Teemu Hiilinen Vasemmistolainen AY-aktiivi

Timo Soini elämän ja kuoleman herrana

Vihreät ovat tänään ilmoittaneet hyväksyvänsä eutanasian ensimmäisenä puolueena Suomessa. Otan ilolla vastaan vihreiden päätöksen asiasta. Suomen populistisen puolueen johtaja Timo Soini on kuitenkin innostunut omassa "plokissaan" suomimaan päätöstä.

Soini esittää vihreiden aloittaneen leikin elämän ja kuoleman herrana sekä välittömästi ohjaa keskustelun sivuraiteille mainiten: "Eutanasiaa ensin eläkeläisille ja sitten muille?". Tämä on se yleinen sivuraide, minne keskutelu aina ohjataan. Ruvetaan peloittelemaan ihmisiä heidän surmaamisellaan, vaikka eutanasiassa ei siitä ole kyse. Eutanasia on viimeinen palvelus kivuliaalle, ihmisarvonsa menettäneelle ihmiselle. Se on arvokkaan kuoleman lahja. Kieltämällä eutanasian Timo Soini itse leikkii elämän ja kuoleman herraa.

Kansanedustaja, PerusSuomalaisten ikuinen puheenjohtaja, pitää eutanasiaa tappamisena tai puolustuskyvyttömien surmaamisena. Sitä eutanasia ei ole. Eutanasia on armokuolema, joka annetaan ihmisen omasta pyynnöstä, kun hän itse asettaa elämänlaatunsa elämänsä yläpuolelle. Eutanasiassa autetaan häntä kuolemaan arvokkaasti.

Valitettavasti ihmiselämän lähtökohtainen "pyhyys" asettuu monien arvoissa ihmisarvon edelle. Minun maailmankatsomuksessani ihmisarvo, ihmisen elämänlaatu, asettuvat ihmiselämän yläpuolelle. Timo Soini on myös oikeassa blogissaan. Hän kirjoittaa saattohoidon ja kivunlievityksen tärkeydestä. Nostaisin kuitenkin eutanasian yhdeksi saattohoidon muodoksi. Mahdollisuudeksi päästä eroon nöyryyttävistä toimenpiteistä, kivuliaasta elämästä, missä toivoa paremmasta ei enää ole. Kovimmatkaan kivunlievityksen eivät auta kaikkien tapauksessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ensin he sovelsivat eutanasiaa kuolemansairaisiin, sitten vaikeasti halvautuneisiin, sitten heikkokuntoisiin eläkeläisiin, sitten eläkeläisiin yleensä, ja sitten he soittivat ovikelloani....

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Kun ihminen ei ymmärrä, mitä vapaus tarkoittaa, ihannevaltiokin näyttää tyrannialta.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Täydellistä vapautta ei kuitenkaan voida saavuttaa. Sellaista, jossa jokainen valinta olisi absoluuttisen vapaa ja itsenäinen, ilman että siihen vaikuttaisivat muut ihmiset ja ympäröivä yhteiskunta. Juuri tästä on eutanasian arvostelussakin usein kysymys. Haluammeko yhteiskunnan, jossa vanhukset tuntevat itse itsensä tarpeettomiksi ja haluavat siten itse ottaa viimeisen pillerin? Jos vanhukset noin haluavat, mitä se kertoo heitä ympäröivän yhteiskunnan arvoista?

Eila Jokimaa

Muista sitten antaa dokumentoitu hyväksynnän ilmaisu liittyen avustettuun itsemurhaasi tietyillä ehdoilla, sillä muuten sitä kutsutaan murhaksi ja avustajasi joutuvat siitä oikeuteen.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Teemu Hiilinen Vasemmistoliitosta puhuu elämän lopettamisesta kevyesti kuin sateesta tai paisteesta.
Ja vetää vielä mukaan elämää kunnioittavan Timo Soinin, niinkuin hänellä ei olisi oikeutta omaan mielipiteeseensä. Ällöttävää populismia! Ja Vihreiden mielistelyä.
Suorita kysely vaikka Eduskunnassa ja kerro sen jälkeen, mikä on enemmistön mielipide! Mikä on edes puheenjohtajanne Arhinmäen mielipide? Mikä Räsäsen, Kataisen, Urpilaisen, Kiviniemen ja Wallinin mielipide? Oliko se edes Vihreiden puheenjohtajan mielipide?

Olen itse joutunut tekemään päätöksen äitini saattohoidosta ja myös valvomaan sen toteutumista. Äitini kuoli 23.1.-12. Ja voin vakuuttaa sinulle, että EI OLLUT HELPPOA!

Suosittelisin sinulle tämän blogin poistoa sillä puhut asiasta, josta et tiedä.
Ja sen lisäksi tällaisilla asioilla on taipumus muuttua/ yleistyä/ laajentua, kuten yllä on jo mainittu.

Pekka Roponen

Suomessa hoitoa koskevat päätökset tekee lääkäri, omaisten mielipidettä kysyttyään. Luulenpa, että Teemulla on paljon kokemusta aiheesta. Hän muuten on töissä samassa sairaalassa, missä oma isäni kuoli. Mitähän kokemusta Soinilla on?

Henkilökohtaisesti olen täysin valmis ryhtymään eutanasiaan, kunhan se on laillista, ja voin muutenkin pitää sitä kyseisessä tapauksessa hyväksyttävänä. Kuten teki mm. Louis Pasteur.

Käyttäjän hiilinen kuva
Teemu Hiilinen

Kunnioitan Timo Soinin mielipidettä, mutta en ole samaa mieltä Timo Soinin kanssa. Sitä kutsutaan kritiikiksi.

Olen työssäni kohdannut paljon saattohoitopotilaita, nähnyt kuolemaa, ollut vierellä loppuun asti. Myös isäni kuoli yhdeksän vuotta sitten keuhkosyöpään, missä olin mukana osittain hoitotyössä äitini ollessa isäni vierellä koko sairauden ajan.

Näillä kokemuksilla luulisin tietäväni kohtuullisen paljon saattohoidosta sekä inhimillisestä kärsimyksestä.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Teemu Hiilinen, miksi sinä sitten vedät Timo Soinin blogisi otsikkoon, jos et vahingoittamistarkoituksessa? Ei sitä tässä tapauksessa voi sanoa kritiikiksi vaan halventamiseksi.

Niin olen nähnyt minäkin, enkä etiikkani vuoksi pysty hyväksymään Vihreiden ryhtymistä elämän ja kuoleman tuomariksi.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Soinihan tässä nimenomaan kritisoi Vihreiden poliittisia päätöksiä omassa blogissan ja kuten olen jo itse aiemmin todistanut, niin hän tekee sen - tiedostamattaan tai tietoisesti - aivan virheellisesti.

Tokihan Teemu Hiltunen olisi voinut käydä tämän keskustelun Timo Soinin omassa blogissa, mutta ai niin: eihän siellä Soinin blogissa hyväksytä minkäänlaista keskustelua sen enempää kuin kommentointiakaan...

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Vesa, en ymmärrä kantaanne, ettei Soinilla olisi oikeutta arvostella kannanottoanne oman vakaumuksensa pohjalta.

Ei hän mitään asiasta päätä mutta esittää mielipiteensä ja mahdolliset seuraukset kannanotostanne.

Mielestän olette herkkähipiäisempiä kuin persut.

Mutta viekää päätöksenne eduskuntaan ja yrittäkää saada siitä lakialoite. Näette, ettei enemmistö ole eutanasian kannalla. Se on paljon monimutkaisempi asia kuin kerrotte.

Enkä ole persu, jos en Vihreäkään.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

"Suosittelisin sinulle tämän blogin poistoa sillä puhut asiasta, josta et tiedä."

Pyydän Teemu Hiiliseltä anteeksi lausumaani. En tiennyt, että työskentelet sairaalassa. Eli kyllä sinun pitää asiasta jotain tietääkin.

Anteeksi, olin väärässä!

Omaa mielipidettäni itse eutanasiasta en muuta.

Heli Hämäläinen

Eikös se konsumerismi ole mennyt siihen pisteeseen Vihreillä, että kuluta nyt kun sinulla on vielä tilaisuus ja pelastaudu pahoilta päiviltä piikin avulla.

Vihreät ovat upealla tavalla tuotteistaneet tuotannontekijän. Kun ei enää jaksa niin laitetaan kaluston poistoihin.

Jouko Koskinen

Huonot päivät voi välttää näinkin:
A 36-year-old woman jumped into the Corinth Canal on Saturday, the second such suicide in 10 days.

Figures released earlier this week show that suicides increased by 22 percent between 2009 and 2011, as the repercussions of the debt crisis began to be felt.
http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsit...

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Itsekin olen pannut merkille, että vihreät kovasti väittävät vastustavansa ns. kovia arvoja, vaikka eutanasian ja sikiöseulonnan suhteen he nimenomaan kannattavat niitä. Ota siitä nyt sitten selvää, mistä todella on kyse. Tai no, ehkäpä tiedänkin. Ensinnäkään vikaa ei koskaan nähdä omassa ajattelussa (me ollaan hyviä) ja sitten se, että toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Kehitysvammaiset eivät ehkä ole vihreille aivan yhtä kiinnostavia äänestäjiä kuin vaikkapa seksuaalivähemmistöt.

Lauri Korhonen

Vasemmistoliitolle ei ole vielä selvinnyt ettei mikään ole ikuista. Edes vuoden 1991 tapahtumat Sosialististen neuvostotasavaltojen liiton romahtaessa ei opettanut ikuisuudesta mitään.

PISA tutkimuksen valossa en lähtisi vetoamaan edes märät korvantaustat.

Lisäys:

Hyökkäykseen Timo Soinin mielipidettä vastaan on turha edes kommentoida. Ei ole myöskään tarvetta keskustella itse asiasta tässä ketjussa. Ei silloin kun henkilön kyvyt argumentointiin näyttävät rajoittuvan tiettyjen väärien mielipiteitten esittäjien demonisointiin ja mustamaalaukseen.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Eutanasian saa, kun matkustaa Sveitsiin. Moni suomalainen tekee näin. Siinäkin voisi järkeä käyttää, ja saada sama palvelu kotimaasta. Kyllä Sveitsiin raha kelpaa, mutta Suomeen ei.

Jos itse joskus sairastuu niin vaikeasti, etrtä haluaa pois, niin onhan mahdollista kesällä soutaa ulapalle ja heittäytyä yli laidan. Tai voi mennä junaradalle vaikka rollaattorin kanssa. Tai...

Käyttäjän almafiina kuva
Anki Heikkinen

Aijai, kyllä nyt persuilla natsikortit lentelee, kun pyhää Soinia kritisoidaan! Vaan kun puhutaan heikäläisten hihamerkkihassutteluista, ei natseja saa tuoda keskusteluun ollenkaan, koska se on törkeää leimaamista. Maailma on täynnä omituisuuksia.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Ei Soini ole pyhä. Eikä häntä täällä kritisoida, vaan hänen vakaumustaan halvennetaan. Missä sinä niitä natsikortteja näet?

Ole hyvä ja ota huomioon asiayhteys, ennenkuin lauot tuollaista suustasi.

Pekka Roponen

Soinilla on oikeus vakaumukseensa, mutta mielestäni ei kenelläkään ole oikeutta kieltää avustettua itsemurhaa tai eutanasiaa muilta ihmisiltä, joilla on eri vaikaumus.

Natsikorttejahan tässä heilutellaan koko ajan, jos katsot viestiketjua. Ensin he veivät juutalaiset...jne. Eutanasian kannattamisen vertaamista natsiaatteeseen voi sitäkin pitää perustellusti halventamisena.

Ei kukaan halua ketään pakottaa mihinkään. Soini puolestaan haluaa kieltää asioita oman vakaumuksensa pohjalta.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Soinin vakaumusta ei saa halventaa, sen sijaan mielestäsi hänellä on oikeus halventaa kaikkia Suomen Vihreitä väittämällä, että nämä leikkivät elämän ja kuoleman herraa ja että nämä olisivat aktiivisesti ajamassa eutanasiaa ensin eläkeläisille ja sitten kaikille muillekin.

Kyllä tuo nyt on poikkeuksen törkeää toisten puolueiden edustajien mustamaalaamista, ja koska sen tekee puolueen puheenjohtaja, niin täytyykö meidän olettaa, että se on koko puolueen yhteinen linja?

Lauri Korhonen

@Vesa Virri

Taisit Vihreiden puoluekokous ihan itse iskeä eutanasia-leiman paitsi puoluekokousosallistujiin myös kaikkiin kannattajiinne.

Ei siihen Soinia tarvittu. Eikä varmaan edes mielipidettä kysytty. Miksi olisikaan.

Eutanasia on tästä lähtien Teidän virallinen linja. Tästä lähtien puolueenne ajaa eutanasiaa Suomeen kannattajienne antamin valtuuksin. Kova veto mutta kovin tuttu toimintatapa Vihreissä.

Kyllähän Vihreiden ohjelmat antaisivat aihetta paljon kovempaankin julkiseen pöyhintään. Kovin helpolla olette päässeet mielestäni. Sen verran paljon ajatusmaailmanne ja julistuksenne ainakin allekirjoittanutta oudoksuttaa.

Itse olette äärimmäisyyksien tien puolueen viralliseksi tieksi valinnut.

PS. Millä tavoin Soinin kommentit eroavat Vihreiden vastavista yleistyksistä mitä tulee Perussuomalaisiin puolueena tai PS:n kannattajiin yksilöinä?

Mikko Linnalampi

Hienoa, että Vihreät kerrankin puolustavat yksilönvapauksia. Oikeus itsemurhaan on sivistysvaltiossa itsestäänselvyys, avustettu itsemurha on vaikeampi asia.

Jos ihminen kuitenkin oikeustoimikelpoisena selkeästi tahtonsa ilmoittaa ja vapaaehtoinen auttaja löytyy, niin kenelläkään ei pitäisi olla asiaan sanomista.

Ehdotukset ulkomaille lähdöstä tuossa tilanteessa ovat hieman erikoisia. Kuolemansairaallakin on taipumus haluun katsella maailmaa niin pitkään, kuin sen palkitsevuus painaa vaakakupissa enemmän kuin olotilan huononeminen. On ikävää, jos kuolemansairas pakotetaan tekemään siirtonsa jo siinä vaiheessa, kun siirtyminen toiseen valtioon on vielä mahdollista.

Ja mitä Soiniin tulee, niin kommentoinnissa taitaa näkyä perinteinen poliittinen länkytys vastustajaa kohtaan. Koska suomalaisista kuitenkin vain 12 prosenttia vastustaa eutanasiaa (ja heistäkin kolmannes lienee kristillisdemokraattien heiniä), Soini saattoi nyt ns haukata paskaa.

Olen Soinin kanssa samoilla linjoilla monissa asioissa, mutta en oikein pidä siitä, että asioita lähdetään vääristelemään noinkin räikeästi. Vakaumuksensa voi toki ilmoittaa, mutta puheet elämän ja kuoleman herraksi asettumisista ovat ihan täyttä soopaa.

Asiahan on juuri päinvastoin, enkä ole nähnyt, että niissä Euroopan maissa, joissa eutanasia on sallittua, olisi alettu joukkotuhontaan. Kuten tiedetään, historian valossa eutanasialla on tehty vaikka mitä, mutta ne lait ovatkin sitten olleet hieman erilaisia. Ja toisaalta joukkotuhonta on tarvittaessa onnistunut vallan mainiosti ilman mitään eutanasia-lakejakin.

Juhani Kinnunen

Eutanasian isoin ongelma olisi se, että siinä painostettaisiin mahdollisesti vammaisia eutanasian valintaan, koska heidän hoitonsa on yhteiskunnan mielestä hyvin kallista ja terveydenhoidolla on erittäin vähäiset resurssit.

Eutanasian hyväksymisessä on se huono puoli että lopulta se voi johtaa tämmösessä moraalikadon käyneessä maassa (ainakin politikot käyneet sen kadon, kansa ei täysin) siihen, että terveetkin "tapetaan" koska "eivät kyenneet koomastansa pitämään puolia ja valtion pitää säästää eläkemenoissa. Eipähän tarvitse enään maksaa eläkettä 2500e/kk kun joku kuolikin jo 60 vuotiaana kolmantena eläkevuotenansa". Jne.

Esimerkiksi Hollannista on vanhusväestöä siirtynyt Saksaan, koska he pelkäävät tulevansa ikänsä vuoksi tapetuiksi kun sairaalaan joutuvat.

Hesarin mukaan mm. Vihreiden vammaisjärjestöt kritisoivat lakia tämän takia.

Heli Hämäläinen

Maa, jossa oikeusministeri ajaa vajaavaltaisten fyysisen pahoinpitelyn ympärileikkaamalla jonkun muun kuin vajavaltaisen itsensä vapaasta tahdosta ei varmaankaan kykene myöskään elämään eutanasian kanssa sovussa vaan antaa sen aseeksi puolustuskyvyttömiä vastaan. Esimerkiksi vuodepotilaana oleva vanhus voi olla kohteena mikäli omaiset eivät häntä käy katsomassa. Katsotaan säästöjen olevan suurempi oikeushyvä kriisioloissa. Vedotaan esimerkiksi talvisotaan, jossa myös kuoli ja vammautui miehiä muiden puolesta. Vanhus voi uhrautua valtiontalouden kestävyyden puolesta ja helpottaa lapsiperheitä tai pelastaa napajäätiköt.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

"Esimerkiksi Hollannista on vanhusväestöä siirtynyt Saksaan, koska he pelkäävät tulevansa ikänsä vuoksi tapetuiksi kun sairaalaan joutuvat."

Ja

Esimerkiksi Saksasta on vanhusväestöä on siirtynyt Hollantiin, koska he pelkäävät tulevan vastoin tahtoaan kohdelluiksi kun sairaalaan joutuvat.

Käyttäjän jounitirkkonen kuva
Jouni Tirkkonen

Eutanasiassa on muutamia käytännön ongelmia. 1. Mistä löytyy lääkäri, joka suostuu toteuttamaan toimenpiteen. Voin kertoa, että heitä ei Suomesta montaa löydy. 2. Mistä löytyy psykiatrit, jotka varmistavat että potilas ei ole masentunut. Edes kaikille keskivaikeasta masennuksesta kärsiville heitä ei löydy. 3. Kertokaa mihin kipuun morffiini ei tehoa?

Hely Alhainen

Aloittajan otsikko on omituinen: Soini elämän ja kuoleman herrana. Soinihan kertoo blogissaan vihreiden aloittaneen leikin elämän ja kuoleman herrana.

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Kammoan ajatusta eutanasiasta sillä minustakin elämä on pyhä, mutta mikä minä olen sitä muilta kieltämään.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Harmi, että Vihreät toivat tämän eutanasia asian esille. Nyt osan pitää vastustaa sitä vain siksi, että se on Vihreiden "idea". Tiedän, että mm. perussuomalaisten kansanedustajien joukossakin on eutanasian kannattajia. Toivottavasti hekin joskus kertovat ääneen asiansa.

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Totta. Onhan siellä myös useita sukupuolineutraalia avioliittolakia kannattavia, jotka ovat syystä tai toisesta vaienneet täysin.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Jep, ihmisiä jotka kannattavat kirkon ja valtion eroa.

Lauri Korhonen

VS: "Tiedän, että mm. perussuomalaisten kansanedustajien joukossakin on eutanasian kannattajia."

Vaikka olisikin. Mutta PS ei sido kannattajiaan eikä jäseniään puolueena näin merkittävään henkilökohtaisen vakaumuksen piirissä olevaan asiaan. Eläköön se pieni ero.

Vihreiden puoluekokous päätti valita puolueelle Oikean Totuuden. Tästä lähtien ääni Vihreille on ääni eutanasialle.

Mikäli laki asiasta tulisi äänestykseen eduskunnassa olisivat Vihreiden kansanedustajat sidottu Virallisen linjan mukaisella ryhmäpäätöksellä painamaan "Jaa".

PS päinvastoin sallisi mitä todennäköisemmin kunkin kansanedustajan äänestää henkilökohtaisen vakaumuksensa mukaisesti. Kansanedustaja vastaisi toiminnastaan vain itselleen ja äänestäjilleen. Ei puolueelle. Yksinkertaista.

Vihreät suvaitsevat tästä lähin ainoastaan yhden virallisen totuuden asiassa. Vrt ydinvoima tai sukupuolineutraali avioliitto. Täts it.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Eiköhän tämä nyt kerro enemmän sinun selkeästi fiksautuneesta suhtautumisesta vihreisiin kuin itse asiasta.

Tosiasia on kuitenkin se, etteivät tasa-arvoista avioliittolakia kannattavat perussuomalaiset kansanedustajat ole juuri uskaltaneet mielipidettään ulos tuoda sen jälkeen kuin kävi selväksi, että enemmistö vastustaa sitä. Esimerkiksi lakialoitteen allekirjoittajaksi ei saatu ainuttakaan perussuomalaista.

Henri Kangas

Kyllä minun mielestäni jokaisella ihmisellä on oikeus lopettaa elämänsä, jos tuntuu siltä että kaikkialla nousevat seinät vastaan. Harmi vaan, että useasti ihmiset tappavat itseään aika heppoisin perustein (ja tuskallisin menetelmin). Varovaisella eutanasialainsäädännöllä, jossa mukana psykologinen arviointi jne., voitaisiin myös ehkä turhia itsemurhia ehkäistä.

Itsemurhasta ylipäätään, jos ihminen vakaalla harkinnalla, kuolemaan johtavan sairauden vuoksi, haluaa lopettaa kärsimyksensä, niin kuka helvetti joku Soini on asiaan puuttumaan? Eihän se nyt iloinen asia ole, mutta kyllä se on viime kädessä jokaisen oma päätös.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Soini kertonee sen mielipiteen, jonka uskoo Putkisen kanssa eniten äänestäjiä kiinnostavan. Uusia jäseniä he eivät kuitenkaan tällä keinolla saa hankittua. Kannatus tippuu ja Vihreiden mätkimisellä sitä koitetaan nostaa -ilman asiallisia argumentteja kuten tapaan kuuluu.

Henri Kangas

Jotenkin luulen, että suurin osa äänestäjistä ei oikein jaksa arvostaa tätä Soinin uskonnollista hihhulipuolta. Voipi suunsoitto osua omaan nilkkaan.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Niin, jos enää 27% väestöstä uskoo kristinuskon Jumalaan niin on hieman hassua perustella kielteistä kantaa elämän pyhyydellä. Eutanasiaa kannattaa suurempi osa ihmisistä kuin Jumalaa. Kunhan Soini huomaa tämän niin ääni kellossa saattaa muuttua muutaman oktaavin.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Aamulehden teettämästä kyselystä. 77 prosenttia suomalaisista olisi valmis hyväksymään armokuoleman siinä tapauksessa, jos parantumattomasti sairas haluaisi sitä itse.

Ainoastaan 12 prosenttia ei hyväksy eutanasiaa ja lähes saman verran ei osaa sanoa kantaansa.

http://www.hs.fi/kotimaa/Aamulehti+Suurin+osa+suom...

...suomalaisista enää 27 prosenttia uskoo kristinuskon Jumalaan....
http://www.aamulehti.fi/cs/Satellite?c=AMArticle_C...

Ja sitten vaan odotellaan ensimmäisiä kommentteja, missä Aamulehden kerrotaan olevan vihervassareiden julkaisu joka suoltaa vain propagandaa ja silkkaa valetta. ;)

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Suurin osa ihmisistä nähdään täysivaltaisina, siis henkilöinä joita kysytään heidän omaa mielipidettä esim. armokuoleman kohdalla. Vaan entäpä he, joita ei nytkään nähdä täysivaltaisina? Vielä viime vuosinakin on tehty elvytyskieltopäätöksiä kehitysvammaisille ilman, että heidän omaisilta oltaisiin kysytty. Eutanasiaa täysin ongelmattomana pitävät siis luottavat aivan yhtä sokeasti lääkäreiden päätöksiin kuin kiihkouskovainen jumalaan. Minulla ei uskoa riitä kumpaankaan. Jumalien totuuksiksi väitetyt asiat tulevat ihmisten suusta ja lääkäritkin ovat ihmisiä. Eivätkä mitään erehtymättömiä etiikan asiantuntijoita. Eräänlaista taikauskoa on sekin, että heille tulisi lääketieteellisen koulutuksen myötä jonkinlainen taikavoima tehdä aina absoluuttisen eettisesti oikeita valintoja tilanteissa kuin tilanteissa.

On muuten aika mustavalkoista sanoa, että eutanasian käyttöönottoa arvostelisi vain "vihervassareiden" vastustajat. Esimerkiksi vihreiden entinen kansanedustaja Kalle Könkkölä on tuonut vihreiden piirissä esiin kriittisiä näkökulmia. Siksikin, että hän on itse kokenut elämässään vaiheen jolloin olisi hyvinkin saattanut tarttua tilaisuuteen ja ottaa viimeisen pillerin jos hänelle sitä olisi tarjottu. Nyt hän on onnellinen siitä, ettei tarjottu. Kyse onkin siitä, olisiko pitänyt? Hänenkin elämä vammaisena voitaisiin helposti määritellä kärsimykseksi johon ratkaisuksi tarjotaan eutanasiaa.

Oma kysymyksensä on, kuunteleeko vihreiden piirissä kukaan Könkkölän ja muidenkin kritiikkiä esiin tuovien ääntä. Mielestäni tarpeeksi moni ei kuuntele. Ainakin ulospäin onnistutaan antamaan sellainen kuva, että kaikki vihreät liputtavat ehjänä rintamana eutanasian puolesta. Joka taas on tietysti täysin ongelmaton juttu, aivan kuten abortti. Lisää vain molempia! Lisää!

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

On hoopoa pitää kriittistä suhtautumista eutanasiaan jonain kristittyjen erityisominaisuutena. Elämää voi pitää pyhänä olematta kristitty. Onhan elämä pyhää esimerkiksi buddhalaisille. Vastaavasti uskonnoton ateisti voi ajatella, että ihminen on kyvyiltään rajallinen eikä siten voida sanoa, että kaikki mitä ihminen voi tehdä, pitää myös tehdä. Emme välttämättä tarvitse dinosauruspuistoa vaikka sen ehkä voisimme tehdä geenitekniikalla. Hyvää ei välttämättä seuraa siitäkään, jos alamme päättämään kuka saa syntyä ja kenen täytyy kuolla.

On tekopyhää vedota aina vain vapaaseen tahtoon, kun mitään puhdasta, täysin absoluuttista vapaata tahtoa ei ole olemassakaan. Ihmisen valintoihin vaikuttaa aina muut ihmiset ja ympäröivä yhteiskunta. Enkä ainakaan itse en halua elää yhteiskunnassa, jossa vanhukset tuntevat itsensä tarpeettomiksi ja sen vuoksi suorastaan kerjäävät viimeistä pilleriä. Ja sitten heille hymyillen annetaan pilleri. Millaisiin arvoihin tuollainen yhteiskunta perustuu?

Toimituksen poiminnat