Teemu Hiilinen Vasemmistolainen AY-aktiivi

Kohti parempaa huumausainelakia

Nykyinen huumausainepolitiikka ei ole onnistunut vähentämään Suomessa huumausainerikollisuutta, huumausainekuolleisuutta tai huumausaineiden käyttöä. Vaikka Suomi ei syrjäisen sijainnin ja pienten populaatiokeskittymien johdosta ole kovinkaan houkutteleva maa huumausainerikollisuudelle, niin huumeiden käyttö, niistä johtuvien rikosten määrä sekä huumausainekuolemat ovat tilastojen valossa vain vähän alle eurooppalaisen keskitason. 

Portugalissa yli kymmenen vuotta sitten päätettiin "laillistaa" huumeiden käyttö. Ennen laillistamista veikattiin Lissabonin muuttuvan Euroopan huumepääkaupungiksi, johon suuntautuisi vahva huumausaineturismi sekä huumausongelmat kasaantuisivat äärimmäisiksi. Molemmat väittämät osottautuivat vääriksi. Nyt Portugali on yksi harvoista Euroopan maista, jotka ovat pystyneet vähentämään huumausainerikollisuutta, niihin liittyviä sukupuolitauteja sekä huumekuolemia.

Portugali ei kirjaimellisesti laillistanut huumeita 1. heinäkuuta 2001, vain huumeiden hallussapito sekä käyttö erotettiin huumeiden valmistamisesta ja sen myymisestä. Siinä missä huumekauppiaat sekä valmistajat edelleen joutuvat vastaamaan teoistaan normaalin oikeuskäytännön kautta, pidetään tavallisia huumeidenkäyttäjiä rikollisten sijasta sairaina.

Tavalliset huumeidenkäyttäjät ohjataankin erilliseen oikeuteen, missä on lakioppineiden lisäksi paikalla psykologeja sekä sosiaalityöntekijöitä, jotka laativat yksilöllisen hoitoonohjauksen jokaiselle käyttäjälle. Näin addiktit on saatu ohjattua parhaaseen mahdolliseen hoitoon vankilan sijasta, mikä on tuonut todella hyviä tuloksia

Kymmenen vuoden tilastot luovat jo hyvin vakuuttavan näytön toimivasta lainsäädännöstä. Lakia olisi syytä harkita käyttöön myös Suomessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Tapio Oksanen

Kokemuksia Lissabonista 2002

Kadulla ei voi kävellä kymmentä metriä, jottei joku tyrkytä "hashista". Sulkeissa siksi, koska aine on muovailuvahaa. Kysyessäni kauppiaalta, ettei miksei se tuoksu marihuonalta? vastaus oli: "Salakuljetettaessa koirat eivät haista sitä, sillä siitä on haju poistettu" :D.

Kätevää. Kauppa käy, kun tyhmät turistit maksavat vahasta maltaita ja kauppias ei syyllisty rikokseen. Olisiko tässä uusi matkailuvaltti ja business Helsinkiin?

Eero Tillanen

Ehdoton EI huumeiden laillistamiselle! Vasemmistoradikalismi on hapannuttanut suomalaisen yhteiskunnan jo erittin pahasti ja punikit pyrkivät näköjään viemään tuhotyönsä loppuun saamalla kaikki myrkyt vapaiksi. Alkoholistakin on jo tarpeeksi ongelmia, kiitos vaan. Se riittää ainoana laillisena huumeena, sillä sen laillisuus ei ole kyennyt vähentämään siitä aiheuttavia haittoja. Tämä kertoo, että väite huumeiden laillistamisen rikollisuutta vähentävästä vaikutuksesta on valhe.

Valehtelun punikit osaavat, se on heidän perustyökalunsa.

Käyttäjän hiilinen kuva
Teemu Hiilinen

Luitkohan ollenkaan bloggausta tai linkkiä siinä? Ei tässä huumeita olla laillistamassa. Huumeet olisivat edelleen laittomia, niiden valmistamisesta tai kauppaamisesta tuomittaisiin oikeudenkäynnissä. Tästä erotettaisiin vain yhtenä ryhmänä huumeidenkäyttäjät, joita ei tuomittaisi rikollisina vaan kohdeltaisiin sairaina. Sitä kautta hoitoonohjaus erillisen "tuomioistuimen" kautta.

Tulokset ovat mykistäviä. Missäköhän kohtaa valehtelin tässä bloggauksessa?

Lauri Korhonen

Mikäli sairaus katsotaan niin vakavaksi että käyttäjät voidaan määrätä määräämättömäksi ajaksi tahdon vastaisesti pakkohoitoon niin siinä tapauksessa voin harkita asiaa ja kenties jopa puoltaa aloitetta.

Vai kuinka ajattelit sairautta hoidettavan?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Alkoholin tilalle marihuana. Muille huumausaineille edelleen kielto ja alkoholi mukaan luettuna.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Kolumbiassa mennään outoon suuntaan. Hallitus on valmistelemassa lakiesitystä, jonka mukaan synteettisten huumeiden kuten esimerkiksi ekstaasin ja amfetamiinien käyttö olisi laillista. Mukana henkilö saisi kuljettaa kolmea tablettia tai 200 mg tällaista huumetta. Kansasta vähän yli 80 % vastustaa tätä esitystä ja 9 % kannattaa.

Perusteluna on se, että jokaisella ihmisellä on oikeus kehittää itseään haluamallaan tavalla - jopa huumeita käyttämällä!

Uruguayssa taitaa kannabiksen tuotanto olla jo laillista. Muistaakseni sen sorttista lakia valmisteltiin joku aika sitten. Tosin maa ei halua marihuaanaturisteja:

http://www.clarin.com/mundo/Mujica-Uruguay-quiere-...

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Olen samaa mieltä kanssasi tästä asiasta Teemu. Sen lisäksi ehdottaisin seuraavaa: http://ilikka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/106180-ulja...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset