Teemu Hiilinen Vasemmistolainen AY-aktiivi

Ammattiyhdistysliikettä tarvitaan edelleen

Monille vuosilomat, viiden päivän työviikko ja sairausloma-ajan palkat ovat itsestään selvyyksiä. Harva pysähtyy ajattelemaan, että nämä kaikki ovat ammattiyhdistysliikkeen saavutuksia, joilla on merkittävästi parannettu työväen asemaa Suomessa. Uusien libertarististen tuulten tuiverruksessa monet kuvittelevat ammattiyhdistysliikkeen olevan historiallinen muinaisjäänne, mutta vahvaa liittoa tarvitaan yhä.

Ammattiliittojen ympärille on tullut "kilpailijana" erinäisiä tahoja, jotka tarjoavat työttömyyskassan palveluita. Nämä tahot eivät kuitenkaan aja yhtenäisesti työntekijöiden etuja, eikä heillä ole minkäänlaista neuvotteluvaltaa työehtosopimuksista. Liittyminen yleisiin työttömyyskassoihin, liiton jäsenyyden sijaan, on lyhytnäköistä toimintaa, joka heikentää yhteisten pyrkimysten ajamista.

Oma ammattiliittoni Suomen lähi- ja perushoitajaliitto, SuPer, on hyvä esimerkki modernista liitosta, joka ei pelkästään aja jäsentensä etuja, vaan pyrkii aktiivisesti myös ajamaan työkenttänsä muutosta. SuPer on ollut vahvasti ajamassa muutoksia vanhuspalvelulakiin vaatimalla vanhustenhoitoon minimimitoituksia. Äskettäin Super aloitti kampanjan turvallisen lapsuuden -puolesta. SuPer on myös antanut oman lausuntonsa SoTe-mallista.

Kuntaliitokset ja kuntatalouden ongelmat tulevat laittamaan koko sosiaali- ja terveydenhuollon sivistystoimineen pyörremyrskyyn. Pyörremyrskystä selvitään paremmin yhtenäisillä tavoitteillta ja ponnistuksilla. Ammattiliiton mottona voisikin toimia vanha hyvä sanonta - Yhdessä olemme enemmän. Tämä on ollut myös oma mottoni toimiessani luottamusmiehenä Espoon kaupungilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Itse aikoinanin tein päätöksen erota ammattiliitosta heidän neuvoteltuaan ratkaisun joka voimakkaasti leikkasi, tarpeettomasti ja osin jopa vahingossa, edustamani henkilöstöryhmän palkkaa.

Päätöstä vahvisti edelleen se että ongelmatilanteessa jossa oli pieni mahdollisuus hävitä oikeudessa, vaikkakin suuri mahdollisuus voittaa, liitto vetäytyi kuoreen ja sanoi että hoida omat ongelmasi.

Rahat liitoille kelpaa mutta neuvottelijaksi ja avustajaksi siitä ei ole.

Käyttäjän hiilinen kuva
Teemu Hiilinen

Yksittäistapaukseen, tietämättä yksityiskohtia, on äärimmäisen vaikeata ottaa kantaa.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Yksittäistapaukseen, tietäen yksityiskohdat, oli liiton äärimmäisen vaikea ottaa kantaa (virallisesti).

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Ammattiliitot ovat jo pitkään ajaneet Suomea konkurssiin hinnoittelemalla suomalaisen työn ulos kansainvälisiltä markkinoilta.

Kuten Kalle Isokallio toteaa http://www.youtube.com/watch?v=awxWjDGaHeU 09:50 "Ammattiliitot toimivat kuin Suomi olisi yhä suljettu markkinatalous... ...ammattiyhdistys on viimeinen linnake, joka ei ymmärrä että elämme avoimessa markkinataloudessa, jossa kaikesta kilpaillaan."

Käyttäjän hiilinen kuva
Teemu Hiilinen

Ammattiyhdistysliike pitää huolta siitä, että suomalaisen työvoiman työolosuhteet sekä työehtosopimukset ovat oikeudenmukaiset. Meillä ei ole edes tarkoitus kilpailla halpatyövoiman maiden kanssa, missä henkilökunnan työolosuhteet ovat hengenvaaralliset.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Ammattiyhdistysliike pitää huolta siitä, että suomalaisen työvoiman työolosuhteet sekä työehtosopimukset ovat oikeudenmukaiset. Meillä ei ole edes tarkoitus kilpailla halpatyövoiman maiden kanssa, missä henkilökunnan työolosuhteet ovat hengenvaaralliset."

Vaarallisia työolosuhteita suomalaisille ei varmasti pääse syntymään, kun työt menevät halpatyövoimalle :) Myöskään epäreiluja työehtoja ei ole, koska ei ole töitäkään.

Toimituksen poiminnat