Teemu Hiilinen Vasemmistolainen AY-aktiivi

Norja kutsuu myös naiset pakolliseen asepalvelukseen - koska Suomessa?

Norjan päätös tehdä asepalveluksestaan on merkittävä myös Suomen kannalta. Tähän asti Suomen kulttuuripiiriin kuuluvissa maissa ei yhdessäkään ole ollut sukupuolineutraalia asepalvelusta. Tähän asti tasa-arvoon pyrkiviä maita on löytynyt vain Lähi-Idästä sekä Afrikasta, näiden maiden joukkoon kuuluu mm. Israel sekä Libya.

Vaikka armeija on kiistatta yksi Suomen suurimmasta tasa-arvo-ongelmista ei feministiset järjestöt juurikaan ole ajaneet sukupuolineutraalia asepalvelusta Suomeen. Armeija konkreettisesti siirtää miesten koulunkäyntiä sekä valmistumista keskimäärin noin vuodella eteenpäin. Varusmiesajalta maksettava korvaus on myös lähinnä huono vitsi, eikä vastaa millään mitalla keskimääräisiä palkkoja samasta työstä.

Monesti miesten asepalvelus on rinnastettu raskauteen. Nämä kaksi asiaahan eivät ole mitenkään toisiinsa rinnastettavissa. Suomessa miesten asepalvelus on pakollinen, se on määritelty laissa. Mikäli mies ei suorita asepalvelusta tai siviilipalvelusta joutuu hän vakaumuksensa vuoksi vankeusrangaistukseen. Raskaus ja synnytys ei Suomen laissa määrätty pakolliseksi - hyvä niin.

Toinen kysymys kokonaan on se, että tarvitaanko Suomessa vielä asepalvelusta. Monissa NATO -maissa pakollinen asepalvelus on kokonaan lakkautettu, kuten myös naapurimaassamme Ruotsissa, joka toki nauttii puolustuksellista lisäetua Suomen ja Norjan välissä. 

Suomessa tilanne on toinen. Pakollinen asepalvelus on katsottu tärkeäksi osaksi maanpuolustusta ja tästä syystä sen tulisikin olla sukupuolineutraali. 

Toivottavasti asepalvelusta myös Suomessa ruvetaan käsittelemään uudelleen Norjan raikkaan tuulahduksen valossa. Norja näyttää Suomelle, mitä todellinen tasa-arvo tarkoittaa. Hyvä Norja!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Norjan asevelvollisuus on jo nyt kovin valikoivaa. Ainoastaan 10000 norjalaista suorittaa asevelvollisuuden vuosittain. Joten naisten asevelvollisuus säilynee ainakin lähitulevaisuudessa käytännössä vapaaehtoisena.

http://no.wikipedia.org/wiki/Verneplikt#Verneplikt...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Hei Teemu, hieno ehdotus. Annan arvoa ehdotuksellesi. Suomea pitää puolustaa kaikin käytettävissä olevin voimin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Suomi on tasa-arvon takapajula, joten tuskin ihan pian ollaan seuraamassa Norjan esimerkkiä. Toki se antaa hieman lisää toivoa siitä, että todellinen tasa-arvo etenisi myös Suomessa.

Israel on muuten huono esimerkki tasa-arvoisesta asevelvollisuudesta, sillä siellä naisten palvelusaika on vain vähän reilu puolet miesten palvelusajasta. Miehillä palvelus kestää 36 kuukautta, naisilla vain 21 kuukautta. Toki se on periaatteellisella tasolla tasa-arvoista, mutta käytännössä Suomen järjestelmä on itse asiassa tasa-arvoisempi. Suomessahan miehet palvelevat lyhimmillään 6 kuukautta, ja naiset nolla kuukautta. Suomessa naiset saavat "vain" 6 kk etumatkaa työ- tai opiskeluelämään kun taas Israelissa he ovat 15 kuukautta miespuolisia ikätovereitaan edellä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset