Teemu Hiilinen Vasemmistolainen AY-aktiivi

Uskomushoidot ovat hengenvaarallisia

Uskomushoidot ovat viime päivinä olleet vahvasti otsikoissa. Nyt kaksi PerusSuomalaista kansanedustajaa ovat järjestämässä seminaarin eduskunnassa, jossa tapahtuman yhtenä pääpuhujana on humpuukkiin uskova homeopaatti. Seminaari voisikin olla hyvä, mikäli siellä voitaisiin ampua alas uskomushoitojen väitetyt vaikutukset.

Uskomushoitojen nimi on muuttunut mediassa aktiivisesti vaihtoehtoiseen lääketieteeseen. Nimi on hyvin harhaanjohtava. Uskomushoidoilla ei ole mitään tekemistä lääketieteen kanssa. Uskomushoidot eivät pohjaudu oikeaan tutkimukseen ja tieteeseen, jossa tutkimusten ja tilastojen kautta voitaisiin todeta vaikuttavuus. Ne perustuvat vain ja ainoastaan ihmisen uskoon.

Yleisesti uskomushoitoa tuodaan ovelasti sisään käyttämällä oikeaa tutkimusta ja tiedettä. Näin tekee esimerkiksi kansanedustaja Jurva, joka mainitsee Iltalehden uutisessa seuraavasti:

"- Semmoinen henkilö, joka rupeaa sanomaan, ettei usko luontaistuotteisiin, niin mä haluaisin kysyä, että syökö hän vitamiineja, siinä on yksi linja, millä voi aloittaa keskustelun. Vitamiineja syövät lähes kaikki."

Vitaamiinien syönnistä, vaikka yleisesti aina suositellaan vitamiinien saantia suoraan hyvästä ruoasta, on olemassa vahvaa lääketieteelistä näyttöä. Esimerkiksi D-Vitamiinia on tutkittu paljon ja Itä-Suomen yliopisto on aloittamassa jatkotutkimuksia D-Vitamiinin puutostilan seurauksista. Nyt Jurva taitavasti sitoo lääketieteellisen tutkimuksen osaksi uskomushoitoja. Hän hakee lääketietellistä hyväksyntää hömpälle tieteen siivellä. 

Uskomushoidot voivat olla ihan kiva harrastus silloin, kun ihminen on muuten terve. Valitettavasti toiset ihmiset hakeutuvat uskomushoitojen piiriin ollessaan vakavasti sairaita. Syövän parantaminen vedellä on yhtä luotettavalla pohjalla kuin sen parantaminen rukouksella. Onneksi nykyaikainen lääketiede osaa tutkimuksen kautta taistella monia syöpiä vastaan. Jos ihminen pitkittää lääkärille menoa uskomushoidon johdosta tai jopa kieltäytyy oikean lääketieteen palveluista on uskomushoito vaatinut jälleen yhden uhrin.

En näe hyvänä, että uskomushoitoja tuodaan esille eduskunnassa. Toivottavasti paikalle saapuu tarpeeksi kriittisesti asiaan suhtautuvia ihmisiä, jottei hoidot vaan positiivista mainosta itselleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Göbbelsin sanoin, suurin valhe menee parhaiten perille. Uskomushoitajat voivat valehdella, mitä haluavat, eikä heillä ole mitään vastuuta antamastaan "hoidosta".

Arre Kougappi

Toverin täytyisi tutustua tarkemmin aiheeseen. Samalla pitää mielessä, että nykypäivänä lääkäreilläkin jäänyt työkaluja ja yms tavaraa ihmisen kehoon leikkauksen yhteydessä. Ihmisiä on myös tapatettu eri lääkkeillä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kyllähän tulehduskipulääkkeisiinkin kuolee parisataa vuodessa. Uskomushoito sopii luulosairauksiin :-) Kaikissa vaikuttavissa hoidoissa on riskinsä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

#3
Lääkäreiden tekemät virheet eivät kuitenkaan johdu siitä että työskentelisivät huhaa-alalla.

Arre Kougappi

Tämä on kuitenkin subjektiivinen näkökulma, joten perehtyminen kannattaa, myös markkinatalouden voimat kannattaa ottaa huomioon.

Veikko Penttinen

Voi näitä putkiaivoja sillä he eivät näe mitään siellä missä hörhöuskovainen näkee joskus liikaakin.

Nämä lääketehtaiden aivopesemät eivät ymmärrä, että vaihtoehtohoidot tarkoittavat myös parempaa ruokavaliota, liikuntaa jne. Sitten on lukematon määrä erilaisia juttuja, joiden tehosta tai tehottomuudesta on vaikea kenenkään sivullisen mennä sanomaan, koska me ihmiset olemme melkoisia kommervenkkejä ja placebolle pitää aina antaa oma sijansa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Luonnontieteissä lähdetään siitä, että asiat pitää tutkia ja todistaa. Uskomushoidoissa lähdetään siitä, että se on totta, mikä menee kaupaksi. On ymmärrettävää, että keskivertokansalaisella on vaikeuksia ymmärtää luonnontieteellistä metodia ja tilastomatematiikkaa.

Veikko Penttinen

Pekka Roponen. Lääketiede ei muuten ole tiedettä jos tarkkoja ollaan. Sehän perustuus diagnoosiin ja diagnoosihan perustuu kokemukseen, tosiasioihin ja arvailuun.

Mielialalääkkeet ovat hyvin uskonvaraisia lääkkeitä jne. Vaihtoehtolääkintä perustuu kokemukseen, uskoon ja arvailuuun sekin, mutta niinkuin hyvä lääkäri ymmärtää paremmin niin tekee myös hyvä uskomushoitaja.

Pillerinpyörittäjiä löytyy kummastakin kastista. Mutta jos minä haluan pysyä terveenä, menen uskomushoitoon, mutta jos olen jo vammautunut tai saanut pahan tartunnan menen tavalliselle lekurille.

Yksinkertaista kun sen oikein tajuaa.

Käyttäjän anneaurasmaa kuva
Anne Aurasmaa Vastaus kommenttiin #16

Lääkäreistä suuri osa on lisensiaatteja, eli he eivät ole kelpoisia tekemään tiedettä muutoin kuin avustajina. Tutkijan pitää olla tohtori; oman ryhmän perustamiseen vaaditaan yleensä dosentin pätevyys, eli tutkimustyötä noin kahden tohtorinarvon verran (esimerkiksi toisten ryhmissä, ulkomailla sekä tietenkin näihin liittyviä julkaisuja). Lääketiedettä tehdään kuten mitä tahansa luonnontiedettä, kokein ja vertailu- ja sokkotutkimuksin yms. Lääkärin työssä käytetään hyväksi lääketieteen tutkijoiden julkaisuja. Se miten kukin lääkäri seuraa alaa on tietenkin henkilökohtainen asia.

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Euroopan unionissa ollaan mukana.

”EU:n jäseninä myös suomalaisilla tulee olla oikeus valita tietoon ja tutkimukseen pohjautuvia CAM-hoitoja (CAM= Complementary and alternative Medicine).
Euroopan parlamenttiin perustettiin syksyllä 2010 täydentävän-vaihtoehtoisen lääketieteen itressiryhmä. Suomalaisista mepeistä mm. Sirpa Pietikäinen on ryhmän jäsen.”

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013041716908333_u...

Kuvatekstin mukaan "suuri joukko kansanedustajia" puoltaa RAY:n projektirahaa Suomen Luontaisterveyden Liitolle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Puoltaakohan enää tämän jälkeen kun esittely taisi ns. lähteä lapasesta:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013041716908333_u...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Natsi-Saksassakin suosittiin uskomushoitoja, jotta sairaat kuolisivat pois.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Meillä on monenlaista uskomusta. Yksi sellainen on, että lihan
syönti on pakko. Koulussa jos ehdotetaan kasvispäivää, siitä nousee
poru.

Kuitenkin monet sairaudet saattavat johtua juuri lihan syönnistä.

Uskomusta tai ei.

link
http://www.youtube.com/watch?v=30gEiweaAVQ

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

No mikään sairaus ei todellakaan johdu lihan syömisestä sinänsä, mutta länsimaisessa ruokavaliossa sitä saattaa olla jo haitallisen paljon. Pelkkää kasvisravintoa syövä sen sijaan sairastuu esim. B12-vitamiinin puutteeseen.

Arto Laine

Persujen noitatohtorit ovat kunnostautuneet erityisesti genetiikan alalla.
Teologian "tohtori" James Hirvisaari on löytänyt Afrikasta tummaihoisen heimon, jonka urokset ovat geneettisesti ohjelmoituneet raiskaamaan valkoihoisia naisia.

Sellaisia ei tietenkään pidä päästää Suomeen.
Jos sattuisi pääsemään, Espoon konitohtori Kai Haavistolla on tepsivä hoito, kemiallinen kastraatio. Yrttivalmistetta myydään Dianapuiston Apteekissa.

Genettinen poikkeama ei valitettavasti vielä selviä verinäytteestä, paras indikaatio on taskussa pullottava koraani.

Käyttäjän dzogchen kuva
Lasse Myllypuro

Voisin parantaa 95% sairaat vaivoistaan ns uskonto pohjaisella hoidolla. Syövälle yms sairauksille en mahda mitään ehkä... Mutta pystyn vaikuttamaan millä tavoin potilas suhtautuu vaivoihinsa jopa iloitsemaan niistä.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Mikään ei paranna pahanlaatuista syöpää kuin siihen sopiva lääketieteellinen hoito. On kyllä toki sellaisiakin tapauksia, joissa ihmisen elimistö on onnistunut voittamaan itsekseen sodan syöpää ja muita vakavia sairauksia vastaan. Kuitenkin, näitä ihmisiä muutama miljoonissa. Se on enemmänkin sattuman kauppaa. Edes terveelliset elintavat eivät estä meitä sairastumasta vakavasti. Kropassamme velloo sota hyvää ja pahaa vastaan kokoajan, välillä se paha saa yliotteen ja silloin on juostava sen hyvän puolelle erilaisilla lääketieteellisillä, konkreettisilla keinoilla.

Steven Jobs yritti hoitaa omaa sairauttaan homeopatialla ja muilla ei-lääketieteellisillä keinoilla. Kun vihdoin ymmärsi häviävänsä taistelun ja hakeutui lääketieteelliseen hoitoon, oli liian myöhäistä. Paha kerkesi voittaa.

Taistelen sen puolesta, että ihminen saa valita. Jos uskoo Luojaan, ja haluaa vain tämän apua, hyväksyy myös sen seuraukset.

Tapani Savolahti

Helppo on heittää ilmaan väitteitä, kun ei asiasta mitään tiedä. Luulisi terveydenhoidon ammattilaisen ja freelancer-toimittajaksi itseään tituleeraavan ottavan asioista selvää ennekuin kirjoittaa "uskomushoidoista"

Homeopaattista hoitoa annetaan osana julkista terveydenhuoltoa 10 maassa: Alankomaissa, Armeniassa, Iso-Britanniassa, Israelissa, Liettuassa, Luxemburgissa, Puolassa, Ranskassa, Romaniassa ja Saksassa. Israelissa homeopatia on osana terveydenhoitojärjestelmää, mutta sitä ei subventoida. Vaikka homeopatia ei ole osa virallista terveydenhoitojärjestelmää Itävallassa, homeopaattisia lääkkeitä määrätään akuuteissa tapauksissa joissakin sairaaloissa.

Suomessa homeopatia on siis huuhaa uskomustiedettä, mutta monessa maassa osa terveydenhoitojärjestelmää ja esim. Saksassa vain lääkäri voi toimia homeopaattina. Suomessakin on muuten jo useita lääkäreitä, jotka ovat kouluttautuneet homeopaateiksi.

http://www.homeopaatit.fi/fi/Etusivu/Homeopatia+me...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Onhan Itävallassakin homeopaattisia apteekkeja, vai rohdoskaupoiksiko niitä kutsutaan, kaiketi kansa on halunnut muissakin maissa. Laitoin jo ylemmäksi linkin Der Spiegelin juttuun vuodelta 2010, ehkä kannattaisi lukea:

Without any scientific proof of their effectiveness, homeopathic remedies are highly disputed in Europe. With budgets strained, politicians are questioning whether the alternative treatments should be covered by state insurance systems.

http://www.spiegel.de/international/germany/altern...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Heilpraktikerit harjoittavat homeopatiaa Saksassa. Voitko kerto, jotta miten veden juonti parantaa sairauksia, siitähän homeopatiassa on kysymys?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"ja esim. Saksassa vain lääkäri voi toimia homeopaattina."

Kaikkien rajoitusten lista olisikin ollut liian pitkä:

http://www.homeopaatit.fi/fi/Etusivu/Homeopatia+me...

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen

En ota kantaa poliittiseen dilemmaan, enkä varsinaiseen viralliseen lääketieteelliseen lähtökohtaan. Otan kantaa uskomukseen lumelääkkeen kaltaisena vaikutuksena ihmiseen.

Uskomus asioiden kääntymisestä parempaan suuntaan tai siihen liittyvä itsepetos (jonka ihminen uskoo todeksi) saa elimistön toimimaan uskomuksen mukaisesti, vaikka se ei parantaisikaan syöpää tai muuta vakavaa sairautta. Ymmärrän negatiivisen asenteen uskomuksella rahastamiseen, mutta uskolla esimerkiksi kriisi tilanteesta on ihmiseen positiivinen vaikutus. Tästä luin kerran jutun tieteen kuvalehdestä paleltumistilassa olevasta ihmisestä. Uskomalla selviytymismahdollisuuteen alkavat aivot antaa käskyn verenkierrolle raajoihin, jotta raajat eivät paleltuisi. Laihdutuslumelääkkeet saavat ihmisen uskomaan laihtumiseen, jolloin ihminen alkaa alitajuisesti esimerkiksi syömään vähemmän (dokumentti tuli televisiosta).

En suhtautuisi noin musta/valkoisesti uskomuksiin ja niiden vaikutuksiin, kun aivojen toiminnasta tiede ymmärtää edelleen varsin vähän.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Aikoinaan otin selvää, onko ns. voodoo-kuolema todellinen ilmiö, vai vain myytti. Kävi ilmi, että ihmisiä on todella kuollut tilanteissa, joissa he uskovat kuolevansa kirkouksen tai tabusääntöjen rikkomisen vuoksi.

Erilaiset psyykkiset tekijät vaikuttavat vielä tuntemattomalla tavalla myös kehomme toimintaan. Enne tätä tutkittiin nimikkeen psykosomatiikka alla.

Esimerkiksi kipulääkkeiden vaikutuksesta yli puolet on lume-, eli placebovaikutusta. Placebovaikutus on yleensä niin suurta, että kaikissa lääketutkimuksissa pitää käyttää placebolääkettä saanutta ryhmää, ja kaksoissokkotutkimusta, jotta lääkkeen todellinen, placebosta eroteltu vaikutus saadaan selville. Placebon vaikutukseen vaikuttavat monet tekijät, kuten lääkkeen hinta, tabletin koko ja väri. Kannattaa esimerkiksi ostaa kalliimpaa merkkikipulääkettä, kuin halpaa rinnakkaislääkettä, vaikka vaikuttavana aineena on sama molekyyli. Kalliimmilla kipulääkkeillä on selkeästi suurmpi placebovaikutus, ja kipu siis lähtee niillä paremmin.

Placebovaikutus kuitenkin katoaa pitkäaikaisessa käytössä, ja kun on kyse pitkäaikaisista tai kroonisista sairauksista, niin lumevaikutuksella ei enää ole merkitystä.

Käyttäjän anneaurasmaa kuva
Anne Aurasmaa

Aika pitkälle piti lukea kommentteja ennen kuin tuli asiallinen ja tietoperustainen. Myös minä olen lukenut joitain lääketutkimuksia ja on todella ihmeteltävä kuinka vaikea niissä näyttää todellisten ja kuviteltujen vaikutusten erottaminen olevan - lapsesta asti sairaana kun itse olen turhankin hyvin selvillä ruumiini kulloisistakin tuntemuksista. Tosin, ehkä samasta syystä, osaan myös kohtuullisessa määrin säädellä tietoisesti kipuja yms.
Olenkin ajatellut, että lumehoidot ovat tarpeen ihmisille, joilla ei (onnekseen) ole samanlaista "introspektiota", näkymää itseensä kuin minulla. He saavat hoidoista uskoa ja toivoa ja niiden kautta todellista vastustuskykyä.
Toinen ryhmä on sitten "luulotautiset", sellaiset ihmiset, jotka kaipaavat kuuntelijaa ja huomiota. Vaihtoehtohoitajalla on ehkä aikaa juuri siihen, joten siitä kannattaa maksaa.
Lääkärit voivat nykyään olla aika masentavia naputellessaan tietokoneitaan ja laskiessaan minuutteja. Ja vaikka tauti olisi vakava, kun kriisi on ohi, hoitavat lääkärit alkavat vaihtua, joka kerta on joku uusi harjoittelija, jonka kanssa kaikki aika kuluu tapahtuneen kertaamiseen. Ihminen tuntee itsensä helposti varsin turhaksi ja miltei tarpeettomaksi koko vastaanotolla.
Vielä jos ajatellaan terveyskeskuksia, hoitoprosessi alkaa melkoisella määrällä jonottamista vastaanottovirkailijoille, hoitajille, tk-lääkäreille, uusille vastaanottovirkailijoille, tutkimuksia tekeville ihmisille, sairaalalääkäreille.... Toissapäivänä juuri kulutin yhdeksän tuntia tällä tavoin ja lopputuloksena oli sama minkä elinikäisellä sairauskoulutuksellani tiesin, sairastan jotain outoa, jota ei nyt saada selville, joten "koeta selvitä, seuraa tilannetta ja tule takaisin jos olo pysyy yhtä huonona" - niin ja juttele erikoislääkäreidesi kanssa jatkosta. Vaikka asia ei kuulu heidän alaansa, sairaus vaikuttaa edelleen olevan työn alla. Turhauttavaa jopa kaltaiselleni ammattilaiselle. Ymmärrän ihmistä, joka kaipaa vakuutusta, että ongelma hoituu tässä ja nyt, vaikka itse en sellaista haluakaan kuulla, jos se ei oikeasti pidä paikkaansa.

Jyrki Talvitie

Mikä periaatteellinen ero on valelääkärillä ja homeopaatilla? Minun mielestäni ei mikään. Kummatkin ovat puuhastelijoita, jotka voivat vaarantaa potilaansa terveyden. Jokainen joka käyttää epämääräistä termiä "koululääketiede", lukeutuu varmasti jompaan kumpaan em. ryhmään. Ei ihmisen terveyttä voida/saisi hoitaa pelkän luulon perusteella.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Järjettömän negatiivinen on kommenttien perusasenne, olipa asenne mikä hyvänsä. Tiedättekö, mikä on eniten ihmisen terveydentilaan vaikuttava muuttuja?

Kyllä: ihmisen käsitys omasta terveydentilastaan.

Uskomushoitoihin sitten niputetaan omaan näköalattomuuteen sopiva määrä hoitoja, joissa käytetään menetelmiä, joissa pillerit saattavat peräti puuttua.

Jos nyt haluaa rajoittuneisuudessaan ajatella, että uskomushoidot ovat vaarallisia, niin saa siinä oikeassakin olla, siinä tapauksessa, että jättää muun adekvaatin ja tilanteen vaatiman hoidon ottamatta.

Oikein käytettynähän "puhdas" uskomushoitohan saattaa muokata positiivisella tavalla mieltä tukemaan parantumisprosessia. Mikä vika siinä on, jos mielen voima terveyden ylläpitämisessä ja palauttamisessa on noin vahva?

Tapani Savolahti

Kun ei asiasta mitään tiedä, niin on hyvä esiintyä asiantuntijana. Oli täällä muutama asiallinenkin kommentti. Hiilinen on varmaankin ottamassa asiasta selvää, kun ei vaivaudu kommentoimaan.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Hyvä aihe. Kapea ja värittyneiden ( punaisten ) lasien takaa kirjoitettu laiha kirjoitus.

Terveys on paljon suurempi asia. Hyvään terveyteen ei tarvita ainakaan kourakaupalla miljardibusineksen luomia pillereitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset