Teemu Hiilinen Vasemmistolainen AY-aktiivi

Vantaa heikentämässä lasten liikuntaa rajusti

Vantaan kaupungin opetuslautakunta käsittelee ensi viikon maanantaina virkamiesten tekemää ehdotusta opetustoimen tilojen muuttamiseksi maksulliseksi kaikille. Tähän asti vantaalaiset yhdistykset ovat saaneet käyttää tiloja maksutta, kun taas yksityishenkilöiltä tiloista on peritty vuokraa. Mikäli esitys menee läpi Vantaan on arvioitu saavan noin 0,5 MEur tulot, joista vielä vähennetään lisääntyneeseen byrokratiaan menevät kustannukset.

Jatkossa Vantaalla kaikki ryhmät jaettaisiin kolmeen ryhmään, jotka ovat perusmaksu, huojennettu ja voimakkaasti huojennettu maksuluokka. Perusmaksua maksaisivat edelleen yksityishenkilöt sekä ulkopaikkakuntalaiset yhteisöt, kun taas huojennettuihin ja voimakkaasti huojennettuihin kuuluisivat esimerkiksi vantaalaiset juniorien nuorisoseurat.

Käytännössä tämä tarkoittaa rajua eriarvoistumista pääkaupunkiseudulla. Jo nyt muissa pääkaupunkiseudun kunnissa urheiluun sijoitetaan enemmän rahaa kuin Vantaalla. Jatkossa vantaalaiset urheiluseurat maksaisivat noin 10 e/h liikuntasalien vuokrasta. Tämä lasku tulee näkymään vantaalaisten lasten ja nuorten vanhempien kukkarossa sekä pahimmallaan johtaa lapsen putoamiseen harrastusten parista. 

Kilpailulliseen toimintaan tähtäävä junioriseuran yksi joukkue harjoittelee Vantaalla keskimäärin 3-4 kertaa viikossa noin kahden tunnin ajan per vuoro. Tämä tarkoittaa viikko tasolla jopa 60-80 euron lisäystä yhtä joukkuetta kohden. Jos laskemme vuodessa olevan noin 40 aktiivista harjoitusviikkoa ja joukkueessa 20 poikaa tulee tämä tarkoittamaan harjoitusmaksuun 120-160 euron korotusta vuositasolla. 

Noin suuri hinnankorotus ei voi olla heijastumatta suoraan vantaalaisten nuorten harrastamiseen. Harrastukset ovat lapsille ja nuorille tärkeitä, koska niillä on todistetusti syrjäytymistä sekä monia terveydellisiä haittoja ehkäisevä vaikutus. Vantaa ei haluakaan panostaa ennaltaehkäisyyn, koska se ei tuo konkreettisia säästöjä käteen nyt, vaan sen tarjoamat moninkertaiset  säästöt jäävät näkymättömiin vuositasolla. Maanantaina mahdollisesti tehtävä päätös tulee maksamaan vuosien päästä paljon kuntalaisille. Tämä on sitä sokeutta, mikä on tyypillistä Vantaalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset