaan sijaisen olla työttömänä 90 päivää viimeisen 14:n kuukauden aikana. Käytännössä työvoimapula-alalla tämä ehto ei tule koskaan toteutumaan ja tämä tulee heikentemään hoitajien mahdollisuutta jäädä vuorotteluvapaalle todella paljon. Vasta kahden vuoden päästä tulemme tietämään, miten kalliiksi hoitoalalla nämä muutokset tulivat. 

Muutoksiin on jätetty pieni oljenkorsi, kun alle 25-vuotiaiden sekä vastavalmistuneiden alle 30-vuotiaiden kohdalla riittää työttömyyden ajaksi edelleen yksi päivä. Tästä huolimatta vuorotteluvapaan muutokset asettavat alat vahvasti eriarvoiseen asemaan. 

Suurimpana pelkona on, että vuorotteluvapaata tullaan jatkossa käyttämään downshiftaamisen toisilla aloilla ja toisilla aloilla ihmiset ajautuvat ennenaikaiselle eläkkeelle, koska mahdollisuutta työuran keventämiseen ei muutosten kautta ole mahdollista. Marginaaliset säästöt vuorotteluvapaasta saattavat kostautua moninkertaisesti ihmisten uupumisen muodossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tilastojen mukaan vuorottolevapaata käytetään eniten kunnissa ja terveydenhoidossa. Aloilla joissa on pitkät ja varmat työsuhteet.

Maksaminen on siis jäänyt tänne muille.

Julkisella puolella lomat ovat pitkät työajat lyhyet. Työsuhteet ovat oleet pitkiä ja varmoja. Työt yleensä kevyitä. Hoitoaloillakin, niin kevyitä, että hoitajat tunkevat eläkkeelläkin joukolla töihin. Tähän on synytynyt yrityksiäkin. Tässäkin käytetään hyväksi etua, joka tulee julkisenpuolen eläkeajan siirtymässä ja saa mennä täydellä eläkkeellä töihin.

On hoitoalla raskaita töitä. Vahnuspalveluissa ja muualla. Mutta pääosin näyttää olevan varsin kevyttä.

Meille muille jää se maksaminen. Vuorotteluvapaa pitäisi poistaa kokonaan.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Olen vuorotteluvapaalla. Akkuja on tullut ladattua jo toista kuukautta ja niitä saan ladata vielä koko kesän. En ymmärrä tuota maksamisvalitusta. Saan vuorottelukorvauksena 70 % työttömyyskorvauksesta. Sijalleni tullut työtön saa nyt palkkaa eli hän ei saa työttömyyskorvausta. Kyseessä on rahallisesti suurin piirtein nollasummapeli.

Sen sijaan kaksi ihmistä hyötyy systeemistä koko ajan, vuorottaja päästessään mielekkääseen työhön ja vapaalle jäänyt saadessaan aikaa panostaa johonkin mielekkääseen tekemiseen. Joku käyttää ajan opiskeluun, joku matkusteluun ja joku vaikkapa kotona lasten kanssa olemiseen. Itse vietän aikaani kuntoillen uuden harrasteeni, aikuisluistelun parissa. Jokapäiväinen treeni ei voi olla näkymättä työpanoksessa, jahka sen aika syyskuussa koittaa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Näinhän ei käytännössä ole ollut. Vaan on järjestetty näitä päivän lomautuksia. Jotta on saatu kaveri vuorotteluvapaalle.
Alunperinhän piti ottaa tilalle pitkäaikaistyöttömiä. Näin ei ole käynyt. No yhtä kaikki. Tämä on tyyppillinen hyvinvointiyhteiskunnan pöhöilmiöitä. Heikoissa epävarmoissa työsuhteissa olevat rahoittavat keskiluokan etuja ja palveluita.
Kuten olette huomanneet budjetti rahoiteteaan pitkälti velaksi. Mennään vaan orkesteri soiden kansituoleleilla hvvyinvointivaltiolaivalla jäävuorenkylkeen.

Jos haluaa olla kotona, niin olkaa hyvät ihmiset, olkaa. Mutta olkaa omilla rahollainne.

Toimituksen poiminnat